Още трима с тромбоза след ваксинация с AstraZeneca в Норвегия

Новите три случая са на млади хора
Обновена: 15 мар 2021 08:45 | 14 мар 2021 20:00, Нели Христова
309
Още трима с тромбоза след ваксинация с AstraZeneca в Норвегия
Снимка: БГНЕС

В Норвегия се появиха три нови случая с образуване на кръвни съсиреци (тромби), респективно на кръвоизливи в мозъка, след ваксиниране с британско-шведския препарат на AstraZeneca. Както съобщи норвежката здравна служба Folkehelseinstitutt, става дума за млади хора, които работят в системата на здравеопазването.

Редки, но сериозни случаи

„Подобни случаи са много редки, но са изключително сериозни“, каза представителят на здравната служба Стейнар Бадсен пред Норвежкото радио NRK, цитиран от DW.

В момента се проверява дали съществува причинно-следствена връзка между ваксинацията на тримата и образувалите се тромби.

Освен това имало множество случаи, в които млади хора са получили кръвоизливи по кожата или сини петна, заяви Зигурд Хортемо от Folkehelseinstitutt. Това можело да е белег за недостиг на тромбоцити, в резултат на който често се се стига до кръвоизливи.

В Норвегия призоваха хората под 50 години, които са били ваксинирани с AstraZeneca, внимателно да следят за евентуална поява на странични ефекти и ако забележат кръвоизливи или сини петна по кожата, незабавно да отидат на лекар.

В Норвегия досега са инжектирани 121 820 дози от британската ваксина срещу коронавирус. В четвъртък здравните власти в страната спряха ваксинациите с този препарат, след като в Дания един ваксиниран почина от кръвоизлив в мозъка. До момента обаче не е категорично установено, че смъртта е настъпила именно в резултат на ваксинацията.

Няма повишен брой тромбози в резултат от ваксинациите

Европейската служба за контрол над лекарствените средства EMA също заяви, че не са регистрирани повишен брой тромбози след ваксинирането с британския препарат. От германския Институт за контрол над лекарствените средства и ваксините „Паул Ерлих“ заявиха по този повод, че смятат препарата на AstraZeneca са сигурен. Според учените, британската ваксина действа именно срещу образуването на тромби, които са сред честите следствия от Ковид-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до АнонименМи що бе, нали постоянно сравняваме как е еди къде си, а сега не искаме да чуем как е в Русия? Става въпрос за васкините и за ковид-19, не за друго!
235
0
 
3
 
! Отговори
Странно? преди 3 години
До Гордостта на Мама!Щаба и Коца казват, че няма страшно, но защо Буци и Мангъра мълчат?
234
1
 
4
 
! Отговори
Гордостта на Мама! преди 3 години
Щаба, Коца и Астра Зенека казват, че ваксината е безопасна - боцкайте се смело!
233
4
 
12
 
! Отговори
Вероятно е преди 3 години
дори ковид да не съществува, а всичката паника да е породена от един вирус не много по-смъртоносен от обикновенния ГРИП!Медиите правят от мухата слон, а страхът и човешката глупост върши останалото!
232
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я чиба от тука американски и руски гъзолизачи. Става въпрос за ваксините в Норвегия
231
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 235А мога ли да бегам в САЩ да мия афроамерикански тоалетни да изкарвам долари?
230
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паниката и човешката глупост са по-смъртоносни от ковид вируса.
229
4
 
4
 
! Отговори
До243 преди 3 години
Ами щипвай за Русия и бъди щастлив!
228
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До235В Русия всичко работи нормално, всичко е отворено и ресторанти, и кина и театри, мерките са препоръчителни а задължителните са просто символични, никой не е задължен да носи маска, руснаците могат свободно да пътуват във всичките 22 държави на Русия. В същото време в целия ЕС броят на заразените драстично расте, всичко е затворено, хората са затворени в къщи, на улицата само с маски, бизнеса фалира, само в България 170хил са останали без работа заради мерките.
227
4
 
2
 
! Отговори
Exorsism преди 3 години
За разлика от Бойко, Славито няма да е премиер, който е назначен.Защото слави има парите на Буци отдавна. Поне преди да бе милиардер, което се случи в Борисов 3.
226
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия всеки може да се ваксинира почти навсякъде дори и чужденците. Никой не агитира хората да се ваксинират, васкинира се който иска. Подписва се информирано съгласие в което се споменава че могат да възникнат нежелани ефекти които са ОПИСАНИ В ИНСТРУКЦИЯТА НА ВАКСИНАТА, за разлика от България където само се казва че е съгласен с каквито и да е странични ефекти.
225
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте си първо ***и после се грижете за другите.
224
4
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БРИТАНСКИ УЧЕНИ ОБЯВИХА, ЧЕ СА ТЕСТВАЛИ ПАЦИЕНТИ ПРЕКАРАЛИ КОВИД БЕЗ ВАКСИНА И, ЧЕ ИМАТ АНТИТЕЛА И 9 МЕСЕЦА СЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕТО И ВЕРОЯТНО ЩЕ СА ЗАЩИТЕНИ ДО ЖИВОТ И ОТ СТАРИЯ И ОТ НОВИТЕ ЩАМОВЕ ТЪЙ КАТО ОРГАНИЗМА РАЗВИВАЛ ВСЕСТРАННА ТРАЙНА ЗАЩИТА КОГАТО ГО ПРЕБОЛЕДУВА САМ!!!АБСОЛЮТНО ПРОТИВОПОКАЗНО Е ДА СЕ ВАКСИНИРА НЯКОЙ КОЙТО Е ПРЕКАРАЛ ВИРУСА!ИЗВОДА Е: КОЙТО ПРЕКАРА ВИРУСА БЪРЗО БЕЗ УСЛОЖНЕНИЯ И ВАКСИНА ЩЕ ПРИДОБИЕ МНОГО ПО-СИЛНА ИМУННА СИСТЕМА!
223
5
 
8
 
! Отговори
До235 преди 3 години
Справили се друг път!Погледни колко по голям е процентът на починали в Русия спрямо миналата 2019 година и тогава говори!
222
0
 
16
 
! Отговори
Ботляк преди 3 години
И каква е гаранцията, че всички боцнали се с тоя *** няма да получат тромб след 10 или 20 години? Така е момчета и момичета златен милиард се гони, давайте смело.
221
5
 
5
 
! Отговори
pPetrov преди 3 години
До pPetrovДа добавя: Как да обясниш на хората безболезнено, че няма ваксини? - обявяваш проблем с безопастността ! Масите нека да разсъждават.
220
4
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Да зимат само най скъпата на фазер за руската и да не помислят .Западното е най хубу щото е най скъпо и с най скъпа поддръжка а цената плаща народа .Еви го народа .Да плаща .Гладувайте за герб.
219
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато в САЩ 36 милиона гладуват и американците измират като мухи от грипа, Русия се справи в вируса много преди да се появи ваксината и от миналата пролевт в Русия няма локдаун и маски и всичко работи нормално.
218
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Починали? Верно? Я, каква изненада.
217
0
 
25
 
! Отговори
Има връзка преди 3 години
Досега внушаваха, че е най-опасно за неваксинираните, а след тези случаи най-много ще треперят ваксинираните. Беше ясно още в началото, когато умориха с ваксинация възрастните хора от старческия дом в Норвегия, но покриха случая.