ЕК предложи удостоверение за ваксинираните и преболедувалите COVID

Целта е то да служи за улесняване на пътуванията в ЕС
17 мар 2021 14:17, Елка Василева
135
ЕК предложи удостоверение за ваксинираните и преболедувалите COVID
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия представи законодателно предложение за въвеждане на удостоверение за преболедувалите COVID и ваксинираните срещу новата болест. Комисията призовава Съвета на ЕС и Европейския парламент да одобрят законопроекта до лятото.

ЕК предлага удостоверението да бъде безплатно, електронно, с възможност да се разпечата, и да съдържа данни за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за COVID по метода PCR или с бърз антигенен тест.

Още по темата

Предвижда се всички ваксинирани, независимо с какъв препарат, да получават удостоверение, а държавите от ЕС да имат свободата на решение дали да осигуряват облекчения за ваксинираните с препарати, за които няма европейско одобрение.

Целта на комисията е в следващите месеци удостоверенията да послужат за улесняване на пътуванията в ЕС, без притежаването на такъв документ да бъде предварително условие за пътуване.

Предвижда се държавите сами да определят какви ограничения да отпадат за притежателите на удостоверение - например да не бъдат подлагани на изследване или карантина. Ако държавите решат да запазят ограниченията за всички, ще трябва да съобщят и обяснят решението си на останалите страни в ЕС и на ЕК.

Удостоверенията ще бъдат издавани на езика на държавата, която ги изготвя, и на английски език. Те ще съдържат QR-код за проверка в система, поддържана от комисията.

Използването на новите документи се предлага да бъде прекратено с решение на Световната здравна организация, с което се обявява край на извънредната епидемична обстановка. Удостоверения ще могат да издават и проверяват също Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. ЕК допълва, че до лятото ще предложи насоки за безопасност в областта на туризма.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
39
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Хайде честит ви ЕС.Сега разбрахте ли,че по-големи расисти от тия в Европа няма?Съдилищата ще гръмнат от дела които ще се влачат с 10 и повече години.За това Англичаните напуснаха ЕС.Всъщност ЕС е в своя край,той издъхва от безсилие и корупция.
15
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казах аз че ще ви го натупат квадратния. Без ваксина няма да може да излезете до магазина. Вярвяте ли на това дето казват че ваксинирането било пожелание. Като ви изгонят от рабата като ви принудят да си стоите вкъщи защото не сте ваксинирани сами ще търсите ваксина без да ви карат.Измисли ли са го евроГейците. Брюкселските лез.биики и гей.чета знаят как да ви принудят.
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азбуката не се състои само от една буква. Трябва да се предостави паспорт за имунизация против или преболедувана - туберкулоза, хепатит Б, тетанус, дифтерит, коклюш, полиомиелит, пневмококова инфекция и т.н.
13
2
 
37
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Млн хора го изкараха без тестове и леки симтоми, с антитела или без, как ще ги запишат там или да се заразят отново? Какви глупости правят тия бе? Да ги хванеш и с къси откоси хедшотове....
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бехме минали навреме всички в лявото платно,сега нямаше да има пЛандемия!!
11
5
 
25
 
! Отговори
Ходжата преди 3 години
Първо почнаха с удостоверение за чисто арийско потекло. После им сложиха табелки в магазините и значки на реверите. После запалиха печките с тях.Всяко нещо започва от малко.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, някой знае ли какво е решението за хора, които по здравословни причини не могат да се вакзинират?
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така почнаха и тези от NSDAP.
8
18
 
8
 
! Отговори
до АНТИВАКСЪРИТЕ преди 3 години
оплачете се на арменския поп, а до тогава ще си седите на село
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На евреите ще им слагат ли пак значки от ЕК?
6
25
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
супер. Трябва да се знае кои са страхливите конспиратори и кои не.
5
2
 
27
 
! Отговори
Така преди 3 години
Вместо да обединява ЕК ще бъде разделителя на народите. Тази прогноза е безплатна.
4
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чист милиционерски вирус, никакъв коронавирус. До момента, една година цирк, единственото нещо което се случи, е насилствена повсеместна дигитализация и създаване на регистри и бази данни. Нищо друго. Наночипчетата ще са бонус. Защото много помагали.
3
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна дискриминация и поларизация на обществото. Тия от ЕК не са добре.
2
8
 
18
 
! Отговори
V преди 3 години
Не е вярно че няма за кого да се гласува .Костадин Костадинов е млад човек а не дърт като тиквата и еврогейския . А в България трябва да се сменят поколенията за да се направят промени. Как такива дъртаци ще правят реформи ? Никой дъртак не желае реформи а да лежи на държавна ясла. Вижте тоя Балтов. Човека е с бели коси . Вие бихте ли наели този за да се справи в такава динамична ситуация ??? На държавна ясла трябва да се дава шанс на младите а балтовците в частния сектор.
1
4
 
46
 
! Отговори
Фридъм преди 3 години
Това са фашистки методи и аз не ги одобрявам.