Българките имат най-добри условия за работа в цяла Европа, така ли е?

Проучване сочи, че българките процъфтяват на работното място
8 мар 2021 16:25,
109
Българките имат най-добри условия за работа в цяла Европа, така ли е?
Снимка: Pixabey

В цяла Европа българките имат най-добри условия за работа. Това сочи проучване, проведено от Reboot Online за Международния ден на жената.

България е най-добрата европейска държава за работа на жените, с общо 236,6 точки от възможните 300 в индексa на Reboot. Трите критерия са икономическа възможност, жени на ръководни позиции и условия за отпуск по майчинство, а максималният брой точки за всеки е 100.

"Българските жени процъфтяват на работното място. Нашият анализ установи, че България има един от най-добрите пакети за майчинство в Европа. Страната позволява на майките да вземат минимум 58,6 седмици почивка (410 дни) - най-дългият минимален отпуск по майчинство в света - и се плащат 90% от пълната им заплата по време на отпуск. В резултат на това страната отбелязва перфектен резултат от 100 от 100 в нашия индекс. България е на трето място за жени в лидерството, тъй като те получават 90 точки в нашия индекс - 10 точки по-малко от Норвегия на първото място. Според нашия анализ 22,1% от жените заемат ръководни роли в страната - четвъртата по височина от всички изследвани страни", пише в проучването.

Въпреки това, България завършва в средата на таблицата за икономически възможности (46,6 точки), което се дължи на резултата от 0,727 в класацията за глобален индекс на разликата между половете 2020.

На второ място се нарежда Хърватия с 229,8 точки. Следващите позиции са за Естония (220 точки), Норвегия и Словакия (209,9 точки), Холандия (206,5 точки).

На последните места в класацията са Германия, Люксембург, Австрия, Португалия и Турция.

"Общите резултати показват, че има известен напредък по отношение на равенството между половете на работното място в Европа. Балканските страни като България и Хърватия се класираха високо, което показва, че се правят някои подобрения. Въпреки това, разочароващите позиции на богатите западноевропейски страни като Германия и Дания потвърждават, че напредъкът към равенството между половете остава бавен в Европа", коментира резултатите от проучването Наоми Ахарони, главен изпълнителен директор и съосновател в Reboot Online.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
2
 
! Отговори
SS преди 3 години
Маргинализацията е факт ! Това не може да се отрече. Обаче съпругата трябва да бъде обгрижвана.
60
0
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Сигурно са питали министърките на чекмеджан които са по прости от него
59
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не! Криза безработица постоянна! Висшисти безработни. Простолюдието с връзки на работа. Ниски заплати нисък морал ниска култура! Хубава държава ,отвратителни нови поколения.. еднакви не можеш да разграничиш един от друг и момчета и момичета прости нагли аругантни.Срам за страната.
58
9
 
5
 
! Отговори
SS преди 3 години
Като знам колко жени всяка сутрин отиват на работа и далеч не всички работят в офис а са в производството на норма и са чудя какви са тези мъже където не могат да издържат семейство ?
57
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Гледах интервю с финландка. Каза че е горда с тяхната система на майчинство, една от най-добрите в света. Майката има 6 месеца платен майчински отпуск, плюс един месец за бащата. В Англия наприме се дават определена сума пари, които стигат за 8 месеца по 700 паунда (към 60% от минималната заплата) и толкоз. Майчинството в България е добро, но фонд ОЗМ се източва безжалостно от докторите и уж болните и е въпрос на време нещата да се влошат.
56
2
 
4
 
! Отговори
vale_karo преди 3 години
Ако вземат сегашните им критерии и ги отнесат към резултатите от 1989 година ,България щеше да има не 300 , а 1300 точки.Това показва,че колкото и да се стремят да ни унищожат,ние все още се държим.
55
11
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
Гледайте си съпругите бе ! Как може да ги карате да работят ? Като сте се женили що не си направихте сметка,може ли да издържате семейство ? Моля да ме извините аз съм много консервативен и смятам ,че жената не трябва да работи.Така запазвате и здравето и красотата и.Работата скапва.
54
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избързали сте с материала - има време до първи април, тогава е точния момент за статията ви.
53
0
 
23
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Честит празник на всички жени! Бъдете обичани!
52
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропуснали са Албания, защото не е в ЕС. Но трендът е ясен - Колкото по-равни жени, толкова по-мизерен живот.
51
2
 
15
 
! Отговори
do 50 преди 3 години
Само "и се плащат 90% от пълната им заплата по време на отпуск" е една от очевадните лъжи написани по-горе и спирам до тук!
50
0
 
10
 
! Отговори
До Авторката преди 3 години
Валерия смени си пласьора моляте
49
5
 
7
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
Или, може би, когато имаш някакви умения? Ама то за умения не броим работа на струг, слагане на плочки, зидане на стени, шофьорска книжка и английски език. Не са за тебе и жена ти високите заплати, спокойно. Не сте дорасли и никога няма да стигнете там.
48
2
 
13
 
! Отговори
ни са знай преди 3 години
Вероятно тази констатация се отнася за калинките на премиера.
47
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато преспиш с шефа ще цъфнеш с висока заплата... Много ясно !
46
4
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
По принцип съм съгласен защото от преди 10-тина години насам ...българите са най-читавите сводници в Европа и осигуряват сигурни и читави работни места на дамите !
45
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо невярно няма написано в статията. Стига лаяхте. Пределно ясно е, че се отнася за квалифицирани служители, а не за касиерки, сервитьорки, шивачки и подобни с гимназиално образование с квалификация трети клас втория срок, както и за всякакви индивиди в сивия сектор.
44
3
 
14
 
! Отговори
Гербераст преди 3 години
Ами да ! Българите са най богатите в Европа и не само ! Благодарение на Свети Бойко България е водеща фигура в световната икономика , военна мощ , стандарт на живот и ......другото вие си го измислете !
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой пак е спал на течение! Валерия, душо, колко ти платиха да я напишеш тази глупост? То бива, бива слагачество и слугинаж, но всеки днес има интернет, достъп до информация, ше вземе и прочете че не баш така. Та и ти, прочети малко и тогава пиши, че се излагаш. А, лошото е че има такива които ще повярват, недей ги подвежда!
42
5
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
Факт е, че IT секторът носи сериозен процент от БВП. А частта от БВП, генерирана от ДОД, е 70% от IT сектора.