Европейците искат съпоставими жизнени стандарти в ЕС

Искат и обща здравна политика за всички страни
78
Европейците искат съпоставими жизнени стандарти в ЕС
Снимка: Pixabay

Постигането на съпоставими жизнени стандарти (35 %) и на по-силна солидарност между държавите членки (30%), искат европейците за бъдещето на ЕС.

Приоритет за европейците е също така и разработването на обща здравна политика (25 %) и на съпоставими образователни стандарти (22 %).Това сочат данните от  Специалното проучване на Евробарометър относно бъдещето на Европа беше проведено между 22 октомври и 20 ноември 2020 г. в 27-те държави членки на ЕС, което е първото съвместно проучване на Европейският парламент и Европейската комисия.

Проучването, публикувано преди подписването на съвместната декларация относно
Конференцията за бъдещето на Европа, показва, че преобладаващата част (92%) от гражданите на всички държави членки настояват гласът им „да бъде чут по-добре при вземането на решения, свързани с бъдещето на Европа”.

Конференцията за бъдещето на Европа цели да направи точно това. Тя ще създаде нов обществен форум за провеждане на открит, приобщаващ, прозрачен и структуриран дебат с европейците по въпросите, които са от значение за тях и оказват влияние върху тяхното ежедневие.

Три четвърти от европейците считат, че Конференцията за бъдещето на Европа ще окаже положително въздействие върху демокрацията в ЕС: 76 % са съгласни, че това представлява значителен напредък за демокрацията в рамките на ЕС (25 % са „напълно съгласни”, а 51 % са „по-скоро съгласни“), с убедително мнозинство, обявяващо се в подкрепа на това становище, във всяка държава членка на ЕС.

Респондентите смятат, че хора от всички слоеве на обществото би трябвало да участват активно в Конференцията (51 %); 47 % заявяват, че младите хора би трябвало да играят важна роля, както и националните правителства (42 %), представителите на академичните среди, експертите, интелектуалците и учените (40 %).

Малко над половината от европейците (51 %) биха желали да се включат, като респондентите от Ирландия са най-ентусиазирани (81 %), следвани от тези от Белгия (64 %), Люксембург (63 %) и Словения (63 %).

Въпреки че гласуването на изборите за Европейски парламент несъмнено се счита (от 55 % от респондентите) за най-ефективния начин да се гарантира, че гласът на гражданите се чува от хората, отговорни за вземането на решения на равнището на ЕС, има много силно изразена подкрепа за това, гражданите на ЕС да имат по-голямо влияние при вземането на решения, свързани с бъдещето на Европа. 92 % считат, че трябва да се обръща по-голямо внимание на мнението на гражданите на ЕС, като 55 % от тях са „напълно съгласни“, а 37 % са „по-скоро съгласни“. Само 6 % не са съгласни с твърдението.

Шестима от всеки десет европейци са съгласни, че кризата, предизвикана от коронавируса, ги е накарала да се замислят за бъдещето на Европейския съюз (19 % са „напълно съгласни“, а 41 % са „по-скоро съгласни“), докато 39 % не са съгласни с това (23 % „по-скоро не са съгласни“, а 16 % „изобщо не са съгласни“).

Европейците считат, че зачитането на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона от страна на ЕС (32 %), както и икономическата, промишлената и търговската мощ на ЕС (30 %) са основните предимства на Съюза. Зачитането на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона от страна на ЕС се нарежда на първо място (или поделя първото място) като най-важния актив в 14 държави, като този възглед е от особена важност в Швеция, където 58 % смятат, че това е ключово предимство. Икономическата, промишлената и търговската мощ на ЕС се нарежда на първо място (или поделя първото място) като най-важния актив в девет държави, начело с Финландия (45 %) и Естония (44 %).

Изменението на климата несъмнено се смята за основното глобално предизвикателство, засягащо бъдещето на ЕС, като 45 % от европейците избират това за основно предизвикателство. На второ и трето място сред най-често споменаваните проблеми от приблизително подобен брой европейци се нареждат тероризмът (38 %) и рисковете, свързани със здравето (37 %). Принудителната миграция и разселването са четвъртото най-често споменавано предизвикателство от малко над една четвърт от европейците (27 %).

*****
Настоящото специално проучване на Евробарометър № 500 „Бъдеще на Европа” (EB94.1) беше проведено между 22 октомври и 20 ноември 2020 г. в 27-те държави членки на ЕС, и беше поръчано съвместно от Европейската комисия и Европейския парламент. Проучването беше проведено лично и завършено с онлайн интервюта, когато това беше необходимо поради пандемията. Бяха проведени общо около 27 034 интервюта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
21
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Колко много хора ще идат да си начешат кефа и ще гласуват ПРОТЕСТНО, срещу статуквото... леле мале... леле мале....Бойко обиди доста българи. За крал ли се мисли, за божество ли... не го знам.
46
4
 
8
 
! Отговори
Рана с Гной преди 3 години
Аз подкрепям ИТН от ден 1. Мога да констатирам следното:- Първо ни се смяха.- В момента се борят с нас.- Април месец ще ги бием, защото са в насипно ментално състояние.Победата ни е в кърпа вързана. Изборите ще се снимат с ДРОНОВЕ, а айфоните ще са в режим видео през целия ден.Ще се раздават "пауър банки" на хората, на които им падат батериите.Народа си взима държавата. Стъпка настрани, господа от ГЕРБ, БСП и ДПС.
45
3
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Мисля, чеидва расистко,език,цвят на кожата,религия...в това се състои Свободата...нима не дишаме един и същи въздух...нима Слънцето не грее еднакво за всички...това е ...така ни карат да мислим телевизии,олигарси,политици,да се мразим и разделяме и да не виждаме най-важното..оцеляването ни...да,да..вече е въпрос на оцеляване...скоро и храната ще е в недостиг...замъци и коли не се ядат...пари и злато също...дано да греша
44
6
 
9
 
! Отговори
Мисля, че преди 3 години
Европа никога няма да е единна, защото са нарушени основни принципи. Първо-няма общ език, не може език на враг и конкурент(английския) да ти е работен език. Ганчу като иде трябва да шпрехя на жестонимичен. Второ-няма общ пазар на труда, Трето-има субсидии, помощи.... но първото е най-важно. В САЩ-общ развален английски, Руската федерална-общ-руски, Китайците налагат мандаринския опростен за всички в Европа-27официални езика, дето ги знаят 5мил човека
43
1
 
12
 
! Отговори
ББ преди 3 години
идеята на бащите създали ЕС е...революционна бре,проблема е че зависими и ниско интелектуални политици я убиват...от страх,ипотентност,зависимости...убийците на ЕС са съвременните "политици"..Европейска Федерация от Народи Справедливи и Солидарни...Рая на Планетата ни...опорочиха я и я убиват за жалост...и вината е в нас защото им го позволяваме...бедни духом
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъстът не знае западен език, защото са учили само руски и френски. Естествено не знае никакъв френски, но руският му вече е отличен. В следствие на това, че в руския интернет има много повече неща, теми и т.н, полека,полека взе да става русофил, но не платен, а така да се каже стана такъв по неволя. Напоследък не можем да общуваме с него! Всеки опит е ужас! Знае за хиперзвукови ракети, БВП, кино, музика, ядрен арсенал, наука и какво ли не. Холувуд ряпа да яде пред военното им кино
41
1
 
10
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Язе не вервам на никой и на нищо . По лошу,жа става,по убаво няаа става.Глеам и у наше селу пусто опустелу ората и те са овълчия.А не беше тъй !
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ Русия на всички нива все повече се разпространява убеждението, че Крим не е достатъчен реванш за разпада на СССР и загубата от студената война. А Русия днес е най-мощната военна сила на планетата, а наскоро измести и Германия от мястото и на пета световна икономика.
39
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама вие сериозно ли си мислите, че тези които са избили стотици милиони в Индия и Африка да грабят богатствата им 300 години колонилизъм, които векове са владеели морските пътища и всеки е трябвало да им плаща рекет за да си прекарва стоката, тези които презират всияки източно европейци и славяни и ги слагат по-долу от африканците, и те ще се отпажат от стандарта си за да имат всички равен стандарт.
38
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западът не умира, западът умря.
37
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малиии, червените *** пак са се наредили с опорките как Запада умира, Европа пропада, някой ги използва и какви ли не дивотии.Абе, другаре, вие така и по времето на СССР разправяхте, че Запада умира, а то какво станА, взе че СЕСЕСЕРЕТО умрЕ.И как пък Запада преди и без такива като вас имаше висок стандарт, като не ви използваше вас, безценните кадри, дето по цял ден кибичат по форумите и нищо не правят?
36
0
 
1
 
! Отговори
Де ПУ та тин преди 3 години
Гладна кокошка просо бълнува
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Попитах ви - как сте?
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пускайте още от банановите републики и после искайте изобщо какъвто и да е стандарт
33
2
 
11
 
! Отговори
SS преди 3 години
След пандемията прогнозирам,че светът ще е коренно променен (към по лошо разбира се) а ЕС няма да го има. Никой не се е поучил от историята.Испански грип,голямата депресия,Втората световна война ! Сега пандемия,настъпваща финансова криза,не дай боже война !
32
7
 
6
 
! Отговори
Сибирски бръснар преди 3 години
Русия е готова да предостави концесии на западно европейците в Сибир да секат дърва да се отопляват в Еропа. Разбира се срещу съответно заплащане. В Сибир има много гори и могат да се възстановяват ако се секат разумно, така западно европейците ще разполагат със възобновяем енергиен източник.
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kанцлерът Ангела Меркел и германското правителство наложиха пълна забрана на ядреното електричество до 2022 г., като част от правителствената стратегия от 2001 г., наречена Energiewende или "Енергиен завой", за да започнат да разчитат на слънчевата и вятърна енергия, както и други така наречени "възобновяеми източници". Целта на този ход е била Германия да стане първата индустриална държава, която е "неутрална към въглерода".Стратегията засега към 2021 г. е пълен провал и икономическа катастрофа.
30
7
 
10
 
! Отговори
Барба Ганиос преди 3 години
Който не работи не трябва да яде! А който краде от другите, трябва да е в затвора!!
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Енергийно неефективните вятърна и слънчева енергия днес струват около 7 до 9 пъти повече от газа.
28
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прибалтийските са свършени, досега живееха на дотации от ЕС за да лаят по Русия но вече ЕС няма пари. И в България е трагедия и никой не смята да вдига стандарта им, запада пропада и фалира.