Фон дер Лайен след „дивангейт“: Чувствам се наранена и сама

Шарл Мишел не реагирал, за да не създаде политически инцидент
27 апр 2021 11:07, Елка Василева
96
Фон дер Лайен след „дивангейт“: Чувствам се наранена и сама
Снимка: архив, БГНЕС

"Аз съм първата жена председател на Европейската комисия и очаквах да бъда третирана именно като председател по време на визитата ми в Турция преди две седмици. Но не бях" - това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в пленарна зала на Европейския парламент по повод т. нар „дивангейт“, свързан с посещението ѝ в Турция заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, когато при срещата с турския президент Реджеп Ердоган за нея не беше предвиден стол и след кратко колебание тя седна на диван, намиращ се встрани.

Фон дер Лайен добави, че не може да намери никакво оправдание за случилото се в европейските договори и е стигнала до заключението, че до ситуацията се е стигнало, тъй като тя е жена.

Още по темата

„Щеше ли това да се случи, ако бях с костюм и вратовръзка? На предишните кадри не видях недостиг на столове. Но също така не видях и никакви жени. Уважаеми евродепутати, много от вас може би са преживели нещо подобно, особено жените. И съм сигурна, че знаете как се чувствам - наранена и сама. Като жена и като европейка“, каза Фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Фон дер Лайен допълни, че заради високата ѝ позиция камерите са показали нейния случай по целия свят, но не така стои въпросът с отношението към милиони жени.

„Хиляди подобни инциденти, някои от които далеч по-сериозни, преминават незабелязано и никой не ги улавя, за тях не се чува нищо, защото там няма камери и никой не им обръща внимание. Трябва да сме сигурни, че за тях също ще се говори, а като се говори - и да се действа в тази насока“, посочи Фон дер Лайен.

Председателката на Комисията посочи Истанбулската конвенция като важен инструмент в тази насока и определи като "неприемлив" факта, че страни от ЕС не са я ратифицирали. Сред тях е и България.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че не е реагирал, за да не създаде политически инцидент, който би рискувал да разруши политическа и дипломатическа подготовка, продължила месеци наред.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До PolskaТачър беше голям лидер, но тя е изключение от правилото, което само го потвърждава, че жена качествен ръководител няма, това е все да говорим, за комунист-икономист, взаимно изключващи се понятия.
50
4
 
13
 
! Отговори
До 53 преди 3 години
Е може ли сега, някой да приема на сериозно председателя на ЕК, след тя говори публично, колко е наранена, колко е чувствителна и т.н. - това просто е срам, за един лидер. Все едно Чърчил да беше излязал публично да говори, колко е наренен и лично обиден на Хитлер, че бомбандира Лондон!? Пълне смях, това стана с ЕС за жалост.
49
7
 
11
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Значи човек да седне на диван е обидно и го принизява на ниво куче? Възможно ли е жена да мисли трезво, без чувства и емоциия - ще се опиташ ли? Ердоган демонстрира, че не желае да обсъжда важни въпроси с жена, точно поради гореописаната причина, може би. Което те обижда, че половете имат различни роли в обществото, че такива са природните закони? Истинския лидер е мъж, истинския лидер е неподвластен на чувста и емоции, той е твърд, смел, разумен, когато е нужно безкопромисен и т.н.
48
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета коментарите и изтръпвам. Харесвани или не, тя е президент на ЕК и заслужава да бъде третирана като такава. Това което направи Ердоган е отвратително и е показателно, за това как третират жените в Турция. Ясно е, че тук коментират предимно мъже, но ми е много интересно ако се отнесат с майка ви като с куче (не коментирам жените и дъщерите, защото тях обикновено ги биете и тормозите и няма да ви пука за тях), но ако направят това с майка ви, как ще се почувствате? Правилно ли е?
47
2
 
15
 
! Отговори
Polska преди 3 години
Между жена и жена има разлика. Тази дpислa не може да стъпи на малкия пръст на Тачър. Меркел е най-бездарния, корумпиран и слабохарактерен политик на 21 век. Меркел постави свои корумпирани кaлинки на всички ръководни позиции в ЕС за да продължат да репресират, грабят и заплашват Източна Европа. Дгд германия
46
1
 
13
 
! Отговори
. преди 3 години
"Аз съм първата жена председател на Европейската комисия и очаквах да бъда третирана именно като председател по време на визитата ми в Турция преди две седмици. Но не бях" Учебникарски пример за гордост и тщеславие!
45
1
 
12
 
! Отговори
Polska преди 3 години
Такива домакини лесно раними какво правят начело на ЕС ами не си гледат децата. ЕС е посмешището на света заради немски политици.
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че ЕС да има ръководител жена е несериозно, говори за слабост и посредственост. В Турция либерастията не е на почит, обратно залага се на патриархалната традиция - лошото обаче е че либерастията води след себе си демографска катастрофа, а патриархата стабилна или нарастващо население, тоест провала на либерастията е предварително ясен, модела не просто не е устойчив, а убива гостоприемника в който се е настанил.
43
2
 
9
 
! Отговори
. преди 3 години
"Чувствам се наранена и сама" - ами така обикновенно се чувстват тези, които продадат душата си на сатаната. Дано се покае и смири!
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че на я туриха на гинекологичен стол, каквато и е професията.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че не я шамаросваха.
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая си е гласувала дори етикет и ходила там да се фука, че била със етикет. А нашите им козируват на тия *** на мухъл елити, ще кажеш че без тях не може. Чуждопоклонници. Един Ердоган трябва да ги учи на национално достойнство и суверенитет.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали имаше къде да седне на дивана,да не би турския външен министър Чавушоглу да е седнал на стол!
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Кофти, ако беше преди 30 години и у нас имаме диван.Другия път си носи стол от вкъщи.Можеш да поплачеш малко, ама да знаеш, че човека няма да ти обърне внимание. Сега е зает с по големите от теб.
37
3
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
УрсулоооХА-ХА-ХА-ХААААААААААПреди година Ердоган Посрещна бившият Хърватския Президент Китарович ,Посрещна я като Кралица със Военни Почести,Китарович - Сияеше от Щастие и Гордост,Има Видеа в Нета ,Но Китарович е Избран Президент на Държава,А Ти си Поставено Лице - ЧиновникВсяка Жаба - Да си знае Локвата ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган видя, че е дошла без забрадка и не спазва ислямските традиции.Мястото и беше зад стола на Началника на европейския съвет. Той е по-важен. Там се вземат решенията.
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дадоха и цял диван. Защо не ги извика на дивана тримата. Диванът беше троен, имаше място. Не ги покани на дивана.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми като му отива на крака на оня ... какво очаква?
33
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бългериън мачос са се изказали вече в коментарите, като гледам.
32
2
 
8
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
Тя Истанбулската конвенция,е според разбиранията им идеспотството на турците над жените си! И да не се чудят що не я подписват всички държави! Ето пример как се отнасят там с жените си!!!