Нигерийският щам на коронавируса настъпва към ЕС

За него се знае малко, най-вече, че се разпространява бързо
5 мар 2021 13:15, Петя Славова
27

За по-малко от седмица новият нигерийски вариант на коронавируса бе установен в още 2 държави в Европа. След Италия, щамът достигна и до Словения. Властите у нас признаха, че съобщенията за новия вариант на вируса са притеснителни, а информацията - оскъдна.
Още по темата

Но поведението му все още е непознато. Едно от малкото ясни неща е, че се разпространява сравнително бързо.

Само за 2 месеца 20% от случаите на коронавирус в Нигерия са именно от този вариант.

"Този вирус се опитва да се адаптира към нас. Затова и промените, които виждаме, че настъпват в него и които характеризират всеки от отделните варианти, това са способност за по-добро прикрепване към рецептора и по-добро предаване от човек на човек", каза пред Bulgaria ON AIR вирусологът проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН.

Вирусът ще опита да избяга и от имунния ни отговор, смята вирусологът проф. Александрова.

Точно за това не е сигурно дали ваксините ще бъдат ефективни срещу него.

"В този нигерийски вариант е налична мутация - Е684, която я има и при южноафриканския, и при бразилския вариант. Тя се свързва с опасенията на специалистите, че вирусът може да бяга от имунния отговор", допълни проф. Александрова.

А след като у нас бе регистриран британския вариант на коронавируса, здравните власти не изключват да се появят случаи и на този.

"След него идва и южноафриканският щам, след него идва бразилският вариант. В момента има изключително неприятни съобщения за нигерийския вариант. рано е да кажем какви са характеристиките им, рано е да се плашим", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Егати кръстосания разказ за щамове. А бе ваксината е АК (руска създадена 1947г.). Като се ваксинират всички театрални артисти като политиците, НОЩ, измислените неведоми професорчета и институти всичко ще изчезне.
3
2
 
7
 
! Отговори
Професор Шломб преди 3 години
Мутиралият нигерийски вариант живее в канализацията, и като седнеш на тоалетната да свършиш нещо, те инфектира през... Затова ще се наложи всички да ходим с памперси за възрастни и да не ползваме повече тоалетните. От СЗО го съобщиха.
2
2
 
5
 
! Отговори
танер преди 3 години
рано е да плашим хората!!!
1
1
 
24
 
! Отговори
Нека да преди 3 години
Нека да мутира и български щам та целия свят да ни познава