Борне Сулиново - полският "Чернобил", съхранявал ядрените бойни глави на СССР

Базата била толкова секретна, че не съществулала на картата
25 яну 2021 21:19, Нели Христова
48
Борне Сулиново - полският "Чернобил", съхранявал ядрените бойни глави на СССР
Снимка: Flickr

Някои казват, че е град-призрак, тъй като в продължение на десетилетия той не се е появявал на нито една карта. Той тайно място, което в разгара на Студената война вероятно е скрило смъртоносен арсенал от ядрени оръжия, способни да унищожат големите западни градове.

Други го наричат ​​полският Чернобил, тъй като наметалото на тайни покрива радиоактивните му мистерии по сходен начин със засегнатата от бедствието украинска електроцентрала.

Но днес Борне Сулиново, в западнопоморския регион на Северна Полша, се очертава като вълнуваща дестинация за търсачите на приключения, които искат да изследват красива природна зона и сравнително непозната съветска гореща точка с много тъмно минало.

Достигането до този град от Шчечин, столицата на региона, включва дълго пътуване през предимно селските низини на Полша, терен, който все още носи наследството на Студената война. Особено град Дравско Поморско, където се намира най-голямата тренировъчна база за войници на НАТО.

Миналата година десетки хиляди военнослужещи дойдоха в района, използвайки покритието, предлагано от ландшафта на езерата и гъста гора за Defender-Europe 20, за което се казва, че е най-голямото военно учение на континента за четвърт век.

Насочете се на час на изток от Дравско, където гората става по-дълбока и по-тиха и ще стигнете до бившата забранена зона на Борне Сулиново.

Преди разпадането на Съветския съюз през 1991 г. това място е било достъпно само за онези със специален пропуск. Всички останали стоели настрана и се престрували, че не знаят нищо за базата. Тя била затворена, скрита и най-добре било да бъде избягвана.

Близо 12 000 съветски войници са били разположени във военния комплекс Борне Сулиново в разгара на Студената война. Те били част от Северната група сили, присъстваща в Полша като част от споразумението на Варшавския договор между Съветския съюз и социалистическите републики от Източния блок.

"Мястото е било масивна строителна площадка за войски и военни съоръжения", разказва пред CNN Travel Вислав Бартошек, собственик на местния музей.

"След 1945 г., когато СССР поема мястото, комплексът е станал част от военните планове на Варшавския договор, които включват масивни тренировки, които подготвят сухопътните и въздушните сили за инвазия на Запад. До нея стига само един път, един железопътен коловоз завършва в мистериозния град зад електрифицирани огради."

Хората, живеещи близо до Борне Сулиново се страхуват да го споменат.

Още преди пристигането на съветските войски градът до голяма степен е забранен за външните хора. Преди Втората световна война, когато регионът е бил част от Германия, градът е бил известен като Грос Борн и е функционирал като военна база и учебен полигон. Адолф Хитлер е заснет на гости през 1938 година.

През 1939 г. танковите войски, разположени тук под командването на генерал Хайнц Гудериан, започват инвазията в Полша, която ще предизвика глобален конфликт. По-късно той е бил използван за настаняване на военнопленници.

Германците построяват по-голямата част от инфраструктурата, използвана по-късно от СССР. Имало казарми за войски, железопътна линия и огромен комплекс от военни болници, който днес стои изоставен, оставайки загадка, която чака да бъде проучена от посетителите.

Охранителните огради и бодливата тел отдавна ги няма, а изоставените площи остават широко отворени за любопитни посетители. Те се скитат сред дървета и храсти, изникнали около скелетите на останалите сгради.

Бартошек казва, че районът е особено популярен сред туристите през летния сезон. Той обича да им разказва историята на мистериозен тунел, който минава под болницата, свързващ стая, използвана за дисекция на човешки тела, с железопътната линия. Изследователите все още не са сигурни за какво е бил използван.

В днешно време Борне Сулиново е жилищен квартал. След напускането на съветските войски казармите са превърнати в апартаменти. Железопътната линия била премахната и превърната в главен път.

"Хората идваха в Борн от други части на Полша, защото апартаментите бяха много евтини", казва Бартошек. Сега тук живеят около 5000 души. Някои от функционалните сгради са реставрирани и ремонтирани през годините. Болница от съветска епоха е непокътната и е реновирана. Друга Н-образна сграда в центъра на града сега е старчески дом и рехабилитационно звено за пациенти с множествена склероза.

Градът все още показва признаци от миналото си. Някои сгради, като величествената конструкция, в която се помещаваше бъркотията на старите офицери, сега се разлагат и се нуждаят от обновяване. Мраморните стени говорят за предишната им слава.

Властите се надяват да привлекат инвеститори, като се рекламира като дестинация за туристи, които искат да разгледат околната пустош и да се запознаят със съветската история. Боровите и дъбови гори са пълни с езера, потоци, реки и езера и са идеални за колоездене и туризъм през летния сезон. Освен това е богат на диви животни, включително диви свине, елени и фазани.

Движещи това очарование са истории за ядрени бойни глави, които някога са били скрити в масивни силози в района, едно от трите съоръжения за ядрено оръжие, построени в Западна Полша.

Съветският съюз изрично отрича да съхранява ядрени ракети в Полша, но археолозите, които са изследвали мястото, ровейки се в архивите на разсекретени сателитни изображения и анализирайки сканиране на сгради, са убедени в противното.

"Някои от масивните силози за тези бойни глави се намират близо до Борне Сулиново в село Бжезница-Колония", казва Бартошек. По време на комунистическата епоха зоната е била едно от най-добре пазените тайни места в Европа.

Тези камери за съхранение сега са занемарени и са станали жертви на вандалски набези. Бетонните им стени, покрити с графити, са в изненадващо добра форма, но липсват други инсталации или обзавеждане. Камерите за съхранение - приблизително 70 метра дълги и 10 метра високи - са заровени под дебел слой почва и покрити с трева.

Друг ядрен обект, Подборско, на север от Борне Сулиново, е превърнат в музей, посветен на военното присъствие на Студената война.

Бартошек обяснява, че ракетите са планирани да бъдат използвани като тактическо оръжие, насочено към градове като Амстердам и Париж. Мощността на бойните глави варирала от около 0,5 до 500 килотона.

Изграждането на масивните силози за ракети е завършено през 1969 г., финансирано изцяло от комунистическото правителство на Полската народна република, съгласно плановете, изготвени от СССР.

"Само руските войски имаха достъп до мястото", казва Бартошек. "Цялата зона беше изключена от полската юрисдикция. Това беше фактическа руска територия."

След разпадането на СССР и краяТ на Варшавския договор всички карти, документиращи мястото, са унищожени. Археолози като Гжегож Киаршис, професор в Института по история и международни отношения в Полша, който е автор на първото задълбочено проучване на комплекса, са определили местоположението на складовете.

Киарши разчита на разсекретени сателитни снимки на ЦРУ, проникващ в земята радар и проверки за признаци на радиация. Според неговите изследвания не е открито замърсяване.

Днес пустота надвисва над тези изоставени и опустошени сгради.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
2
 
! Отговори
Presspapier преди 3 години
Европа плаща на Русия да си складира ядрените отпадъци в Сибир. Поляците пак искат да натопят Русия.
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Слугатавсеки момент ще избухнат граждански войни в Италия, Франция, Австрия, Холандия, Ирландиядругарю, свали си yшанката, че много те стяга и глей кви глyпости си нацвъкал.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има такива места и в невада... всеки го е правил!
27
10
 
15
 
! Отговори
А защо не преди 3 години
Полската "Фукушима"до кога ще търпим юдо-масонската пропаганда на ни унижава !?т.н. ЕС се руководи предимно от западните гадове - ние източните държави слугуваме и нямаме право ни на глас ни на мнение
26
2
 
2
 
! Отговори
Ами не ... преди 3 години
Не е така както казвате, чувам някакви обвинения за склоняване към самоубийство. Всъщност правилната терминология е: при опита за преследване на издирван от Интерпол престъпник нещата са се пообъркали и преследвачът в мое лице не е успял да хване навреме лицето Ветко Арабаджиев преди то да скочи през прозореца за да избяга.
25
5
 
3
 
! Отговори
Бам Бам Ръбъл преди 3 години
Не говорим за заплатите Господин Премиер - те са си закономерно повишени не като ония гадове, говорим си за вашето НДК дето е без култура, а е без култура, защото сте скръндза, а сте скръндза защото за да има култура трябва да има художествено и естетическо образование, каквото няма, защото сте скръндза ....
24
5
 
3
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
Излезе ви прякора Бойко Скръндзата господин премиер и заслугата за това си е ваша ....
23
2
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Напиши гео радар в нета.
22
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"проникващ в земята радар"??? Maлииии!!! Много филми, много "Marvel"!
21
10
 
11
 
! Отговори
Концлагер в Перник преди 3 години
Швейцарската сателитна система за подслушване Onyx, успява да дешифрира Факс, изпратен от египетското посолство в Лондон. От документа става известно за съществуването на тайни затвори на териториите на Румъния, Украйна, България, Косово, Чехия, Полша, Германия. България, Словакия, Румъния и Унгария отричат съществуването на концентрациоанни лагери на териториите си.БГ властите крият лагер за изтезания в Перник! 2010-2021
20
5
 
2
 
! Отговори
Alex преди 3 години
27 - дано те изтрият.Точки, главни букви - дразниш само с присъствието си.*** в блиц примерно.
19
4
 
7
 
! Отговори
Alex преди 3 години
И как ги спасява?Намерих статията на Ицето от 2010 г.Не виждам нещо по-различно от моите виждания по въпроса.Някога, за да ти дадат да съхраняваш тайно ядрени бойни глави явно си бил на ниво.В днешния днес можем да дадем полева баня или кашавари :)
18
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
създаването на руската атомна бомба спасява милиони а можеби и милярди човешки живота,ако бяха закъснели с 5-6 месеца вмомента нямаше да драскате тука
17
5
 
1
 
! Отговори
до Alex преди 3 години
Боцни ги сички - па им гледай сеира после...
16
5
 
9
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Този цитат откъде е?Докъм 1990 г. повечето ни бойни самолети са могли да мятат спец боеприпас, друг е въпросът колко подготвени пилото е имало. Писано е по темата - лесно може да се намери.После оборудването е демонтирано.Никога няма да ни дадат самолети, които да могат да го правят. Ние сме туземна страна за Държавния департамент.И въобще - в основната статия за ядрени бойни глави за ракети земя - земя ли говорим или за свободно падащи ядрени бомби?
15
7
 
7
 
! Отговори
Alex преди 3 години
Ице, да мяташ спецбоеприпас от лек изтребител е леко 50-тарска концепция. Не е невъзможно де :) И кой му се занинава с това сега - унищожавайки инфраструктурата после трябва да даваш пари да я правиш. Пусни един вирОс и си спестяваш милиарди.
14
2
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
До 9-тката.Падежите ти са зле.До редакторите - дайте са ви пиша статиите по тия ретро ядрени въпроси - ще се четат и ще са грамотни.Спомням си, когато учех във Франция скрих шапката на един преподавател в унис отговор на негов въпрос. А той е бивш командир на ядрена подводница във френските Forces sousmarins :)Даже без пари е така за кеф бих писал.
13
12
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
И Путин нали е велик и комунизма и Русия нали са голяма работа, защо руснаците са такива мизерници?
12
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПолша са на европомош и европечатници както ЕС. Русия си искарва парите с труд.
11
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полша - 610 Евро минимлна заплатаРусия - 140 Евро минимална заплата.Путин 20 години на власт.Ей това е комунизма