Европейците искат съпоставими жизнени стандарти в ЕС

Искат и обща здравна политика за всички страни
78
Европейците искат съпоставими жизнени стандарти в ЕС
Снимка: Pixabay

Постигането на съпоставими жизнени стандарти (35 %) и на по-силна солидарност между държавите членки (30%), искат европейците за бъдещето на ЕС.

Приоритет за европейците е също така и разработването на обща здравна политика (25 %) и на съпоставими образователни стандарти (22 %).Това сочат данните от  Специалното проучване на Евробарометър относно бъдещето на Европа беше проведено между 22 октомври и 20 ноември 2020 г. в 27-те държави членки на ЕС, което е първото съвместно проучване на Европейският парламент и Европейската комисия.

Проучването, публикувано преди подписването на съвместната декларация относно
Конференцията за бъдещето на Европа, показва, че преобладаващата част (92%) от гражданите на всички държави членки настояват гласът им „да бъде чут по-добре при вземането на решения, свързани с бъдещето на Европа”.

Конференцията за бъдещето на Европа цели да направи точно това. Тя ще създаде нов обществен форум за провеждане на открит, приобщаващ, прозрачен и структуриран дебат с европейците по въпросите, които са от значение за тях и оказват влияние върху тяхното ежедневие.

Три четвърти от европейците считат, че Конференцията за бъдещето на Европа ще окаже положително въздействие върху демокрацията в ЕС: 76 % са съгласни, че това представлява значителен напредък за демокрацията в рамките на ЕС (25 % са „напълно съгласни”, а 51 % са „по-скоро съгласни“), с убедително мнозинство, обявяващо се в подкрепа на това становище, във всяка държава членка на ЕС.

Респондентите смятат, че хора от всички слоеве на обществото би трябвало да участват активно в Конференцията (51 %); 47 % заявяват, че младите хора би трябвало да играят важна роля, както и националните правителства (42 %), представителите на академичните среди, експертите, интелектуалците и учените (40 %).

Малко над половината от европейците (51 %) биха желали да се включат, като респондентите от Ирландия са най-ентусиазирани (81 %), следвани от тези от Белгия (64 %), Люксембург (63 %) и Словения (63 %).

Въпреки че гласуването на изборите за Европейски парламент несъмнено се счита (от 55 % от респондентите) за най-ефективния начин да се гарантира, че гласът на гражданите се чува от хората, отговорни за вземането на решения на равнището на ЕС, има много силно изразена подкрепа за това, гражданите на ЕС да имат по-голямо влияние при вземането на решения, свързани с бъдещето на Европа. 92 % считат, че трябва да се обръща по-голямо внимание на мнението на гражданите на ЕС, като 55 % от тях са „напълно съгласни“, а 37 % са „по-скоро съгласни“. Само 6 % не са съгласни с твърдението.

Шестима от всеки десет европейци са съгласни, че кризата, предизвикана от коронавируса, ги е накарала да се замислят за бъдещето на Европейския съюз (19 % са „напълно съгласни“, а 41 % са „по-скоро съгласни“), докато 39 % не са съгласни с това (23 % „по-скоро не са съгласни“, а 16 % „изобщо не са съгласни“).

Европейците считат, че зачитането на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона от страна на ЕС (32 %), както и икономическата, промишлената и търговската мощ на ЕС (30 %) са основните предимства на Съюза. Зачитането на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона от страна на ЕС се нарежда на първо място (или поделя първото място) като най-важния актив в 14 държави, като този възглед е от особена важност в Швеция, където 58 % смятат, че това е ключово предимство. Икономическата, промишлената и търговската мощ на ЕС се нарежда на първо място (или поделя първото място) като най-важния актив в девет държави, начело с Финландия (45 %) и Естония (44 %).

Изменението на климата несъмнено се смята за основното глобално предизвикателство, засягащо бъдещето на ЕС, като 45 % от европейците избират това за основно предизвикателство. На второ и трето място сред най-често споменаваните проблеми от приблизително подобен брой европейци се нареждат тероризмът (38 %) и рисковете, свързани със здравето (37 %). Принудителната миграция и разселването са четвъртото най-често споменавано предизвикателство от малко над една четвърт от европейците (27 %).

*****
Настоящото специално проучване на Евробарометър № 500 „Бъдеще на Европа” (EB94.1) беше проведено между 22 октомври и 20 ноември 2020 г. в 27-те държави членки на ЕС, и беше поръчано съвместно от Европейската комисия и Европейския парламент. Проучването беше проведено лично и завършено с онлайн интервюта, когато това беше необходимо поради пандемията. Бяха проведени общо около 27 034 интервюта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Справедливост преди 3 години
Въобще БЪЛГАРИ и РУМЪНЦИ не ни бръснат за слива.Масово се подпомага на АФРИКАНЦИ и АРАБИ като им се дава абсолютно всичко,а ние понеже сме "ЕВРОПЕЙЦИ" и имаме право на работа-"НИЩО" изхождайки от обстановката в която се намира цял свят.Както вече казах ES е една помийна яма и замирисва все повече и няма да се учудя на една вирусна пандемия EBOLA в много близко бъдеще.VIVA LA EUROPA
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали наистина германци и францизи искат да са с българския стандарт на живот?
65
3
 
8
 
! Отговори
Иван Димитров преди 3 години
Нямам познат, който да е анкетиран, какво иска или не иска.Или ние балканците не бехме баш европейци...Да си върнем старото нормално!
64
0
 
3
 
! Отговори
мисля, че до анон 61 преди 3 години
По-скоро ти ти си глпака, че не сващаш смисъла! Става дума за език/езици общи и официални. Сигурно знаеш, че във въпросната Швейцария ВСИЧКИ знаят и трите езика+Английския. При сегашната ситуация с 27 официални езика, няма жив човек да знае всичките. Всяка велика империя е имала един-два общи, защото не може да знаеш всичките. Замисли се колко българи и румънци не могат да отидат на по-платена работа, защото им е зле езика, а са добри в проф план
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изглежда тенденцията за бъдещето болшинството от хората да са бедни и едва оцеляващи и само малка част от човечеството т.н. "елит" да са богопомазани.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Те искат сега да видят Борисов паднал. А ако го видят в затвора още по-добре. Ако не го видят, значи трябва да излязат пак на улицата. Иначе всеки си играе неговата игра. Никой не се е загрижил за народа. И политиците, и икономическите групи, и водещите сили. Това са приказки, че са загрижени за демокрацията ни, за върховенството на закона, за свободата на медиите"
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти тава за България не важи )нищо че се в еврогейския съюз от 2007 г.)
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
- Коя система визирате?- Тази, в която има орди от хиляди хиени олигарси, местни феодали,сиви кардинали с по 20-30 човека във всяко едно ведомство и министерство, клиентска маса в около 300 -500 обръча от фирми. Това всичко са хиени......https://frognews.bg/***/rosen-milenov-pred-frog-niakolko-choveka-smeniat-peevski-opavat-botoks-urodliviia-obraz-upravlenieto.html
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента с ботокс се опъват бръчките на уродливия образ на управлението, за да го направят по-приемлив за хората. И всичко ще си бъде същото. Това каза пред Фрог нюз бившият служител на ДАНС и експерт по национална сигурност Росен МиленовИскаме БСП,ДСБ,ДПС да се връщат на власт,тези герберунгели унищожиха държавата!
58
1
 
5
 
! Отговори
Стига преди 3 години
Не тези от НОЩ и МЗ да видят, че съществува зависимост между броя на ваксинираните и броя на заразените. Но ги е страх, защото при изследване може да се установи , че тази зависимост е около 70-80 процента. Пример МВР. Там всичко е пламнало, но има и най-много ваксинирани
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро стандартът ще се изравни навсякъде. Западните държави ще обеднеят до а България ще дръпне малко и готово.Навремето питахме кога ще стигнем американците? Отговорът е че никога няма да ги стигнем. По скоро те ще паднат на нашето ниво рано или късно.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНАПУСКАЙ!
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станахме колония на ЕС с феодални правила. Тук таме някой феодал идва и ръси мозък на плебса, за да подържа работническия ентусиазъм.Дачев търсише заварчици и давал много високи заплати. А защо дъщеря ти не стана заварчик? Направи си собствена държава и си създай ентусиазирани работници.
54
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма начин да накараш великия български бей приватизирал криминално държавата да започне да плаща европейски заплати защото той не е бизнесмен а нагъл крадлив политически връзкар с мания за величие и смърдяща уста
53
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако питате *** Бойко, ще ви каже че не може да ги чакаме останалите държави да ни догонват
52
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема как да стане - немеца измислил световния стандарт за качество, испанци, италианци и гърци цял ден пъpдят, англичаните са със самочувствие на величествена империя, просто няма как да стане единен стандарт. Не може единия да умее, другия да не умее а пък да искаш да ги приравниш двамата.
51
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се върнат БСП и ДПС на власт! Тогава държавата беше по-спокойна и нямаше страх,терор,грабежи до дъно,ЕНП убива България.
50
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАбе отвори видеа от Русия ,за да видиш,че всичко по магазините и в цяла Русия е ВНОС, предимно от запада,нямат вече родно производство,а ако има производство,то е на чужди фирми,едно селско стопанство не си организират като хората,а само трябва да закупят машини и да организират хората,магазини!Но е вярно,че руснаците бяха лъгани и мамени много пъти и затова сега не вярват на никой и се изолираха.
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Рана с ГнойИТН са също от мутренските среди и алчни за пари стари ***,виж в Афера какво написаха за тях!
48
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо да махнат корумпираното мутренско правителство на ГРОБ,което ограбва държавата и населението до кокал,разболява и убива хора!А с част от откраднатите от народа пари си купува власт,като подкупва чужди политици и чиновници,стига,вън,оставка!Сега пак са се събрали мутрите в ГРОБ да издевателстват над народа,не им давайте властта,не виждате ли,че България умира и сме в демографска катастрофа ,заради тях и тяхната алчност,техния терор? И пак сложили турци да ни управляват,от алчност за повеч