Орбан оттегли евродепутатите си от ЕНП

Конфликтът между ЕНП и ФИДЕС се засили през последните години
71
Орбан оттегли евродепутатите си от ЕНП
Снимка: Pixabay

Дясната партия ФИДЕС на унгарския ппемиер Виктор Орбан обяви, че се оттегля от най-голямата парламентарна група в Европейския парламент, Европейската народна партия (ЕНП), предаде ДПА.

Това става ясно от писмо на Орбан до лидера на групата на ЕНП в европарламента Манфред Вебер.

Съобщението на ФИДЕС дойде веднага след като ЕНП промени вътрешните си правила, за да може цели партии, а не само отделни евродепутати, да бъдат изключвани от фракцията, допълва БТА.

Конфликтът между ЕНП и ФИДЕС се засили през последните години, в това число заради обиди срещу бившия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Критиките на Брюксел към политиките на Орбан, в това число ограничаването на правото за получаване на убежище и закона за дейността на неправителствените организации, допринесоха за разкола в европейския консервативен блок.

Разочароващо е, че докато Европа се бори с пандемията, ЕНП се занимава с ограничаване на правата на собствените си представители. "Това е антидемократично, несправедливо и неприемливо", пише Орбан в писмото, цитирано от Ройтерс.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай е с Орбан, затова си сложи китайската ваксина най-демонстративно. ЕС е под заплахата да бъде разчленен между изтока и запада.
63
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Наблюдател/56

"... защото поддлогите на Путин се представят за евроатлантици" - съгласен съм за! И ПЪРВИ пример са поддлогите на Луканов: Соломон Паси и Александър Йорданов дето се представят за атлантици?!
62
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Какво/58

Е няма само атлантиците соломон паси и Александър Йорданов да са про БКП!
61
2
 
2
 
! Отговори
муспи преди 1 месец
Бойко Борисоф обвинява Орбан в отричане на холокоста, и моли ЕС да му разреши военни санкции срещу Чехия? - Но това не е Чехия, а Унгария. - Че аз какво казах.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изтеглените евродепутати умеят ли да се катерят по водосточна тръба?

За един прЕятел с брада питам...
59
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя прави еврогейския съюз на луди )
58
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Орбан е мъж ,а не козируващ мишок като нашия.
57
3
 
20
 
! Отговори
aa1830 преди 1 месец
Орбан е проУнгария и му е през оная работа с кой ще играе, стига да е в интерес на народа му. Първи се озъби на Меркел за бежанците, после другите дъежави го последвахс, първи разреши руска и китайска ваксина, Словакия и Чехия го последваха, Австрия е на път... Първи напуска ЕНП, ще го последват и други!
56
13
 
6
 
! Отговори
Какво преди 1 месец
Ако Орбан иска и той явно иска ,що не изкара Унгария от ЕС и да си направи съюз с Путин.Ясно е на всички ,че той е про-Путин. Не знам и Бойко какво прави все още. Да се обажда на Путин и заедно с Турция,Сърбия и Русия да правим съюза.Не е песни да ползваме европейски средства,а да играем игричките на Путин. Орбан е абсолютно го.ведо.,заедно с Бойко и Ердоган.
55
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Наблюдател

"Изтегли ги, защото ЕНП гласува да ги изхвърлят"

Точно.

Типичните хватки на диктатори и авторитарни лидери.

Нещо като БСП дето никъде не ги канят, но т "не искат да отидат".
54
9
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
До Христо Христов. Презирай който си искаш. Всеки има право на мнение. Но България е на това дередже защото поддлогите на Путин се представят за евроатлантици. Да се заявят ясно какви са, а не да лъжат от сутрин до вечер. Ако искат даже ВМРО да включат в предизборната си програма излизане от ЕС и НАТО. Ама после нема да има Евро за крадене...
53
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/40

"при който Унгария слезе от 35то на 89то място по свобода на словото" - на кое място е германия според тази класация?
Просто питам, за да си съставя мнение къде се намира страна, където журналистите пишат критичните си за правителството статии в медиите на съседна държава, за да може после да ги коментират.
52
6
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Наблюдател/53

"Стига са се престрували че харесват евроатлантическите ценности!" - всеки който презира евроатлантическите ценности и достоен за уважение. Всеки който ги харесва, подобно на комунистите или помощниците им: соломон оаси и александър йорданов или плевнелиев е достоен за презрение.
51
4
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Изтегли ги, защото ЕНП гласува да ги изхвърлят. За да представи поражението си като победа. Като ГЕРБ толкова харесват Орбан и Путин, да напуснат и те ЕНП. Стига са се престрували че харесват евроатлантическите ценности!
50
7
 
16
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
А нашия пудел само чака Меркел да го пожали зад ушите и почва да върти опашка и да ръси глупост.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Що"Да"Вида

"Не разбрах .."

Ами, чети бе, моето момче, чети!

Няма как да "разбереш" ако вместо четеш само лалаш. Ама за да се чете първо трябва да си грамотен, след това да намериш да прочетеш нещо смислено и след това да поразмислиш за някаква позиция, а на теб още на първото стъпало ти е невероятно трудно.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 46

Гърците не са излизали от ЕС.


Неграмотен си.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що ли ги оттегля дигурно защото е разбрал че не може да се разчита на ЕС за бедствени ситуации а само за разпределяне на пари и нашите сигурно са го разбрали но предпочитат парите които си разделят
46
1
 
15
 
! Отговори
Що"Да"Вида преди 1 месец
Не разбрах кое му е консервативното на ЕНП? Застъпват се за приемане на нелегални мигранти, което си е повече от крайно ляво като идея, въобще цялата им политика е такава. И стига с това дясно, отдавна такова няма в Европа.
45
8
 
29
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 1 месец
Да живее Орбан - политик който държи на народа и страната си!!!