България отново сред най-корумпираните държави в ЕС

Погледнато в световен мащаб "най-чиста" е Дания
Обновена: 28 яну 2021 19:05 | 28 яну 2021 10:45,
298
България отново сред най-корумпираните държави в ЕС
Снимка: БГНЕС

Индексът за възприятие на корупцията в България е 44 пункта, като с това страната ни се нарежда на 69-то място от 180 държави в света, включени в класацията на Transparency International. В сравнение с миналата година страната ни добавя една точка към резултата си, с което се изравнява с Румъния и Унгария, съобщава Bloombergtv.bg

Всеки резултат под 50 точки се смята за индикатор за "системен проблем в противодействието на корупцията".

В рамките на регионалната класация страната ни е на дъното в класацията, но все пак успява да добави една точка към резултата си от предходната година.

Средният резултат на Западна Европа и Европейският съюз е 66 пункта, като това е най-добре представящия се регион в класацията на Transparency International, но от организацията отбелязват, че се наблюдава голямо напрежение заради COVID-19.

Дания се нарежда на първо място в класацията, следвана от Финландия, Швеция и Швейцария.

"Пандемията оказва допълнителен и неочакван натиск върху системите в много страни, превръщайки я в политическа криза, която заплашва бъдещето на либералната демокрация", се посочва още в доклада на организацията, като допълват, че много държави не са се справили с пълната прозрачност и отчетност.

Поради COVID-19 изборите са забавени в поне 11 държави от Европейския съюз.

Пандемията COVID-19 разкри сериозни проблеми, свързани с върховенството на закона в региона, като корупцията допълнително отслаби демокрациите, отчитат от Transparency International.

С резултат от 50 пункта Гърция успява да отчете значителен напредък в класацията за възприемане на корупцията, като резултатът й нараства с 14 пункта от 2012 г. насам, отчасти благодарение на смелите реформи, предприети от страната.

"Covid-19 не е само здравна и икономическа криза", каза Делия Ферейра Рубио, директор на Transparency International, цитирана от Bloomberg. По думите й е налице корупционна криза, и то такава, която в момента не успяваме да управляваме.

Погледнато в световен мащаб най-чисти от корупцията са Дания, Нова Зеландия и Финландия, докато като най-корумпирани се нареждат Южен Судан, Сомалия и Сирия.

През последната година САЩ отстъпват две места назад до 25-то място, като само за сравнение през 2017 г. най-голямата икономика в света се класира на 16-та позиция.

Индексът на корупцията се изчислява, като се използват различни източници на данни, които имат за цел да обхванат възприемането на корупция в 180 страни и територии, като резултатът от нула означава "силно корумпиран" и 100 "много чист".

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Още икономически новини и анализи четете в Bloombergtv.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовАхахахахахахахахахаа. Където имахме разговор за разликите между Комунистическите ти любими диктатури и демокрациите. Там откъдето идват и фрази като:"Типичното за демокрациите е да извъртат фактите"като го гледам западния (метод на правосъдие) е още по-зле от комунистическия..."и много други такива. Разучил съм те подробно, червен каскет.У лево.
110
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете внимателно, не индекс на корупцията а "възприятие на корупцията" т.е. какво смятат гражданите вероятно интервюирани, надъхани от медии и опозиционни политици.
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 119"ават по-дъртите, дето бяха свикнали да черпят и да четкат даже и продавачките в магазина, защото може и до хляб да не се доберат."Дават, щото в Комунизма само така можеше да получиш нещо, щото повечето неща ги нямаше. И се научиха да си оправдават даването с другите. Все някой друг е причината защот ТЕ дават. И защото са бедни, разбира се и се налага да търсят евтини начини. А са бедни пак заради комунистите/защото са комунисти.
108
3
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 3 години
Ние сме майстори!
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовДаже хамелеонстваш и думите на демократичните хора, не само обвиненията към червени проваляци като теб. Ето те теб, "защитнико" на "ценности"> Защо пък Русия и Турция да не си поделят Либия> най-любими са ми диктатурите> Проблемът на Путин е, че е много добър.> Желев и Съвета на Европа искаха да се затвори концлагера Белене.> Китайският социален кредит може да е лош, но поне удря бoклуцитеУ лево, червен каскет.
106
10
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Ами няма и как да бъде другояче, след като един фигуранти, опозиционери, катунджии и клошари и всякакви други недооцени и комплексирани субекти висят по площадите и кръстовищата, както и пред европейските институции и изливат тонове от помия по държавата си, озлобени от собствета си несъстоятелност ... Да не говорим за черепите, василевците, акционерите от РеМеДето на "Позитано 20", тези дето превърнаха "Дондуков 2" в офис на ген.Решетников ... и так далее
105
2
 
5
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Стига сте се самонадъхвали,че сме най лоши,най корумпирани,най бедни,че сме били под турско робство!!Това са коминтерновски похвати за да ни внушават,че когато не управляват ТЕ или не са управлявали ТЕ,ЧЕРВЕНИТЕ ,нещата са много зле,а когато дойдат те на власт нещата са мед и масло!!Бедна ви е фантазията за каква корупция иде реч в някои от най старите членки на ЕС?!!Аз не се чувствам роб и не мисля,че роби биха могли да притежават собственост,такъв е случая с руските мужици!!
104
2
 
3
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи мога да кажа, че щом имаме партия като ДПС с един ДОКАЗЪЛ се олигарх и член на ДС а именно ахмед доган! за каква борба с корупцията може да ставъ въпрос тука в БГ!
103
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Христо ХристовКой викаш свиквал с корупцията... младите поколения ли... те точно масово свикват да не дават.Дават по-дъртите, дето бяха свикнали да черпят и да четкат даже и продавачките в магазина, защото може и до хляб да не се доберат.Трябва да минат поколения докато комунистическото мислене и комплекси, че сме най-калпавите в цяла европа се изтрие от главите на хората.
102
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корупцията ощетява всички нас / Пушенето забранено================================================Да запалим по една...
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корупция има навсякъде, но в България тя е тотална. И въпреки това някои хора още вярват, че Бойко нищо не знае, някак "Царят е добър, но болярите са лоши"...Истината е, че българинът е много продажен. Той не е срещу корупцията, той иска да е част от нея. И си избира подобни на себе си да го управляват. Докато това не се промени, няма да мръднем.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние го знаем това, но какво става от тук нататък. Кой ще ги сложи корумпираните на място и ще освободи народите от тях.
99
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовВиждаш ли, ти например няма да допринесеш за младите генерации и по-добре. Гените на червените провали не бива да се продължават.
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този индекс е фалшифициран сериозно. Например у нас банките подават фалшиви документи в съда чрез ЧСИ. Банките го правят, ЧСИ им съдействат, съда знае, но си трае, покуратурата упорито се прави, че не знае. Ето, корупцията ни е по-зле и от Зимбабве. Трябва да сме с индекс 21, не 69!
97
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 111"Кога ще разберете, че сме корумпирани защото всеки един от нас е такъв? 30 години сменяте управляващите и все така. Какво ви кара да мислите ще ако продължавате да ги сменяте нещо ще се промени?"Мдааа. Те навсякъде търсят "начина" и "моя човек", но иначе са много праведни. Откъде идва тая шизоофрения?
96
0
 
0
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Ак наистина сме на 69 място ,това значи ,че герберистите са като Майка Тереза ! Поне на на 16 място сме !
95
2
 
8
 
! Отговори
До 98 преди 3 години
Много си наивен.Нали МВР са подчинени на тоя,който е най-корумпиран,как си представяш да тръгнат срещу него.И само да те светна.В БНБ има списък,от който е видно,че 30 български политици и магистрати имат огромни сметки в чужбина,в т.ч.в офшорни зони,но ти никога няма да го видиш.
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срещу хилядарка, чиновникът от transparency може да ни бутне още няколко места назад в класацията по възприятаие на корупцията. И всичко ще е наред. Този номер минава навсякъде - ДАИ, КАТ, НАП...
93
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовТи трябва да кажеш кои критерии са "променени от чипа" другарю. Така се полага, когато пръв направиш твърдение .... червено джендърче.
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече сме на много места първи )благодарение на герба и великите патриоти