България иска единно решение на ЕС за "АстраЗенека"

Здравните министри са обсъдили общоевропейски подход
Обновена: 8 апр 2021 08:24 | 8 апр 2021 08:06, Елка Василева
160
България иска единно решение на ЕС за "АстраЗенека"
Снимка: архив, БГНЕС

България настоява за единно решение за ваксината на „АстраЗенека“ и Оксфорския университет. Тази позиция е изразил министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на среща със здравните министри на страните от Европейския съюз.

В съобщение във Facebook проф. Ангелов отбелязва още, че е обсъждан и общоевропейски подход, основаващ се на солидни научни становища на Европейската агенция по лекарствата, който е правилното решение в интерес на всички граждани и регулатори.

Още по темата

По време на срещата, посветена на ситуацията с разпространението на ваксините срещу COVID-19, еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис настоя за изготвяне на координирана позиция по въпроса с препарата на „Астра Зенека“, предаде БНР.

Преди това Комисията по безопасност към Европейската агенция по лекарствата съобщи за възможна връзка между образуването на кръвни съсиреци и имунизирането с препарата на шведско-британската компания, но определи тези случаи като „редки странични ефекти“. От Комисията обаче отново подчертаха, че плюсовете от поставянето на ваксината значително надвишават рисковете.

Късно снощи стана ясно, че ваксината „АстраЗенека“ няма да се прилага на хора под 30-годишна възраст във Великобритания.

Белгия ограничи употребата му при хора над 55-годишна възраст.

В Италия ще се препоръча ваксината да се прилага само на хора над 60 години, като официални представители заявиха, че имунизациите с този препарат няма да бъдат забранени.

Испания пък взе решение да прилага ваксината на „АстраЗенека“ само на хора във възрастовата група между 60 и 65 години.

Германия, Нидерландия и Франция също наложиха възрастови ограничения за прилагане на препарата.

В България поставянето на ваксината на „Астра Зенека“ ще продължи, като страната ни ще се съобрази с препоръките на Европейската агенция, като имунизацията на жени под 60-годишна възраст ще става с особено внимание, обясни директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

„Тази препоръка бе направена на базата на задълбочен анализ, извършен както от експерти на европейската агенция, така и от външни експерти. В тази връзка прилагането на ваксината ще продължи, като към една специфична група на жени под 60-годишна възраст, при която се срещат по-често тези изключително редки нежелани лекарствени реакции, препоръката ще бъде прилагането да се извършва при повишено внимание“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
21
 
! Отговори
Ей преди 3 години
Провинция Бавария, купува два милиона от ваксината Спутник V.. те по глупави ли са от нас?!
19
0
 
25
 
! Отговори
Мислеща преди 3 години
За какъв ... сте ни вие, ако не можете да вземете решения, а само чакате началниците от ЕС да ви кажат какво да правите?! Ами тогава няма нужда от правителство, направо да минаваме на дистанционно управление от ЕС, а на вас да ви бием шута!
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не България, българската мафия го иска, за да не носи отговорност.Твърде късно, геноцида е вече в действие. Предстои съд и затвор за участниците.
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"България иска единно решение на ЕС за "АстраЗенека""Ангелов, такива безгръбначни мекотели сте ти и шайката ти. България няма ли лаборатории и специалисти които да изготвят анализ или по навик си чакаш някой отвън да ти налива мозък в главата?
16
0
 
19
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 3 години
По голямо доказателство от това ,че не спират тази отрова ,че всичко е не защото ви мислят доброто, няма!
15
16
 
3
 
! Отговори
zer преди 3 години
Кампанията против астразенека ще сее само смърт и ще подклажда антивакс настроенията.
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо лекари,политикари,държ. апарат се ваксинират с Рнк ,а не с Астра ? Отговора е ясен !Край,Точка по въпроса !мейдел/паунова и др Сводници да отварят чекмеджетата и да Връщат парите !
13
0
 
28
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Доверието във ваксината на Астра Зенека е подкопано катастрофално и завинаги. Поне в България. От сега нататък, каквото и да опровергават, каквото и да обясняват, винаги ще останат съмнения. Вероятно доверието ще падне и в други продукти на Астра Зенека. А покрай тази ваксина ще падне доверието и в останалите ваксини срещу Ковид. Доверие много трудно се печели, а се губи много лесно.
12
0
 
17
 
! Отговори
zer преди 3 години
Dnes.bg - втора статия за астразенека вече за деня, я е едва 8:30...
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ЕС казва всяко правителство да си решава и да си носи отговорността!
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТрибуналМинала е и все още ползата е много по-голяма от риска. Има много лекарства/медицински процедури с подобна смъртност, които си продължават.
9
0
 
23
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Прилагане с повишено внимание и проследяване. Това е нещо от типа: След две седмици да ги прозвънят по телефоните, за да питат още ли са живи :)))))
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"България иска единно решение на ЕС за "АстраЗенека""България иска да се махате вече. Решението сме за астрата вече сме го взели.
7
0
 
31
 
! Отговори
Трибунал преди 3 години
Тази "ваксина" нали беше минала всички фази на тестване и обявена за безопасна, или се бъркам?
6
2
 
16
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
Има няма решение ние българския народ или поне 80 % от него не желаем да се ваксинираме,така че спрете да давате нашите пари за глупости
5
0
 
26
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Ами напълно естествено! Когато у нас са назначени незнаещи и нищо не разбиращи некадърници и калинки, ще искаме някой друг да ни казва какво да правим. Въпроса само е... дали този отвън го е грижа за нас или само за собствената си печалба.
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
когато сключихте договорите и платихте само за Астра защо не питахте а? или бизнеса на майката на *** Майдел да върви за да пълни чекмеджетата.
3
0
 
25
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
На България не и е необходима "АстраЗенека"!
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво означава повишено внимание? Тези съсиреци се образуват между 4ти и 20ти ден след първа игла. Денонощно ще има лекар до тези жени? И да, ЕМА трябва да излезе с общо решение за ЕС за тази ваксина. Не може всяка държава да решава за себе си, защото това само засилва съмнения у хората. Явно немци и британци са по-глупави от нас, че налагат възрастови ограничения. Тотален крах на Европа с пандемията. Не възможност за носене на отговорност и адекватни решения
1
2
 
39
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Все търсите някой друг, който да носи отговорност - герберски поми.яри!!