Само 10% имат доверие в партиите, на правителството вярват 23%

Едва една пета смятат, че състоянието на България е добро
113
Само 10% имат доверие в партиите, на правителството вярват 23%
Снимка: НС

Българите имат по-голямо доверие на ЕС в сравнени с родните институции.

Запознатостта с ключовите европейски институции остава висока сред българите –Европейски парламент (90%), Европейска комисия (78%), Европейска централна банка (84%) и Европейски съвет (73%), показват данните от проучване на Евробарометър.

Още по темата

По отношение на доверието във всяка една от тях българските граждани се намират близо до нивата, регистрирани на средноевропейско равнище, като в България най-високо доверие получава Европейския парламент (45%), а най-ниско Европейския съвет (41%). Повече от половината българи декларират, че разбират начина, по които ЕС работи (56%) –равнище на запознатост малко по-ниско от наблюдаваното на ниво ЕС27 (63%).

Делът на българските граждани (53%), които заявяват, че имат доверие на ЕС,отбелязва ръст спрямо лятото на 2020 г. и е сходен стози, регистриран сред гражданите на ЕС като цяло(49%).

Традиционно, доверието към ЕС сред българските граждани е по-високо,отколкото доверието към редица ключови национални институции. Изключително ниско доверие получават националните политически партии (12%), правителството(23%) и правосъдната система (23%).

Впечатление прави отчетливата разлика между българите и европейските им съграждани по последния показател –доверието в правосъдието в България е повече от два пъти по-ниско в сравнение със средното ниво, измерено средгражданите на ЕС (52%).

Националите институции, които получават най-голямо доверие от българските граждани, са полицията(51%), армията (53%).

Доверието към всяка от тези институции на средноевропейско равнище обаче е по-високо от това в България.
В контекста на епидемията от коронавирус медицинският и здравен персонал получава по-голямо доверие от националните и наднационалните институции –близо две трети сред българските граждани (62%9, а ниво ЕС27 дори по-високо (80%).

Трайно положителна остава и нагласата на българите към Съюза като цяло. Повече от половината български граждани (59%) споделят, че представата им за ЕС е положителна, докато на средноевропейско равнище тази нагласа се поддържа от 46% от респондентите10. България е една от трите страни-членки, в които ЕС има най-положителен образ, като по този показател страната сенареждадоПортугалия (76%) и Латвия (57%).

Резултатите от февруари 2021 сочат, че делът на респондентите, които считат, че ЕС върви в правилната посока се е повишил. В България тази оптимистична нагласа се наблюдава по-често (48%), отколкото на ниво ЕС27 (42%).

През лятото на 2020 г. делът на българските граждани, които определят посоката на ЕС като правилна е 37%, а на средноевропейско равнище –32%.

Възможно е по-ниските нива на оптимизъм, регистрирани през лятото на 2020 г. да се дължат на по-малката яснота за бъдещите действия на ЕС в ранния етап на епидемията. През февруари 2021отрицателната оценка за положението, в което страната се намира,е една от преобладаващите обществени нагласи сред българите.
Делът на респондентите, които определят състоянието на България като добро, е едва една пета (20%), като в това отношение страната се различава в значителна степен от средната тенденция сред гражданите на ЕС като цяло (37%).

Отрицателна оценка получават също и някои конкретни сфери на обществения живот, които попадат във фокуса на проучването.

Изключително нисък е делът на българите, които оценяват положително състоянието на икономиката (10%), ситуацията със заетостта (10%) и предлаганите обществени услуги (29%)13. По всеки от избраните показатели България се намира под средното ниво, измерено сред европейките граждани като цяло.

Делът на гражданите, които очакват ситуацията в България да се подобри в следващите 12 месеца, макар и по-голям в сравнение с лятото на 2020(19%), обхваща едва една четвърт от населението на страната (25%). Сходно ниски са нивата на оптимизъм, че ситуацията с икономиката (22%) и пазара на труда в България (24%) ще се подобри в следващата една година.

Основните вътрешнополитически проблеми, пред които е изправена България,според респондентите, са ситуацията със здравеопазването (47%), икономическото състояние на страната (33%), покачващата се цена на живота (33%) и безработицата (30%)16.Както българските (43%), така и европейските (38%) граждани, определят здравеопазването като най-актуалния проблем на ЕС.С напредването на епидемията от коронавирус ситуацията със здравеопазването в ЕС се възприема като все по-обезпокоителна както в България (20% ръст спрямо лято 2020),така и на средноевропейско равнище (16% ръст спрямо лято 2020)17.Икономическата ситуация се разглежда като втория най-значим проблем пред Съюза както от българските граждани (31%),така и от гражданите на ЕС като цяло (35%).

По този показател обаче не се наблюдава нарастващо безпокойство в сравнение с лятото на 2020 г., когато епидемията от коронавирус е в сравнително ранен етап18.Макар и да определят икономическата ситуация на ЕС като важен проблем, българите значително по-рядко оценяват състоянието на европейската икономика като лошо (35%)в сравнение с европейските си съграждани (60%).

Малко повече от една четвърт от българските граждани (27%) очакват в следващите 12 месеца състоянието на икономиката на ЕС да се подобри –равнище на оптимизъм,сходно с регистрираното на ниво ЕС27(26%).

Същевременно обаче песимистични нагласи за влошаване на икономическата ситуация в ЕС се наблюдават значително по-рядко сред българите(19%), отколкото сред европейските граждани като цяло (36%).Прави впечатление, че в сравнение със своите европейски съграждани (18%)българите(28%)са по-склонни да гледат на имиграцията като един от най-значимите проблеми на ЕС, нареждайки го на трето място по важност.

Обратната тенденция се наблюдава по отношение климатичните промени, които се споменават два пъти по-често като важен проблем от гражданите на ЕС(20%),отколкото от българите (9%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Не мислиш ли? преди 2 години
Че е леко странно едно оборудване да е купено за едни ученици, ама те от една година и половина не могат да го ползват, защото някой го е свил!!! И никой нямало да забележи
87
1
 
0
 
! Отговори
Та като стигнем преди 2 години
До вица за Христос ... ще питам един път , кой сви новия LED проектор, къде се намира понастоящем, продаден ли е? Или си гледаш порно гордостите на него? В смисъл де аз питам един път, после пита тежкия калибър!К'во да ти кажа специална разбира на отдел изследване и развитие ...
86
3
 
1
 
! Отговори
Край преди 2 години
Пропорционалната система ражда "лидерски" партии. Тартора е всичко. Чака се какво ще каже Бойко, Доган, Слави, преди Волен, Царя и т.н.Това не са партии. В тях няма нищо идеално. Членовете не плащат членски внос а са кохорта от службогонци. Когато се оттегли лидера тия "партии" изчезват.Мажоритарната система прави истински партии. Така са демократи и репубиканци, така са лейбъристи и консерватори. Те не са партията НА лидера.
85
0
 
3
 
! Отговори
Знаеш ли ко? преди 2 години
Знаеш ли ко си мисля ?САЩоамериканеца от ЦРУ си изтегля кукувиците от България - олайневили колко могли, изпотрепали к'во могли, откраднали к'во могли и само се моли - а дано свием още малко от палмсбет, Ефбет и субсидии за партии....
84
2
 
1
 
! Отговори
Знаеш ли вица? преди 2 години
Христос влиза в къщата на Водолея и гледа неква огромна софра и див купон! -Ко става бе?Абе Юда продал нещо или некви неща и черпи!Усмивката на Христос помръкнала!
83
3
 
5
 
! Отговори
Иуууиуууиуууиуууиууу преди 2 години
Знаете ли що Станислав Трифонов не е в парламента, народното събрание - защото е много вероятно популистка вече да не е на територията на страната, оставил е подопечните си да се печат на бавен огън за едни 6 милиона субсидия, ако мине мине, ако не аз да съм навън, че току виж ми подпалили *** за Атомно Куку 2.0Ковид или беж краченца ....
82
1
 
1
 
! Отговори
Иуиуиуиууууиуууиуууу преди 2 години
Училището е храм на знанието където "Господи прости нам" нема да вирее както и простотията ...къш п.о.м.и.а.р ....
81
1
 
0
 
! Отговори
Иууууиуууиууууиууууу преди 2 години
То е ясно, че друго освен даскал не става от мене, защото Тошко така е решил, ама така и така съм даскал поне да работя свестни, което е изпълнено с определени затруднения, които разни хора като тръгна да ги решавам ми викат "предай се" и за какво? За нещата дето вие сте направили? Защото съм "гаден комунист" - ти си изнасилвач и педофил ама аз да се предам? Я *** се гръмни, че както в Лайпциг да не стане тука люлка на гражданска война.Марш м.ъ.р.ш.и от Храма и тоя и ония в Търново ...
80
1
 
4
 
! Отговори
Уважаеми зрители: преди 2 години
Когато два часа нонстоп чувате:Иуиииииуууиииууууиуууууииуууууииуууууоуууууоууууууууииииуууууиииууууууууиууууууууу....Сина на пастора в съседната адвентистка църква построена в нарушение на допълнителните разпоредби за минимум 50 метра дистанция от образователна институция, пуска *** порно в нета, а евангелиста се е залепил до училище, ама е частна собственост с амвонна архитектура - не смее да плесне табелата "Християнска еванг. църква" чудиш се в лудница или на погребение си ....
79
4
 
2
 
! Отговори
Уважаеми зрители: преди 2 години
Резултата от"тази шега"е тежки ментални увреждания, който искаме да поправим, но ни отказват СТЕМ проекти, защото работим с о.л.и.г.о.ф.р.е.н.и.Човек може да се замисли къде са най-нужни тези проекти и ще получи правилният отговор-там където 20 години общината иска да ликвидира и продаде и където няма расизъм и се работи със "затруднени ученици",но кои сме ние да съдим едни драскачи и даскали-нищо,че са от най-награждаваните на национално и европейско ниво и сме национални, европейски рекордьори
78
0
 
5
 
! Отговори
само да вметна преди 2 години
до 86 Какво" БСП" бе човек? Та Нинова е бивш член на Мракобесническата пасртия СДС!Помниш я нали? Уж "демократи" а се оказаха ПЛАДНЕШКИ КРАДЦИ И ПРИВАТИЗАТОРИ! На огромният паричен и материален ресур на НРБ!Гепиха каквото можаха и дим да ги няма и до днес! 31 г по късно след 1989 г,уж годината на "прехода" който И ТАКА И НЕ СВЪРШИ УВИ! Поради факта,че ни "управляват" все още КОМУНИСТИ КОИТО ЛИЧНО АЗ ПОМНЯ! Надявам се и Ти щом ми пишеш!Та скриха се СДС! Тоя при другаря е КАРИЕРИСТ! Христов!-:((
77
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитвам се да разбера всички, които обвиняват ГЕРБ за собствените си несгоди. Но никой от вас не казва кои са алтернативата на ГЕРБ. Защото да плюеш без да даваш решение е безсмислено!
76
6
 
8
 
! Отговори
та и аз да вметна преди 2 години
Като човек живял през соцаВ партията на Нинова допреди месеци беше пълно с комунисти от най-близкото обкръжение на Живков.И оше ги има.Докато Бойко си е плащал само членския внос тия са колели и бесели и след като ни закопаха, а гуруто им Живков козо ,че строят им бил "недоносче" 90та година пак се натиснаха "да ни оправят".
75
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямям думи колко им е умствения капацитет на протестърите.Щом изпратиха в НС хора като ненормалната Мая, отровните, чалгаря и ДБ.всички тиа са комунистически от--репки. без капка мозък в главата.Нали от Хасково влачиха една релса на гръб до Орлав мост и я пуснаха в реката.
74
2
 
6
 
! Отговори
само да вметна преди 2 години
Не желая като българин роден през соца.Тази бивша комунистическа мутра и бивше борче след 1989 г,да ме клати още и още,та докато тръгне с патерици! Събуди се българино!Незаменими хора няма! И щом сме демокрация,да ни управляват истински демократи! А не пребоядисани за една нощ като тоя лицемер!
73
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън от парламента на некадърниците от Орлов мост! Погледнете татуирания гуру Трифонов, на какъв ви изглежда с тази охрана и новобогатски маниери!
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Така става, когато всички г'лупаци и завистници гласуват срещу ГЕРБ и Бойко.":):)Не така става като гласуват за посочените измамници!10 сек - 13 одобрителни палчета!А кажи че не ползваш ботове!
71
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помним как Слави говореше и се обръщаше към Борисов,бат'Бойко! Как Христо Иванов му ядеше от паницата като министър,как Манолова протягаше ръце за помощ!
70
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
до 72 Много грешиш! Нали ГЕРБ казва,че "държавата е стабилна"? 2 месецав застой,санищо за държавата нали?-:) Какво лично теб те притеснява? Защо се противиш,да си разходиш още веднъж задните части до урните? И то при избори,организирани и под контрола на СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ! А не пак такива," организирани" от "шефа" ти и любимец? -:)))КОйто Все "печелеше" незнайно как? Не че не се досещаме де! НЕЗАМЕНИМИ ХОРА НЯМА!Демокрацията го доказа това! И( магаре да сложиш."държавата" върви! -:)))
69
4
 
7
 
! Отговори
На протест! преди 2 години
На бунт, на протест срещу жълтопаветната диктатура!Днес ако си замълчим утре ще ни занулят спестяванията, ще ни закрият работните места, ще ни вземат цялото имущество.Имайте предвид, че диктатурите никога не обявяват предварително, че ще дойдат.Просто ви чета някакво възвание по телевизията и вече имате вечерен час!А в президентството е пълно с такива хора!