ЕК предлага общ регистър на ваксинираните по света

Имунизираните също да бъдат подлагани на карантина засега
24 фев 2021 07:14, Елка Василева
42
ЕК предлага общ регистър на ваксинираните по света
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия предложи данните за всички ваксинирани срещу COVID по света да бъдат съхранявани под егидата на ООН.

Удостоверенията за ваксинираните трябва да бъдат електронни, да бъдат съвместими в ЕС, а и по света, отбеляза на пресконференция замeстник-председателят на ЕК Марош Шефчович след заседание на Съвета на ЕС.

Още по темата

Ваксинирането не може да се свързва с достъпа до основните права и свободата на пътуване, добави той. По неговите думи ЕС обсъжда какъв да бъде подходът по тези въпроси към преболедувалите COVID.

Шефчович добави, че на техническо равнище в ЕС има съгласие за минимума от данни, които да се съдържат във ваксинационните удостоверения. Той цитира европейската служба за борба със заболяванията, според която още няма достатъчно доказателства, че ваксинираните не могат да останат преносители на заразата. По неговите думи затова имунизираните следва също да бъдат подлагани на карантина засега.

Зам.-председателят на ЕК посочи, че карантината изглежда като достатъчна мярка за разубеждаване на онези, които искат да пътуват за развлечение. Той добави, че противоепидемичните мерки трябва да бъдат целенасочени и да се избягва затварянето на границите в ЕС на общо основание. Шефчович съобщи, че досега в ЕС са били получени близо 41 милиона дози ваксина, а от април до юни се очакват още 300 милиона дози.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, кучето ми има европейски ваксинационен паспорт, сега ще имам и аз.Най-добре да си спестя време и да се преглеждам прветеринаря, вместо при личния лекар, той поне ми взима по-евтино. За сега обаче кучето ми ходи навън без намордник, за разлика от мен.Кучето ми го перглеждат преди всяка ваксинация, а мен искат да ме ваксинират на конвейр като бройлер.Спомняте ли и когато се заговори за чипове на дом.любимци, ви казахме, че следващите чипирани ще сме ние?Е, тогава пак беше конспирация...
6
5
 
41
 
! Отговори
Стършел преди 3 години
Как е, ваксърчетата, почна ли да ви стига до плоската глава? Нещо шегички за чипове ще има ли днес? Или още не загрявате, че следваща стъпка е буквалното маркиране като ***? Под предлог да се борим с фалшиви сертификати?
5
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конспирации, а?Маса"експерти" бяха ангажирани да ни обясняват как "Вярващите в конспирации" са нискограмотни и с определени диагнози, как са врени за обещството и нам кво си.А у нас ген Годжи каза, че в" Цивилизоните държави" нямало обсъждане на ваксините.Да направим извод-конспиратор=осведомен, предвидлив, чел, мислещИ най-важното- кой всъщност разпространява т.нар. фалшиви новини?Какво общо има ООН с вакснирането? Ел регистър))) абе ще стигнем и до чиповете, неизбежно е. В ръката.
4
6
 
33
 
! Отговори
а такааа преди 3 години
Сега разбрахте ли, защо не беше добра идеята да сме ЧЛЕН на ЕуроГЕЙ съюза?
3
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предлагам да сме малко по задружни и да не се оставяме да ни делят на никакви принципи. Да излизаме с по една тръба в ръце на улицата, да видим ако излезем по 1 милион в по- големите градове, как ще ни озаптят? Ако го направим това, до няколко часа пандемията ще е свършила и ще се изсекнем задружно в маските им.
2
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конспирации, а?Някои хора предупреждаваха за това още преди 20-30 години.
1
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото нещо което се случи за една година, откакто е цирка с измисления коварен вирус, е насилствена повсеместна дигитализация и създаване на регистри и бази данни. В момента текат и опити с разни препарати, които мисирките наричат неправилно ваксини. Как е има ли опашки от желаещи да се набодат, или свършиха статистите?