България отново сред най-корумпираните държави в ЕС

Погледнато в световен мащаб "най-чиста" е Дания
Обновена: 28 яну 2021 19:05 | 28 яну 2021 10:45,
298
България отново сред най-корумпираните държави в ЕС
Снимка: БГНЕС

Индексът за възприятие на корупцията в България е 44 пункта, като с това страната ни се нарежда на 69-то място от 180 държави в света, включени в класацията на Transparency International. В сравнение с миналата година страната ни добавя една точка към резултата си, с което се изравнява с Румъния и Унгария, съобщава Bloombergtv.bg

Всеки резултат под 50 точки се смята за индикатор за "системен проблем в противодействието на корупцията".

В рамките на регионалната класация страната ни е на дъното в класацията, но все пак успява да добави една точка към резултата си от предходната година.

Средният резултат на Западна Европа и Европейският съюз е 66 пункта, като това е най-добре представящия се регион в класацията на Transparency International, но от организацията отбелязват, че се наблюдава голямо напрежение заради COVID-19.

Дания се нарежда на първо място в класацията, следвана от Финландия, Швеция и Швейцария.

"Пандемията оказва допълнителен и неочакван натиск върху системите в много страни, превръщайки я в политическа криза, която заплашва бъдещето на либералната демокрация", се посочва още в доклада на организацията, като допълват, че много държави не са се справили с пълната прозрачност и отчетност.

Поради COVID-19 изборите са забавени в поне 11 държави от Европейския съюз.

Пандемията COVID-19 разкри сериозни проблеми, свързани с върховенството на закона в региона, като корупцията допълнително отслаби демокрациите, отчитат от Transparency International.

С резултат от 50 пункта Гърция успява да отчете значителен напредък в класацията за възприемане на корупцията, като резултатът й нараства с 14 пункта от 2012 г. насам, отчасти благодарение на смелите реформи, предприети от страната.

"Covid-19 не е само здравна и икономическа криза", каза Делия Ферейра Рубио, директор на Transparency International, цитирана от Bloomberg. По думите й е налице корупционна криза, и то такава, която в момента не успяваме да управляваме.

Погледнато в световен мащаб най-чисти от корупцията са Дания, Нова Зеландия и Финландия, докато като най-корумпирани се нареждат Южен Судан, Сомалия и Сирия.

През последната година САЩ отстъпват две места назад до 25-то място, като само за сравнение през 2017 г. най-голямата икономика в света се класира на 16-та позиция.

Индексът на корупцията се изчислява, като се използват различни източници на данни, които имат за цел да обхванат възприемането на корупция в 180 страни и територии, като резултатът от нула означава "силно корумпиран" и 100 "много чист".

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Още икономически новини и анализи четете в Bloombergtv.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече отдавна не съм убедена дали всички държави в ЕС не са една обща корумпирана фирма, работеща в полза на частен интерес. Май никоя не прави изключение. А да се степенува корупцията е смешно - или си корумпиран, или не си.
130
9
 
4
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Фактът,че дрогаря Христо Христов може да превземе целият сайт и да отговаря едва ли не поименно на всеки участник,при условие,че се допускат само 2 мнения за останалите участници говори,че човекът е професионал,от квотата на отровителите,сбабикяни,минекяни и тем подобни,заплащани от партийната квота на БСП,за да съботират България!!По същия начин под неговото мнение,а и под останалите червенушки се появяват изведнъж 10 или 12 гласували позитивно!!Точно ти Х.Х си баш тролът,ако не здраве да е!!
129
4
 
4
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Аре по-сериозно. Това не е самата корупция, а субективното "усещане" за корупция. Тя не може да бъде научно измерена - няма следи, бонове, фактури, данъчни декларации. Тя зависи и от вярата в системата и етноманталитета. Ние не вярваме и сме черногледи и затова р-те са ниски. Иначе, логически погледнато, най-богатите страни са най-корумпирани заради големите обороти, които никой не осигурява за "мерси". Само че те правят статистиката...
128
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То корупцията включва и това-да караш с 120 при ограничение 50 и като те хванат да извадиш едни 20 лв,за да "оправите"нещата. Или да работиш в сивия сектор и да взимаш заплата на ръка без да плащаш осигуровки,но в същото време да се водиш безработен. Или да продваш в Олх неща внесени от Китай без да плащаш данъци. Или да вземеш болничен срещу 20лв за докторът когато си здрав,за да отидеш на море. Тъй че тези дето правят такива неща сега да плюят по други,че са корумпирани е малко нагло.
127
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 142"И като как навсякъде на висши позиции назначиха млади некадърници- калинки, все нечии синове, дъщери или внуци? Да не би заради хубавите им очи да са ги назначили?"По-кадърни са от тия, които заместиха!!!!!!Заместиха хора, които не могат да работят с компютър, не знаят нищо за модерни методи за управление, не са заинтересовани да се развиват и т.н.
126
0
 
3
 
! Отговори
Антифен на системата преди 3 години
Не отново,а винаги.
125
2
 
5
 
! Отговори
Гай Баню преди 3 години
Не е виновен този дето взима,а този който "бута" рушвета драги ми смехурковци.
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 119Давали дъртите ли? Младите не давали? И като как навсякъде на висши позиции назначиха млади некадърници- калинки, все нечии синове, дъщери или внуци? Да не би заради хубавите им очи да са ги назначили?
123
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказателства? Помниш ли примерно записа "Ало, Ваньо?" и какво стана с него? :)Тоест, тези, които трябваше да направят нещо с това доказателство, го хвърлиха в тоалетната. Ти би ли дал на такива хора доказателства, дори да ги имаш?
122
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А докога ще ги търпим тия крадци ??? Не е ли време, да се отървем от тях ?!
121
1
 
13
 
! Отговори
По зле е преди 3 години
То не е само корупция ами институциите се занимават и с терор и поръчкови убийства срещу неудобни на власта!Пример:В Перник съществуват Организирани Държавни Банди за Терор и преследване на неудобни!
120
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако е вярно, че сме най корумпирани, какво прави съдебната система и защо се получават бонуси ???
119
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ивоА ти какви доказателства имаш за тях, че трябва да са в затвора? Или само си приказваш?
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58Знаем, всичко знаем и ви наблюдаваме да ви треснем със едно хубаво земетресение, където ще има доста жертви
117
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията е борба между групировки с различни интереси. Там където има борба не може да има напредък за всички, и винаги завършва трагично, както в историята - България беше силна и можеше да устои на Османската империя, но падна под робство, така и днес пред очите ни рухна западната демократична система.
116
1
 
5
 
! Отговори
Емо преди 3 години
В България няма корупция,има само здраво крадене!
115
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типично за демокрацията е хората да живеят бедно а елитът богато. Навсякъде при демокрацията народа живее бедно, 98% от демократичните страни са страни от третия свят, само в няколко страни които се числят към демокрацията хората живеят по сносно, но това съвсем не е заради демокрацията а по исторически причини защото техните страни са плячкосали богатствата на друти страни и продължават а плячкосват жалки васали като България.
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ивоИ ТИ щеше да си в затвора, къде се пропусна?
113
2
 
16
 
! Отговори
иво преди 3 години
Ако имаше борба с корупцията Тиквата и Пеевски отдавна щяха да са в затвора.И още много други политици,олигарси и магистрати.Трябва тотална сеч.
112
1
 
8
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
А пък Тиквю вика че сме били райски остров на стабилността и спокойствието с невиждано никъде щастливо население и една стотинка не се краде!