"Не пускайте прахосмукачките" - в Швеция токът е кът

Студ скова страната и създаде проблеми с електроснабдяването
13 фев 2021 10:00, Петя Славова
213
"Не пускайте прахосмукачките" - в Швеция токът е кът
Снимка: БГНЕС

"Молим ви, не пускайте прахосмукачките!": такива призиви се отправят в момента в Швеция. Заради ледената зима в скандинавската страна се стигна до сериозни проблеми с електроснабдяването. Токът е кът и става все по-скъп.

Зима в Швеция

В специално телевизионно клипче сериозен глас призовава да се пести електроенергия: "Преди да включите прахосмукачката, запитайте се дали наистина трябва да чистите точно сега, когато в Швеция е най-студено и когато електроенергията е не само най-скъпа, но и най-неекологична", предава "Дойче Веле".

Звучи като остарял призив за пестене, но е съвсем актуално. Тъй като тази зима е особено студена и много от хората отопляват домовете си с ток, Швеция изпитва недостиг на електроенергия. Търсенето е огромно, а предлагането си остава същото. В резултат цените на тока скачат - на моменти са двойно по-високи в сравнение с миналия януари.

Това се отразява негативно и на икономиката. Хенрик Сьолунд, директор на хартиената фабрика „Holmens Pappersbruk", описва какви са последствията за неговата фирма: „Всеки ден следим цените на тока и работим фактически с ръка на спирачката". Ако токът стане твърде скъп, Сьолунд намалява производството.

Защо токът не достига

Много други енергоемки предприятия са в същото положение. А държавата наистина призовава частните домакинства по възможност да не използват уреди като прахосмукачките, които "гълтат" много ток. Депутатът Йоар Форсел, представител на опозиционните либерали, не крие недоволството си: „Срамно е, че на развита страна като Швеция ѝ се налага да внася мръсен ток, а промишлените предприятия са принудени да спират работа".

Според информации в медиите, Швеция е купила допълнителни количества ток от полски и германски електроцентрали, включително от централи на въглища. Освен това на юг е пуснала в експлоатация собствена електроцентрала с течно гориво, предназначена за случаи като сегашния. В същото време на север се произвежда повече ток, отколкото се потребява. Но няма достатъчно електропроводи, по които нужните количества да се изпратят в южната част на страната. Правителството планира инсталирането на нови електропроводи, но дотогава могат да минат и 20 години.

Проблемът е все пак само сезонен, посочва зеленият депутат Лоренц Товат, който формулира амбициите на Швеция в енергийната политика така: „Искаме да се превърнем в един вид супербатерия на Северна Европа с чиста електроенергия - и сме на път да го постигнем. Днес изнасяме повече ток откогато и да било преди, като в същото време внасяме по-малко и използваме значително по-малко изкопаеми горива".

В Швеция ядрената енергия не е табу

Макар напоследък в Швеция да се залага много на слънчевата и на вятърната енергия, в страната все още има шест ядрени блока, които осигуряват около 30 процента от необходимата електроенергия. До 2040 година шведите възнамеряват да прекратят изцяло използването на изкопаеми горива, но това не означава непременно край на атомната енергия.

Някои опозиционни партии са на мнението, че ядрената енергия и в бъдеще трябва да остане част от „чистия" енергиен микс в страната. И дори смятат, че трябва да се изградят нови, макар и по-малки ядрени централи. Аргументът им: те били по-сигурни, по-икономични и абсолютно необходими за покриване на нарастващото търсене на електроенергия.

Съгласно допитване от края на 2020 година, над 40 процента от шведите одобряват изграждането на нови атомни централи. А над 30 на сто искат поне да бъдат запазени сегашните шест - за да могат и през зимата да пускат прахосмукачката без угризения на съвестта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: Швециятокзима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
5
 
! Отговори
Пълна лъжа преди 3 години
Швеция е огромен производител на дървесина, въглища, нефт, газ, рибни продукти, желязна руда.Няма как да го закъса за ток.Имат 2 ядени АЕЦ и 7 ТЕЦ., дори продават ел енергия на Финландия и Норвегия.А тази зима изобщо не е студена за тях.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ееее сега Бай Тошо да му бяха дали време да построи втората атомна, щяхме да им дадем на хората. Даже Гренландия щяхме да разтопим, ама на.
12
3
 
42
 
! Отговори
Док преди 3 години
Либеррастите пак спестяват съществената причина за недостига на ток. Пропускате важния факт, че Швеция е лидер по брой електромобили. Е, вече се вижда какво очаква голямата част от "развития свят" с безумната мантра за преминаване към автомобили с нула емисии, а ток за тях от ТЕЦове, хаххаха. Още преди години специалистите ви казаха първо да разработите достатъчно екологични мощности и чак тогава да натискате за масова електрификация при автомобилите, ама либерасттката чутуура е като бетон.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция винаги е била студена страна, тя е на Север!Ще спрете ли с фалшивите статии и новини?Защо досега имаха ток, а точно сега нямат :))))
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От години си имам такава на батерии, купих си еднин малък панел (за да пробвам) и я оставям да се зарежда на него, през деня оставям и таблета закачен и вечер като се прибера се е заредил.Наясно съм че е съмнително дали ще избия парите на инсталацията но е занимателно. Събрах старите батерии на телефоните и ги свързах една към друга и сега имам една голяма с която зареждам мобилния вечер.
9
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами аз ако бях на мястото на Путин точно сега бих измислил уж авария в газопроводите. За две седмици само. Няма да се отрази на Русия. Обаче в Западна Европа ще паднат всички либерални правителства, като им отиде заблудата, че печатните хартийки без покритие им осигуряват благоденствие.
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тази гнусна страна се дава за пример!
7
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво ще стане, ако по плановете на ЕС след 10г останат само електрически автомобили? Явно няма мощност даже за покриване на отопление при студ, камо ли да има десетки милиони автомобили включени да зареждат.
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прехвалената им зелена енергия ще им изяде главите. Това ала-бала.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така става като се топлят само на ток, а аз си имам "топлофикация" и ми е през ... за цената на ел.енергията
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце бързо да им продава ректора от гьола Белене
3
4
 
36
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Ако Путин им спре газа и въглищата , ще изпукат от студ!!!!
2
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Токът спъп в Швеция?! Айде бе! Бай *** онзи ден пред панелката каза, че тук е най-скъп от цял свят и Бай *** е най-беден на света, ама има 2 Мерцедес-а пред блока!
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега да пратят онуй лудото девойче там , да помръзне малко , и сама ще иска да хвърля въглища във въглищните електроцентрали само и само да се стопли! Разберете , цялата идея на " Зелената сделка " е , Франция да продава атомното си електричеството на цяла Европа! И да направи държавите зависими !