България е на дъното в ЕС по използване на интернет

Евростат: 65% от европейците четат новини онлайн
Обновена: 27 яну 2021 14:31 | 27 яну 2021 14:31, Анисия Иванова
50
България е на дъното в ЕС по използване на интернет
Снимка: Pixabay

България е на дъното по използване на интернет в ЕС през 2020 година, показват последните данни на Евростат. От статистическата служба обясняват, че все още нямат информация за употребата на интернет от Франция и Италия.

Но според наличните данни 87% от гражданите на общността на възраст между 16 и 74 години са използвали мрежата поне веднъж в последните три месеца. Най-съществен е този дял в Дания (99%), Люксембург (98%) и Финландия и Швеция (по 97%).

На обратния полюс освен българите са още гражданите на Румъния, Хърватия и Португалия, където 78% съобщават, че са използвали интернет поне веднъж през последните три месеца.

Данните показват, че през последните години употребата на интернет в ЕС расте бързо. През 2010 година 67% от хората на възраст между 16 и 74-годишна възраст са използвали мрежата. Пет години по-късно през 2015 година техният брой вече е 78 на сто.

Основно мрежата се ползва за изпращане на мейли (74%), информация за стоки и услуги (69%) и изпращане на съобщения (68%). 65% от европейците четат новини онлайн, като този процент е най-висок във Финландия (90%) и най-нисък в Румъния (37%). 57% от гражданите на ЕС използват интернет за връзка със своята банка.
 Статистиката показва, че 50% от българите са търсили в интернет справка за стоки или услуги през 2020 година, 41% четат онлайн вестници или новинарски сайтове. 29% през миналата година са използвали интернет, за да потърсят здравна информация, 13% - за интернет банкиране, а 10% - за образователни материали.

49% са изпращали съобщение през различни приложения (Skype, Whatsapp, Messenger), а като цяло 55% от българите са използвали интернет, за да влязат в своите акаунти в социалните мрежи. 31% пък гледат телевизия или видеостриймове онлайн.

В условията на пандемия много хора запазват социална дистанция и използват много повече интернет, показват още данните на Евростат за целия ЕС. През миналата година 60% от европейците са направили видео или телефонен разговор през интернет през последните три месеца. Тук има най-сериозно повишение спрямо дейностите в интернет през 2019 година, отчитат от Евростат.

Най-голям по този показател е делът на гражданите на Кипър (85%), а най-нисък - на Чехия и Словения (по 52%). По данни на статистиката 59% от българите са провели видео или телефонен разговор онлайн поне веднъж през последните три месеца.

Още новини четете в Investor.bg


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Eдна хубава вест

Аман от вашите книги. Едно време са четели книги защото не са имали друго избор. Сега мога да ги чета и онлайн мога и да ги слушам докато работя.
43
0
 
3
 
! Отговори
САТАНА преди 1 месец
България е на дъното и за други работи...
42
2
 
5
 
! Отговори
Eдна хубава вест преди 1 месец
Слава богу далеч сме от първото място по зомбиране. А ако има и повече хора които четат книги , а не джиткат игрички и социални мрежи ще бъде супер. Хората на запад тотално са изгубили човешките си способности за общуване и интелекта им е с ясна крива надолу. Лични наблюдения.
Интернета е перфектен за работа и служебно/дистанцирано общуване и евентуално ...забогатяване. Всичко друго води до видиотяване .
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беше бърз, но до 2011-2012-а. Тогава всикчи почнаха да искат нетфликс, първо на FullHD, после на 4к, децата взеха да плачак, ако не им зареди ютуба за 0.8 секунди и почнаха да плащат яко пари.
А мобилния - ами аз съм още с 4G, а седовно удрям 150 mbps. Това ми стига, да стримвам на 6 телевизор с 4к. За кво ми е 10 пъти повече и аз не зная ....
40
4
 
13
 
! Отговори
Абсолютни лъжи преди 1 месец
100% от българите използват Интернет за гледане на порно
39
2
 
5
 
! Отговори
Оставка преди 1 месец
Стига глупости, България това е София, Пловдив, Бургас и Варна. Почти всички доставчици в тези градове да предлагат минимум 50mb на цени от 10-15EU. Там вече живеят почти 80% от хората до 30-40 на 2% от територия на страната. Така че в 'С-П-Б-В' България интернета е най-бърз и 90% в 'С-П-Б-В' ползват интернет всеки ден.
38
1
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Така е понеже при изчисленията в статистиката на проучванията влиза общо число с много възрастни хора и интегриращи се...
37
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 39
Отдавна не се с най-бързия интернет, даже вече сме извън челната 10-ка
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И с най-бързия интернет в ЕС :)
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е на дъното по всичко. Като се почне от качеството на политическия елит.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интернет е вреден! Не е лошо да си изолиран от онлайн простотията!

А от "чистия" български въздух как да се изолираме? Това малко ми прилича на алкохолик който се кахъри за черния си дроб защото преял с пържено!
33
2
 
3
 
! Отговори
обикновен преди 1 месец
Интернет е вреден! Не е лошо да си изолиран от онлайн простотията!
32
9
 
4
 
! Отговори
мутри вън от властта преди 1 месец
България е на дъното на всички класации от както мутрите на ф16 са на власт.
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Българрия дъно няма.
Ние сме от обратната страна на тревата.
30
1
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
И кое е реалното в живота им. В пенсионна възраст да работят, да стоят охранители цял ден?? Ама сега като сложат охранителите от затвора, ще се „ оправят” нещата. Корупция!
29
5
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Преди няколко дена гледам по телевизора Тиквю се хвалеше че сме имали най бързия интернет в света...мало и голямо било интернетаджии и сем имали най добрите и най много АйТита на глава от населението в света!На кого да вярвам незнам!
28
1
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Да кажеш истината, не е плюене,
27
3
 
12
 
! Отговори
бау преди 1 месец
сякаш голям келепир да цъкаш като луд по цял ден ..Тва означава че все още хората имат реален живот
26
2
 
8
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
В другите държави всички боравят свободно с интернет. Аз не мога да пратя един е мейл на познати, един е,см . Не разбират и не се учат. Знаят само да натиснат зелената и червената слушалка и да говорят. А имат големи телефони.
25
1
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Смешни ставате като говорите за възрастова граница от 35 години в използването на интернет. В другите държави, това понятие го няма!!!!!Ама БКП_ДПС, Герб ,БСП, толкова опростени населението с 80 годишното си управление, че над 60 години, които са не чуват петлите. Има някои по_будни, които се образова,хем, но сме много малко.