Българите в Испания ще могат да гласуват

Нужно е да се спазват противоепидемични мерки, съобщават от МВнР
27 яну 2021 11:43, Петя Славова
6
Българите в Испания ще могат да гласуват
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Испания даде принципно съгласие за провеждането на избори за народни представители за Народно събрание на Република България на 4 април 2021 г. на територията на страната.

В отговор на отправено запитване от посолството ни в Мадрид испанското външно министерство уточнява, че след консултации с министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването, към момента не съществуват пречки за провеждане на изборите. Въпреки това се отбелязва, че трябва да се следи развитието на епидемиологичната обстановка и действащите санитарни мерки към датата на провеждане на изборите.

В отговора е отбелязано още, че е абсолютно необходимо да се следват указанията на испанските санитарни власти при подготовката на изборите във връзка с подсилване на хигиената и превенция на заразата.

Сред тези указания са засилено почистване на обществените и личните пространства, организирано поетапно влизане в секциите с цел да се избегнат струпвания на хора, подсигуряване на контрол за достъп на входа и изхода на помещенията и спазване на изискването за социална дистанция от 2 метра.

Необходимо е също така да бъде осигурена дезинфекция на ръцете при влизане и излизане от помещенията, в които ще се осъществява изборният процес, както и да се използват предпазни маски за лице, съгласно изискванията.

Посолството ни в Мадрид ще се обърне директно към компетентните власти на автономните области, включително и към правителството на автономната област Мадрид, за да ги уведоми за полученото съгласие за организиране на изборите.

След като Централната избирателна комисия определи със свое решение местата, в които ще се образуват избирателните секции и техният брой, мисията ни ще информира своевременно Министерството на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Испания за адресите на избирателните секции, както и за настъпването на всякакви промени с цел предприемане на мерки по сигурността.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
3
 
! Отговори
Shark преди 2 месеца
Е, оревахте орталъка, че било на католическия Великден и как ще гласуват българите там? Ето че има как. Щом в Испания може и на други места ще може.Сега спокойни ли сте вече, или се пукат троловете от злоба и търсят с какво друго да заядат Радев!!!!!!!!!!!!
5
1
 
5
 
! Отговори
Мяу преди 2 месеца
А в другите държави??
4
4
 
3
 
! Отговори
Ееееей, ама преди 2 месеца
вече три нощи не мога да заспя и все мисля дали аджеба българите в чужбина ще могат да гласуват...
3
5
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
българите в испания да си седят на ---------- и да не се занимават с никакви
избори
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е ужасна новина за Бойко.......боли го Бойко стрелката!
Всички са от БКП и гарван на гарван око не вади!
1
4
 
7
 
! Отговори
Кафяв Гербер преди 2 месеца
Това е ужасна новина за Бойко