В парижкия хайлайф: Сексуално насилие над деца в техните семейства

Дъщеря на известен политик повдига завесата в своя книга
26 яну 2021 21:30, Елка Василева
77
 В парижкия хайлайф: Сексуално насилие над деца в техните семейства
Бернар Кушнер. Снимка: архив, БГНЕС

В едно прекрасно лято на Лазурния бряг малко момче е изнасилено от доведения си баща. За това обаче се мълчи с години, защото срамните истории трябва да останат в семейството - богато и привилегировано френско семейство.

Семейство Кушнер-Дюамел е олицетворение на парижкия интелектуален елит. Бернар Кушнер, основателят на "Лекари без граници", е бивш министър и редовен участник в телевизионните политически дискусии. Кушнер е и първият специален представител на ООН и ръководител на Временното управление на мисията на ООН в Косово. Неговата първа съпруга Евлин Писие е професорка по политология, а нейният втори мъж - Оливие Дюамел, е известен експерт по конституционно право и правителствен съветник. Техните наследници и роднини са все популярни личности - с успехи, връзки и академични постижения, пише Дойче веле.

Коварството на идиличното семейство

"Голямото семейство" - така е озаглавена книгата на едно от техните шест деца, която предизвика бурни дебати във Франция. Първите редове от описанието на детството на Камий Кушнер могат да пробудят истинска завист: успехите на семейството ѝ осигуряват много привилегировано юношество. След 1968 година в цялото семейство властват ляво-либералните идеи за неприкосновена свобода и "забраната да забраняваш". След изстиването на идеите за революция тази прослойка се превръща в част от "привилегированото ляво", което във Франция е обект на завист и на подигравки.

На този социален и политически фон започва да изплува тъмната тайна, която стои в основата на книгата. В продължение на много страници са описани прекрасното детство и летата на Лазурния бряг, където тълпи роднини, приятели и деца заедно живеят, дискутират и флиртуват. Разхождат се полуголи и се държат свободно. Френският модел на съблазняване - интелектуално и сексуално - се превръща в критерий за съжителството. Срамът е смятан за еснафство, за сдържаност пред младите място няма.

Именно в този летен рай, както пише Камий Кушнер, доведеният ѝ баща Оливие Дюамел изнасилва нейния брат-близнак Виктор (името му в книгата е променено). Сестрата забелязва какво се случва, макар да не го разбира напълно. Трябва ли да каже на роднините? "Ще видиш, че ще ми повярват, но ще им е все едно", ѝ казва Виктор. Тайната отравя за години отношенията между децата и тяхната майка. И когато през 2008 година Камий поставя въпроса открито, се случва очакваното: семейството стяга редиците си, тайната продължава да се пази, а гневът се насочва срещу децата, нарушили повелята за мълчание.

В помощ на други жертви

Историята на семейство Кушнер надали би предизвикала особен интерес извън жълтата преса, но книгата се превръща в лакмус за други подобни истории. От около седмица в Тwitter се разпространява хаштагът #MeTooIncest. Хиляди франзуци споделят своите истории за сексуално насилие в семействата. Една от жените, която пише под псевдоним, разказва: "Бях на пет. Една вечер братът на майка ми отне девствеността ми и помрачи дните ми. За секунда станах на 100 години".

Според едно изследване десет процента от французите заявяват, че са ставали жертва на действие, свързано с кръвосмешение. "Баща ми ми казваше, че е нормално човек да проверява как се развива тялото на дъщеря му." "Брат ми започна да ме насилва, когато бях на шестгодишна възраст." Историите потискащо си приличат, зад всяка се крие човешка съдба.  

Някои политици подкрепят кампанията: "Всяко свидетелство събаря стената на мълчанието. За да се сложи край на табуто, трябва да се позволи на жертвите да се освободят от срама, страха и безнаказаността", пише депутатката Клементин Отен. Според министъра на образованието Жан-Мишел Бланкер: "тези, които са знаели за това и не са казали нищо, трябва да се срамуват. Всеки, който разбере за такива действия, трябва да ги разкрие. Който мълчи, става съучастник".

Край на нечовешката толерантност

Оливие Дюамел междувременно подаде оставка от всички постове и потъна в мълчание. Бернар Кушнер, бащата на децата, заяви в деня преди излизането на книгата: "Върху нас отдавна тегне тежка тайна и за щастие тя е разкрита. Възхищавам се на смелостта на дъщеря ми Камий". Самият той обаче от години е бил част от картела на мълчанието.

Сексуалното насилие над деца в собствените им семейства съществува по цял свят, казва психиатърката Мюриел Салмона, която посочва, че във Франция например всяко пето момиче и всяко 13-а момче са жертви на такъв вид посегателство. Типично френска обаче е пропагандата, която оправдава този вид насилие сред привилегирования елит, особено през 70-те и 80-те години. "Ако някой разполага с власт, а Роман Полански е идеален пример, той може да прави каквото си иска. Той има определена свобода като интелектуалец, писател, художник (...) и тя може да доведе до насилието над деца. Добре, че тази нечовешка, чудовищна толерантност сега рухва."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добрината е единствено важна, а не кой колко е образован, начетен, модерен, успял или богат.Докато това не се разбере и не се приеме напълно от хората - няма да се опеавят нещата.А такива като този - Бог ще ги съди и повярвайте ще им се стъжни на оня свят.
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе те французите са си малко изкелефелчени....
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лошо.много лошо.оставя дълбокибранибв паметта..това тези, турците, не им ли е нещо като традиция на тях..?болна работа...
38
6
 
1
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
До 44Напротив коментара на "най-после" е точен. Разбира се Русия е заплаха заради ядреното си оръжие и политиката си. Но е умрял кон във всяко друго отношение. Особено под управлението на Тръмп. А да се рита умрял кон не е за гордост. Без значение дали това помага на Байдън или на Китай и другите техни слуги в САЩ.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До полковник КолевОт статията разбирам че не Кушнер е изналсилвача а някой си Оливие е изнасилил дъщеря му. А че иначе всички са били от левите прогресисти и са си пазили имиджа е разбираемо. Партията е права когато съгреши дори.
36
3
 
0
 
! Отговори
до - "най-после преди 3 години
Толкова уродлива мисъл рядко се среща.
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същото се е случвало и случва в България под формата на домашно насилие, в нормални семейства! Нямам предвид непременно сексуално, колкото физическо и психическо посегателство/тормоз от страна на по-силния или по-влиятелен член от семейството към по-уязвимите, чийто действия се прикриват съзнателно от останалите, в зависимост от техните интереси, морал и т.н. Да, мълчанието също е престъпление и трябва да се наказва строго! Никое насилие не трябва да се толерира!
34
17
 
4
 
! Отговори
Дефлоратор преди 3 години
Нищо ново под слънцето. То и синът Нику Чаушеску на кръволока Чаушеску си имаше специална ,,стая за изнасилвания,, Така и кремълския джуджан Пу Късия I Черноморски си има цяло хале с отбрани красиви рускини събрани от цяла Рассия,едни такива красиви и изящни достойни за мода и филми.....
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кушнер не е ли също името на юдейския зет на Тръмп? Тия да не са рода с кушнеровите отвъд голямата локва?
32
2
 
33
 
! Отговори
майка преди 3 години
Болни хора! Представяте ли си да разбера, че мъжа ми е направил нещо на детето ми и да "стегна редиците" и да мълча??? Как ще стане?
31
5
 
22
 
! Отговори
Ro преди 3 години
Всичко това хубаво, но няма да има никакъв ефект. Светът се движи от педоф1ли и бог знае какви още. Тук-таме ще пуснат по някоя подобна история, за да се покаже, уж, че завесата се вдига, вече сме смели и не може да мълчим, но ситуацията ще си остане същата. Всичко това можем да го видим още във филмите на Шърли Темпъл като малка, колко време е минало и какъв е прогресът? Перверзията движи този свят, а тия по горните етажи, нямат никакви намерение да се спират, напротив - настървени са на макс.
30
4
 
20
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Типични истории на еврейските семейства...хомосексуализъм и кръвосмешение.
29
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно, че те гледат отвисоко българите, а самите те се държат като стадо павиани, когато са сами. Наистина отвратително!
28
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От сърце се моля Господ да въздаде на всеки уррод, малтретирал дете под всякаква форма!
27
0
 
26
 
! Отговори
Погнусих се преди 3 години
от самото заглавие
26
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно, че не казвате евала на педофилите, че харесват агнешко и разни други мъжкарски гадорийки. Заменям една на 30 за две по 15старата чанта
25
4
 
14
 
! Отговори
22 преди 3 години
Там отдавна си имат книжки за МРАВКИТЕ....В тамошните книжки дърти лебеди са двойка с малки лебедчета...Това обича тамошния хайлайф.
24
7
 
4
 
! Отговори
Мравин преди 3 години
Това си е съвсем нормално. От малки да се учат. Питайте врътналите тетки.
23
5
 
29
 
! Отговори
Най-после преди 3 години
Най-после нещо свястно от Елито Василева! Много бяхте олекнали с нелепата, а и ненужна антируска реторика, нелогичната и отблъскваща подкрепа за дементния поспаланко Байдън и постоянното натрапване на глупостите на Свидетелите на Ковида от седмия ден. Истината за разпадащия се Запад и ЕС не трябва да се крие! Или ще стават нормални или ще тънат в разруха! ЛГБТ, инцести и други такива трябва да бъдат посочвани с пръст, заличавани и пращани в забрава. Бог да пази света!
22
3
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Париж,Вашингтон,Лос Анджелис и Лондон са световни педо центрове ,немога да опиша в какво е забъркан 'елита" педофилията е само началото!Света се ръководи от хора които изнасилват малки деца и ги убиват пред камера в сатанински педо снъф ритуали!Това е истината ,света трябва да знае!