Дания вече има санитарен паспорт, отпуска ограниченията

Очаква се ваксинационната кампания да завърши през август
4 май 2021 14:44, Елка Василева
31
Дания вече има санитарен паспорт, отпуска ограниченията
Снимка: архив, БГНЕС

Дания обяви днес нови етапи в отмяната на своите коронавирусни ограничения благодарение на поставена под контрол епидемиологична ситуация и с подкрепата на санитарния й паспорт, един от първите въведени в Европа, предаде Франс прес.

Освен вече обещаното отваряне на киносалоните и театрите от четвъртък отварят и фитнес залите, които ще може да се посещават при представяне на "коронапропуск" - санитарен паспорт, с който се удостоверява, че носителят е ваксиниран или има отрицателен тест за коронавирус, направен преди по-малко от 72 часа, или е наскоро преболедувал вируса.

Още по темата

Баровете и ресторантите, които вече приемат клиенти при представяне на санитарния паспорт, вече няма да са задължени да приемат клиенти единствено с предварителна резервация.

Средношколците пък вече ще могат да се върнат в училище, показва планът за новите разхлабвания, който беше договорен през изминалата нощ в датския парламент.

От 21 май е предвидено на събитията на открито да могат да присъстват вече до 2000 души, половината студенти ще следват присъствено, а при частните събирания вече ще се разрешават до 50 участници на закрито и 100 на открито.

За европейското първенство по футбол, в което четири мача ще се играят в Копенхаген, ще се допускат до 16 000 зрители.

От 1 август пък на прояви на открито ще могат да присъстват до 5000 души.

В скандинавската страна с население 5,8 милиона души броят на новозаразените е четири пъти по-нисък, отколкото през декември, когато страната въведе ограничителни мерки със затваряне на училищата и несъществените търговски обекти, които вече отново работят.

Очаква се ваксинационната кампания в Дания да завърши в края на август. До момента 11,5 процента то населението са изцяло ваксинирани, а 23,4 процента са получили първа доза ваксина.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В какъв филм вкараха цял свят, не е истина. Всички едни хрисими, послушни, ваксинират се, тестват се, направо отврат. Някой наложи на света смирение. Нали с ваксините пак се разболява, пак се предава, единствено се обещава по леко да се изкара. Само от тестовете има някакъв смисъл за да се види, че няма ковид.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
датските фашисти са били много лоялни на сатрапа Хитлер , сър .....
22
0
 
12
 
! Отговори
IT-spec преди 2 години
До Яворлеле колко си параноичен, че аз не съм спирал да си живея уе, събираме се семейство, приятели, пътувах си до БГ през Октомври, там също не се спрях, тук в Исландия си ходя по ресторанти, молове.... не съм ваксиниран и немисля да го правя, хапвам си хубава храна, пийвам си, движа се редовно и тренирам, аман от ***, който иска да се ваксинира но да не пречи на останалите...!
21
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина е удивителен! При почти най-висока смъртност в света е забил главата в пясъка и си повтаря "Е те такова живонтно нема"
20
0
 
7
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
Няма проблем. Дела до дупка и никакви данъци! Про-стац-ите нямат свършване!
19
11
 
0
 
! Отговори
do 12 преди 2 години
Проблема с тоя вирус е прекалено дългия инкубационен период. Когато почнеш да чустваш някакви симптоми, то значи че поне 3-4 дни преди това си заразявал. А може и да не усетиш симптоми, но някой да го отнесе. Брат ми например нямаше друг симптом, освен загуба на обоняние, но успя да зарази жена си. При нея след това беше по-тежко.Мислех, че след 1 година поне това е станало ясно?!
18
1
 
12
 
! Отговори
.!. преди 2 години
ДисКри Ми На ЦиЯ
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
DK Заради такива като теб които намират това за нормално се превъръщаме в роби
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До DkХоди ти да ти ръгат пръчка в носа ежедневно, за да удостовериш че си здрав. А "тестовете" са с огромен процент грешки, и благодарение на това се подържа легендата за "асимптоматични". Ама били "безплатни", както и инжекциите! Значи всичко е ОК!
15
12
 
4
 
! Отговори
Dk преди 2 години
До анонимен 10: Тестовете в Дания са безплатни,тест постове почти на всеки ъгъл!!
14
5
 
17
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До ЯворНаправо пуснах сълза от умиление ...Ела на моята улица, да видиш как живота никога не е спирал, никой не е слагал маска, почти никой не ходи на работа и яко се яде и се пие. Живея непосредствено до махалата, имам най- хубавия изглед в града и след малко отивам в градината зад къщата си, пускам кучетата да бягат и ще си сипя едно. Не знаеш снощи какви кючеци праха в махалата, яка веселба, чакам с нетърпение ваксинаторите да стигнат до тук, за да се пробват колко носят на бой.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Явор"Както и да се развива пандемията оттук нататък, ние живеем нормално вече"????Бате,ако сериозно това е умозаключението ти на фона на всичко известно в момента, впечатляващо е ако можеш да се движиш на два крака.
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помните ли добрите стари времена, когато ако си здрав, беше ясно че не си болен. Не се изискваше тест да го докажеш. Ех.
11
15
 
2
 
! Отговори
do 6 преди 2 години
Защо разделение - искат или ПЦР тест или имунизация или че си бил болен. В момента на много места е така, с тая разлика, че не признават ваксинация, само тест. Вече ще може И с ваксинация.
10
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас. Какво стана с човешките права. Значи 10 процента могат да живеят спокойно, другите на кино да отидат, с тест. 10? билет за кино 100? теста. Тоест отварят ама грънци.
9
2
 
30
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Спокойно,на хоризонта са делата за дискриминация.Всичко ше пропадне много бързо с тия мерки и ограничения.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами сега като дойде ИНДИЙСКАТАДВОЙНАУМТАЦИЯ и почне да събаря и ваксинирани, ще им отнемете ли зелените книжки? И ще преиздавате само който е сложил БУСТЕРШОТ? Ами ако плъзне КОНГОАНСКА ТРОЙНА МУТАЦИЯ, какво правим - само който е с трети бустършот - валидна книжка, другите - безправници като "антиваксърите"?
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"на прояви на открито ще могат да присъстват до 5000 души"Ковида ги брои! Станат ли повече, се изнервя и освирепява! И напада като ***! Пък най-се дразни вечер ако има хора по улиците, скача им и ги събаря. Затова е вечерният час. Не разбирате от медицина, затова ви изглеждат налудничави мерките. А те са много мъдри.
6
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега се почва разделението на ваксинирани и тези които отказват ваксините. Те са лошите и черните овци защото не искат да се ваксинират. Ами че тов е личен избор, ккто пиенето на алкохол, пушенето, дрогирането какво е по различно. Защо не сочите с пръст пияндурника ами неваксинирания? Няма логика нали?
5
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЯворАз няма да се ваксинирам. То тази ваксина срещу ковид въобще не трябва да се нарича ваксина понеже не е минала всички клични тествания.