България отново сред най-корумпираните държави в ЕС

Погледнато в световен мащаб "най-чиста" е Дания
Обновена: 28 яну 2021 19:05 | 28 яну 2021 10:45,
298
България отново сред най-корумпираните държави в ЕС
Снимка: БГНЕС

Индексът за възприятие на корупцията в България е 44 пункта, като с това страната ни се нарежда на 69-то място от 180 държави в света, включени в класацията на Transparency International. В сравнение с миналата година страната ни добавя една точка към резултата си, с което се изравнява с Румъния и Унгария, съобщава Bloombergtv.bg

Всеки резултат под 50 точки се смята за индикатор за "системен проблем в противодействието на корупцията".

В рамките на регионалната класация страната ни е на дъното в класацията, но все пак успява да добави една точка към резултата си от предходната година.

Средният резултат на Западна Европа и Европейският съюз е 66 пункта, като това е най-добре представящия се регион в класацията на Transparency International, но от организацията отбелязват, че се наблюдава голямо напрежение заради COVID-19.

Дания се нарежда на първо място в класацията, следвана от Финландия, Швеция и Швейцария.

"Пандемията оказва допълнителен и неочакван натиск върху системите в много страни, превръщайки я в политическа криза, която заплашва бъдещето на либералната демокрация", се посочва още в доклада на организацията, като допълват, че много държави не са се справили с пълната прозрачност и отчетност.

Поради COVID-19 изборите са забавени в поне 11 държави от Европейския съюз.

Пандемията COVID-19 разкри сериозни проблеми, свързани с върховенството на закона в региона, като корупцията допълнително отслаби демокрациите, отчитат от Transparency International.

С резултат от 50 пункта Гърция успява да отчете значителен напредък в класацията за възприемане на корупцията, като резултатът й нараства с 14 пункта от 2012 г. насам, отчасти благодарение на смелите реформи, предприети от страната.

"Covid-19 не е само здравна и икономическа криза", каза Делия Ферейра Рубио, директор на Transparency International, цитирана от Bloomberg. По думите й е налице корупционна криза, и то такава, която в момента не успяваме да управляваме.

Погледнато в световен мащаб най-чисти от корупцията са Дания, Нова Зеландия и Финландия, докато като най-корумпирани се нареждат Южен Судан, Сомалия и Сирия.

През последната година САЩ отстъпват две места назад до 25-то място, като само за сравнение през 2017 г. най-голямата икономика в света се класира на 16-та позиция.

Индексът на корупцията се изчислява, като се използват различни източници на данни, които имат за цел да обхванат възприемането на корупция в 180 страни и територии, като резултатът от нула означава "силно корумпиран" и 100 "много чист".

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Още икономически новини и анализи четете в Bloombergtv.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да какзвам, какво е положението, просот ще подскажа, че се римува с матастрофа ...
210
0
 
6
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
До Така е .. и до До Анонимен 213: А за това кой е виновен за корупцията: който иска рушвет или който дава. И двамата, но не в еднаква степен. Силата на принудата е в корумпираният чиновник. Божков не е еднакво виновен с Бойко и министър Горанов. Носил куфарчета с пачки, но ако не ги е носил, Бойко щял да нареди да се приеме закон, с който да му се наложи да плаща голям данък. Резултат: Държавата е ощетена с милиони а обвинения има само за Васил Божков, за Бойко и Горанов - не.
209
0
 
11
 
! Отговори
Фалшива новина преди 3 години
Наравно с унгария и Румъния..........Те това е лъжа. Особено в Румъния, където има десетки осъдени висши чиновници. У нас нито един.
208
0
 
7
 
! Отговори
Шушака преди 3 години
В заглавието на статията трябва да замените думата "отново" с "винаги" и всичко си идва на място !
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само вижте управляващите от последните 30 години, и всичко е достатъчно ясно, половината са бивши затворници, да не изброявам всичко
206
0
 
5
 
! Отговори
Професионалист преди 3 години
В България няма корупция, а плоднешки обир та народа.Да живее Бай ***!
205
2
 
3
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
До Така е .. и до До Анонимен 213: Така е, ама не е баш така. Четете Уикипедия:"Лобизмът е характерна съвременна дейност на неформален натиск в полза на конкретно политическо решение"."Корупция в най-общ смисъл е злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване"Схващате ли разликата: Да лобираш е публична дейност. Може да се облагодетелстваш от това, но само ако получиш одобрение, което да е публично известно.Някой да си е признал, че се е облагодетелствал от държавна поръчка?
204
0
 
7
 
! Отговори
мак преди 3 години
Как т.лупа ще коментира? Или ще отпраши с 200 на поредна "инспекция", за да не му се налага да се изкаже?
203
1
 
5
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
До Гуфу: Който иска, може да работи и извън България. Но това не е оправдание за да търпим корупцията у нас. Тази държава (най-старата в Европа, която си е запазила името от 1300 години), съществува благодарение на тези, които работят в нея. И ние не сме съгласни с труда си да облагодетелстваме корумпирани чиновници.
202
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България не е държава. Това е някакво мафиотско сборище и наоколо огромно тревопасно стадо....
201
6
 
2
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
Аве ***. Като пък толкова не ви харесва що не отидите да поработите и живеете в някоя от останалите 26 държави в ЕС? Свободно е движенията на хора и капитали. Така няма да живеете в най-бедната държава. Няма да се срещат " с най-коромпираните хора" и живота ви ще е песен. Всичко от което се оплаквате ще изчезне. И още нещо. В края на краищата тези "най-коромпираните" са хора от България и те са Българи. Те са едни от нас. Като се махнат следващите пак ще са Българи от България.
200
2
 
10
 
! Отговори
ДА ВЕ , офшорките! преди 3 години
До АнонименА нещо за Плевнелиев , след като ще говорим за офшорките ?
199
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак извъртате и шикалкавите, не е сред най-корумпираните,а е най-корумпираната страна в ЕС, може би Молдова и Беларус и Албания са ни някаква конкуренция.
198
2
 
4
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 3 години
До ГлупостиКъде има чесни избори , дори и Тръмп призна , че и в САЩ няма чесни избори !?
197
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обвинената в корупция и пране на пари с офшорка, Елена Йончева, неуспялият политик Радан Кънев и псевдопрофесорът Иво Христов, не престават да клеветят България, забравяйки собствените си престъпления.Скрита зад депутатски имунитет, най-креслива е Йончева, която се обърна към комисариат по правосъдие в ЕС, с думите:"кога ще почнете българите", подхожда така да се обърне само небългарка,каквато е тя. Всички те са от руската БСП/Кънев и сам не знае,къде е/,най-корумпираната и най-крадлива партия.
196
1
 
5
 
! Отговори
Даа! преди 3 години
До ИЗБОРНИ ЛАКЪРДИИ..Т.е. , в Бг корупция няма , така ли ?А не си ли задаваш въпроса : ---ЗАЩО СМЕ НАЙ-БЕДНИ ?Отговорът е виден : Защото сме най-корумпирани !И понеже някои казват че нямало ''прозрачност'' , аз ще го оборя :Има прозрачност , съвсем ''ПРОЗРАЧНО'' ни крадат , вижда се как крадат , но НЯМА НА КОЙ ДА СЕ ОПЛАЧЕШ , ...излиза че вече това е ''НОРМАЛНО'' в Бг !МЕРСИ !
195
2
 
7
 
! Отговори
ИзвинетИ , амЪ: преди 3 години
Не българският народ казва че има корупция до НЕБЕТО в България , а от ЕК на ЕС .Разбрахте ли мЪ ?Така че не обвинявайте народа български .Какви са докладите на ЕК от ЕС за България всяка година ?Само сменят годината на доклада , а всичко написано си остава , а именно :''СЛАБА СЪДЕБНА СИСТЕМА , КОРУПЦИЯ И БЕЗНАКАЗАНОСТ ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ , НА ВСИЧКИ НИВА'' ...И последно :"България най-бедна и най-корумпирана държава ''!Кой ще го оспори ?
194
6
 
2
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
До 212,Като извадиха документи, СРС-та на Бобокови с висши служители на президентството, за сумати неща включетелно и за опасни за националната сигурност хора, какво направихте? Излязохте по площадите. Защо?Или за нашите може за другите не може. За едните е корупция макар и недоказано, за другите не е, макар да има документи.
193
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Индекса се изчислява като се взимат различни източници на данни". Кои са източниците, от къде са данните им? Май най-надежния източник е "една жена каза". Корупцията винаги е между най-малко две страни. Така, че ако някой взима то има и такъв, който дава. И като ти поискат има си начини да сигнализира. Дадеш ли вече си участник в корупция и нямаш право да се оплакваш. Корупция има навсякъде, някъде му викат лобизъм. Но ние винаги сме многострадална Геновева.
192
1
 
3
 
! Отговори
До тролската дружина преди 3 години
До ИЗБОРНИ ЛАКЪРДИИ..: Няма документи - няма корупция, така ли? И кой да ги извади тези документи? Бойковата дружинка или избраният от него главен прокурор и дружинката му? А корупцията е там, където са обществените поръчки. Който тръгне по тази пътечка ще я намери. За какво плащаме, колко и какво получаваме.