"Не пускайте прахосмукачките" - в Швеция токът е кът

Студ скова страната и създаде проблеми с електроснабдяването
13 фев 2021 10:00, Петя Славова
213
"Не пускайте прахосмукачките" - в Швеция токът е кът
Снимка: БГНЕС

"Молим ви, не пускайте прахосмукачките!": такива призиви се отправят в момента в Швеция. Заради ледената зима в скандинавската страна се стигна до сериозни проблеми с електроснабдяването. Токът е кът и става все по-скъп.

Зима в Швеция

В специално телевизионно клипче сериозен глас призовава да се пести електроенергия: "Преди да включите прахосмукачката, запитайте се дали наистина трябва да чистите точно сега, когато в Швеция е най-студено и когато електроенергията е не само най-скъпа, но и най-неекологична", предава "Дойче Веле".

Звучи като остарял призив за пестене, но е съвсем актуално. Тъй като тази зима е особено студена и много от хората отопляват домовете си с ток, Швеция изпитва недостиг на електроенергия. Търсенето е огромно, а предлагането си остава същото. В резултат цените на тока скачат - на моменти са двойно по-високи в сравнение с миналия януари.

Това се отразява негативно и на икономиката. Хенрик Сьолунд, директор на хартиената фабрика „Holmens Pappersbruk", описва какви са последствията за неговата фирма: „Всеки ден следим цените на тока и работим фактически с ръка на спирачката". Ако токът стане твърде скъп, Сьолунд намалява производството.

Защо токът не достига

Много други енергоемки предприятия са в същото положение. А държавата наистина призовава частните домакинства по възможност да не използват уреди като прахосмукачките, които "гълтат" много ток. Депутатът Йоар Форсел, представител на опозиционните либерали, не крие недоволството си: „Срамно е, че на развита страна като Швеция ѝ се налага да внася мръсен ток, а промишлените предприятия са принудени да спират работа".

Според информации в медиите, Швеция е купила допълнителни количества ток от полски и германски електроцентрали, включително от централи на въглища. Освен това на юг е пуснала в експлоатация собствена електроцентрала с течно гориво, предназначена за случаи като сегашния. В същото време на север се произвежда повече ток, отколкото се потребява. Но няма достатъчно електропроводи, по които нужните количества да се изпратят в южната част на страната. Правителството планира инсталирането на нови електропроводи, но дотогава могат да минат и 20 години.

Проблемът е все пак само сезонен, посочва зеленият депутат Лоренц Товат, който формулира амбициите на Швеция в енергийната политика така: „Искаме да се превърнем в един вид супербатерия на Северна Европа с чиста електроенергия - и сме на път да го постигнем. Днес изнасяме повече ток откогато и да било преди, като в същото време внасяме по-малко и използваме значително по-малко изкопаеми горива".

В Швеция ядрената енергия не е табу

Макар напоследък в Швеция да се залага много на слънчевата и на вятърната енергия, в страната все още има шест ядрени блока, които осигуряват около 30 процента от необходимата електроенергия. До 2040 година шведите възнамеряват да прекратят изцяло използването на изкопаеми горива, но това не означава непременно край на атомната енергия.

Някои опозиционни партии са на мнението, че ядрената енергия и в бъдеще трябва да остане част от „чистия" енергиен микс в страната. И дори смятат, че трябва да се изградят нови, макар и по-малки ядрени централи. Аргументът им: те били по-сигурни, по-икономични и абсолютно необходими за покриване на нарастващото търсене на електроенергия.

Съгласно допитване от края на 2020 година, над 40 процента от шведите одобряват изграждането на нови атомни централи. А над 30 на сто искат поне да бъдат запазени сегашните шест - за да могат и през зимата да пускат прахосмукачката без угризения на съвестта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: Швециятокзима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция се управлява от жена, затова не им харесват прахосмукачките - напомнят им за домакинските задължения. Може и да ги забранят със закон.
93
1
 
8
 
! Отговори
гара Бов преди 3 години
До АнонименТова кво общо има с мен???????И не е българска работа а на ония, тъмните. Те не са Българи.
92
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В измерването на страните по бедност Русия е 19 места след нас, а ние нямаме нищо от техните богатства!Русия гладува и мизерува
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко подвеждащо написна статия ...
90
11
 
2
 
! Отговори
Дрогарете бдят преди 3 години
И тук в доста далечна от Русия тема подхванаха приспивните песнички как са цъфнали и вързали руснаците за 20 години путинизъм, особено пенсионерите.Разбираме ви, дрогаре, трябва да се отработват хонорарчетата, но кажете нещо за паническите съвещания при Бащицата за скока на цените на основни хранителни продукти. Опитват се да го спрат с административни мерки както при соца. Майтап, ама не за руснаците - малката потребителска кошничка вече скочи с 12% за една година. А какво предстои тепърва...
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Южната страна се разви с много бързи темпове последните 10-20 години. Навлязоха и електрическите коли. За другите фактори трябва да направя проучване. Но да, и шведите си патят от приватизацията на електро енергийната система.
88
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда.Грета ще върти генератора с педално задвижване и ше прави ток.
87
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
werno
86
4
 
6
 
! Отговори
гара Бов преди 3 години
Моа приютя две-три синеоки русокоски с голееееми... очи. Няа проблем, у нас ток има бол, ша им дам по една прахосмукачка и да си джиткат по цял ден из къщата щом искат. Кога да ги очаквам? Охаааааааа
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
50 милиона американци гладуват.
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срамно е, че уж развита и богата държава като Швеция, няма достатъчно електропроводи, по които нужните количества да се изпратят от северните в южната част на страната и планира да ги построи не по-рано от 20 г.
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите емигират за цивилизована западна европа да мият улици и да проституират, друго не им остава.
82
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не емигрират българи в това бблато русия ?Защо отиват все на запад.Те и руснаците все бягат на запад ;)А западнязите не отиват в русия 62249
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция е комунистическа/социалистическа държава и е нормално да имат режим на тока!
80
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средната пенсия в Русия е около 15 000 рубли. След като един пенсионер си плати водата, тока, наема, отоплението от пенсията му остават 12 хил рубли. Това е все едно един пенсионер в България със 150 евро като плати тока, парното, наем за гарсиониерка и водата да му останат 120 евро. Вместо това българските пенсионери ровят в кофите защото парното излиза повече от пенсията и не остава за храна.
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Секторът на услугите в САЩ осигурява 80% заетостта и 70% от БВП. Колкото по-богата е страната, толкова по-голям е делът на сектора на услугите. Богатите страни като САЩ, Швейцария, Люксембург, Нидерландия не произвеждат нищо и живеят от кражби, а БВП се формира от оборота на откраднатото в сектора на услугите. Един западняк да прекара половин час с българска проcтитyтка като плати 35 евро за сак-енд-фак - веднага се записват + 35 евро в БВП, услуга предоставена на територията на страната.
78
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаци се преселват у нас, бягат от Русия.Никой не се преселва в Русия.Къде е по-добре, а ;)
77
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Люксембург имат няколко трилиона външен дълг, на глава от населенито всеки дължи над 6 милиона, за сравнение на всеки американец се падат около 50 хил долара. Страни като Люксембург и Швейцария са мафиотски страни, живеят от пране на пари.
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но вибраторите работят нали?
75
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средна пенсия в Русия 15000 рубли - 330 лв. След сметките остават 84 лв.Тива е истински глад.Ами тези дето са с малки пенсии ?!