Въвеждат ваксинационния сертификат, ще стане ли условие за влизане в ЕС?

Правителството му вече разработи образец на такъв документ
Обновена: 25 яну 2021 18:26 | 25 яну 2021 18:18, Петя Славова
164
Въвеждат ваксинационния сертификат, ще стане ли условие за влизане в ЕС?
Снимка: БГНЕС

В ЕС се споразумяха за въвеждането на единен сертификат за ваксиниране срещу коронавируса SARS-CoV-2, съобщи председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

Въвеждането на такъв сертификат беше предложено от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, предава БГНЕС. Правителството му вече разработи образец на такъв документ. Въпреки че ваксинирането няма да бъде задължително и няма да бъде условие за пътуване, разработването на стандартизиран документ за поставената ваксина е „неотложна“ задача, написа Мицотакис в писмото си до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Гърция беше подкрепена веднага и от други държави от ЕС, чиито икономики са силно зависими от туризма: Испания, Португалия и Малта.

Още по темата

„Особено важно е с наближаването на лятото и ние, и всички останали да сме спокойни, че пътуването в Португалия е безопасно“, заяви премиерът на страната Антониу Кошта.

На 19 януари Европейската комисия заяви, че вече работи с държавите от ЕС върху разработването на сертификат за ваксиниране, като до края на месеца се очаква да постигне споразумение за общ подход, пише „Дойче веле“.

Засега по време на виртуалната среща на върха на ЕС лидерите на страните-членки се съгласиха да работят върху стандартизиран и общоприет вариант на документ, потвърждаващ поставянето на ваксина, който да служи за медицински цели, подчерта Шарл Мишел.

По-нататък ще се обсъжда дали тези сертификати не могат да бъдат използвани и за други цели, а ако да, при какви обстоятелства, допълни той.

Първоначално практическата полза от този сертификат ще бъде една, уточни високопоставен дипломат от ЕС, пожелал анонимност. Ако човек се е ваксинирал в Белгия, например, и реши да пътува за Франция, с този документ ще може да потвърди пред местните власти, че наистина му е поставена ваксина срещу коронавирус. Засега не се предвижда този сертификат да има друга полза, освен медицинска.

Урсула фон дер Лайен обясни, защо първоначално сертификатът ще се използва единствено за медицински цели.

Първата причина е, че липсва пълна информация за ваксинирането срещу COVID-19. Засега науката не е наясно дали ваксинираните могат да заразяват останалите с коронавирус, нито колко време след ваксинирането се запазва имунитетът.

Втората причина е политическа: Как да се гарантира спазването на правата на тези, които не са имали достъп до ваксина и каква алтернатива да се предложи на хората, които по уважителни причини не се ваксинират?. На тези въпроси засега също няма отговор.

Затова по-късно, когато му дойде времето, ще трябва да проведем сериозна дискусия, за да могат държавите от ЕС да постигнат консенсус във връзка с използването на сертификата, каза председателят на ЕК.

Лидерите на ЕС засега са постигнали споразумение да си сътрудничат с международните организации по въпроса за сертификатите. Високопоставеният служител на ЕС подчерта, че в един момент ще се постави въпроса за наличието на ваксинационен сертификат като условие за пътуване от трети страни в ЕС и от ЕС в трети държави.

Дали ще бъде необходим сертификата за туризъм, все още е рано да се коментира. Рано е да се обсъжда този въпроси и по отношение на гражданите на трети държави, тъй като има различни ваксини, което означава, че ЕС ще има нужда от информация, за да ги признае, смята дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
15
 
! Отговори
Мдаа преди 3 години
Време е за емиграция към далеч по-напредналите от ЕС страни в Африка и Азия или национален референдум за напускане на ЕС, съд и затвор за всички всяващи страх и паника сред населението от несъществуващи пандемии, както и насилствено инжектиране на незнайно за обществеността какво в телата на хората.
48
1
 
19
 
! Отговори
69 преди 3 години
ще духат супата византийците, още един сезон без туристи и ще напълнят площадите в Атина.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 52Муа-ха-ха-ха
46
0
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"Засега по време на виртуалната среща на върха на ЕС..." На кой връх по-конкретно се е провела срещата? Монблан? Юнгфрау? Мусала? Ботев?
45
4
 
4
 
! Отговори
49 преди 3 години
Да аз, за съжаление. Мама и дядо починаха от усложнения при ковид. Сестра ми аз го прекарахме по-леко, татко беше зле, но го преодоля.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой познава ли болен от това нещо? Аз не.
43
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конспирации, а?
42
2
 
27
 
! Отговори
София преди 3 години
Живи и здрави. Аз не се ваксинирам с експериментални ваксини, освободени от всякаква отговорност ако ми стане нещо.Ако искат да въвеждат и паспорти, и чипове - не ме интересува.
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинациония сертификат ще има и електронен вариант.Това ще е подкожен микро чип, който ще съдържа информация кога човека е ваксиниран, с каква ваксина е ваксиниран, кога валидноста на ваксината изтича и също така биометрични данни.Това ще спестява много време за проверки.До няколко месеца ще започне масовото чипиране на гражданите на ЕС.
40
3
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Уж вече сме във клуба на богатите,по европейски верен път вървим,а много нашенци след болести и глад,потропаха на райските врати !!
39
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Така е само че целта на тези ваксини за които говориш е да не се заразиш ти с някоя екзотична болест като отидеш в Африка например. Тук става въпрос че ако не си ваксиниран те гледат като потенциален заразоносител, което е унизително. На всичкото отгоре баба Урсула и всички около нея признават че не се знае дали изобщо работи тази ваксина.
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Джордж ОруелКнижката му е за ЕС и САЩ а не за СССР.
37
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Въпреки че ваксинирането няма да бъде задължително и няма да бъде условие за пътуване, разработването на стандартизиран документ за поставената ваксина е неотложна задача, написа Мицотакис в писмото си до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен."Фактът, че ваксиниране не е задължително реално обезсмиля всякакви разговори за сертификат, да не говорим за въвеждането на такъв.Брюкселските га лоши за прости ли ни взеха?
36
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сертификат на жива ваксина менте ,то създателя не се е ваксинирал )
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За нас няма да има такъв, защото нямаме достатъчно ваксини. Така цял свят ще идва на почивка по слънчевоте ни морски курорти и зелените ни планини а ние ще се къпем в пари.
34
1
 
19
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Проф.Иво Христов в едно инервю каза точно и ясно:няма свободно движение нито на стоки,нито на капитали,нито на хора! Свиквайте!!!Миналото лято не умрях като не отидох в Гърция/15 години ходя по 2-3 пъти годишно/,мисля че и тази година няма да се гътна ако пропусна;-)
33
3
 
18
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 3 години
1984.....
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На границата и летището те чака военен чичко с дълга игла и ако откажеш черен печат и обратно.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново лесни кинти за адфвокатите и дофтурите.А останалите само ще правим бецален.
30
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде отива манифеста на ЕС за свободно движ. на Хора ??? Така ще се потъпкат и още и още свободи ....