Българките имат най-добри условия за работа в цяла Европа, така ли е?

Проучване сочи, че българките процъфтяват на работното място
109
Българките имат най-добри условия за работа в цяла Европа, така ли е?
Снимка: Pixabey

В цяла Европа българките имат най-добри условия за работа. Това сочи проучване, проведено от Reboot Online за Международния ден на жената.

България е най-добрата европейска държава за работа на жените, с общо 236,6 точки от възможните 300 в индексa на Reboot. Трите критерия са икономическа възможност, жени на ръководни позиции и условия за отпуск по майчинство, а максималният брой точки за всеки е 100.

"Българските жени процъфтяват на работното място. Нашият анализ установи, че България има един от най-добрите пакети за майчинство в Европа. Страната позволява на майките да вземат минимум 58,6 седмици почивка (410 дни) - най-дългият минимален отпуск по майчинство в света - и се плащат 90% от пълната им заплата по време на отпуск. В резултат на това страната отбелязва перфектен резултат от 100 от 100 в нашия индекс. България е на трето място за жени в лидерството, тъй като те получават 90 точки в нашия индекс - 10 точки по-малко от Норвегия на първото място. Според нашия анализ 22,1% от жените заемат ръководни роли в страната - четвъртата по височина от всички изследвани страни", пише в проучването.

Въпреки това, България завършва в средата на таблицата за икономически възможности (46,6 точки), което се дължи на резултата от 0,727 в класацията за глобален индекс на разликата между половете 2020.

На второ място се нарежда Хърватия с 229,8 точки. Следващите позиции са за Естония (220 точки), Норвегия и Словакия (209,9 точки), Холандия (206,5 точки).

На последните места в класацията са Германия, Люксембург, Австрия, Португалия и Турция.

"Общите резултати показват, че има известен напредък по отношение на равенството между половете на работното място в Европа. Балканските страни като България и Хърватия се класираха високо, което показва, че се правят някои подобрения. Въпреки това, разочароващите позиции на богатите западноевропейски страни като Германия и Дания потвърждават, че напредъкът към равенството между половете остава бавен в Европа", коментира резултатите от проучването Наоми Ахарони, главен изпълнителен директор и съосновател в Reboot Online.


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
3
 
! Отговори
видял преди 1 месец
Когато направиха новата баня по западен образец първо окрадоха решетките на душовете ,после тоалетната хартия .Когато им дадоха магнитните карти за вход и изход се трупаха като овце на излизане половин час по рано..Условия има и се създават ,но свиня от кладенчова вода не разбира.
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям трън в очите им е това майчинство, обаче никъде не става дума, че със сигурност в чужбина майките са доста по-подкрепени финансово на месец за децата си от смешните 40лв у нас и то ако въобще ги вземеш.
88
2
 
5
 
! Отговори
До 81 преди 1 месец
Браво на сина! Но това,че ще запише мениджмънт в Холандия ще е само загуба.Трябва солидна професия-инженер,лекар и т.н.Моят син завърши авиоинженер в БГ. Ами сега работи в Англия със английска заплата .Добрите пари и уважението от колегите и шефовете му дават добро самочувствие.Не сме по-долни от англичаните!
87
0
 
2
 
! Отговори
Presspapier преди 1 месец
Честит 8 март
86
0
 
6
 
! Отговори
Presspapier преди 1 месец
Скъпи на фустите евтини на ембрионите
Много ясно че им осигуряват добри условия на труд за геноцида на българите трябва скъпи дрънкулки
На печелившите чесТито
85
7
 
13
 
! Отговори
един преди 1 месец
Сега ще ви кажа как работят повечето жени в нашата фирма. Гледат да не ги пипат много и ги слагат на леки позиции. Те не си дават зор и не искат особено работа, странят от тежката работа. Когато се опиташ да им обясниш нещо повече те спират. Избутват и си чакат заплатата, но мрънкат, че взимат малко и искат още.
84
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Често ваканциите и градините не работят в Германия. Отпуск 30 дни. Градините на някой места са безплатни дори. Айде не ми обяснявайте колко е хубаво. Поболях се от работа и тичане в България , без помощ на баби и цялата рода, дете в България се гледа много трудно.
83
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълна тъпотия! Жените в България са с дълга майчинство, смазани от депрофисионализация. Работодателите не искат майки с деца. Жените работят наравно с мъжете и гледат деца. Няма алтернативи за почасова заетост с достойно заплащане и гъвкавост. С една заплата семейството не може да се издържа. Как е в Германия. Жена получа на майчинство, градините в петък са до обяд, жената НЕ РАБОТИ 40 часа седмично. Може да си позволи да остане вкъщи или да работи 7-8 часа седмично. Баланс!!!!
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото живеят в държава с мизерно заплащане и див капитализъм. Равни сред обща бездарна маса.
81
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моят син работи едно лято, нареждайки колички в Икеа и разнасяйки пици. Сумарно за 4 месеца събра 10500лв.. 1000 заплата в Икеа, а остналите от пиците през летните вечери. Пари за храна аз му давах. В какво вложи парите ли? Събира си ги за студентство в Холандия. Престанете да мрънката, а се огледайте- навсякъде има работа, ама не можете нищо и ви мързи зверски. В нашата компания на млади студенти даваме 3000лв. начално. Заповядайте на интервю

Така е, заедно с Радев кацнахме на Марс! :)))))))))))))))))
80
2
 
9
 
! Отговори
БОРИСОФ преди 1 месец
КОГА ЩЕ ПОЗДРАВИШ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ ЗА ПРАЗНИКА ?

КОЛКО НИ ПОЗДРАВИ И ЗА 3 МАРТ - ТУРСКА ПОДЛОГО
79
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
оле мале!

..Аз си падам по вицовете,но баш като тоя,...не...Много ***,некадърен и ..изобщо не е смешен..
78
4
 
3
 
! Отговори
Ели преди 1 месец
Правилно отразяваща ситуацията статия. По-малко хленчене и очакване, че някой ви е длъжен ще ви помогнат и в борбата с матриархата на “господата” и с лошите условия за оплакващите се “дами”. До странният човек, който си мисли, че жените не трябва да работят за да си пазят “красотата”: как изглеждаш, повечето хора не са красиви, а и това не е важно.
77
2
 
12
 
! Отговори
ПУНДА ПИНДАРОВА преди 1 месец
ПОЗДРАВЯВАМ БЬЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ.КРАСИВИ УПОРИТИ.ТЬРПЕЛИВИ И ДОСТОЙНИ.ЗА ТОВА СИ СТРУВА НИЕ МЬЖЕТЕ ДА ГИ ОБИЧАМЕ И ЗАЩИТАВАМЕ. БЕЗ ТЯХ НЯМА БЬДЕЩЕ......
76
7
 
7
 
! Отговори
до 76 преди 1 месец
Моят син работи едно лято, нареждайки колички в Икеа и разнасяйки пици. Сумарно за 4 месеца събра 10500лв.. 1000 заплата в Икеа, а остналите от пиците през летните вечери. Пари за храна аз му давах. В какво вложи парите ли? Събира си ги за студентство в Холандия. Престанете да мрънката, а се огледайте- навсякъде има работа, ама не можете нищо и ви мързи зверски. В нашата компания на млади студенти даваме 3000лв. начално. Заповядайте на интервю.
75
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност в България от доста време съществува матриархат и затова сме на дъното в света по всички показатели. Жените се назначават с предимство на работа, дори само заради външен вид, което е абсурд и цял свят ни се смее.
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 73

То това е плана. Да са хората бедни. Да са разделени. Да се мразят. И така е най-лесно! За ТЯХ!
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам аверка, дето на 16 години със заплатта си, дето я вадеше за 4 часа на ден през уйкенда, събра пари, за да пътува из Европа. Ама е от скандинавието.
Според вас, как е? Дали е по-добре за мъже и жени у нас?
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости на таркалета.
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези пари за майчинства откъде идват?