Чехия призова страните от ЕС да изгонят поне по един руски дипломат

Солидарност заради атентата във Врбетице поиска премиерът Бабиш
Обновена: 8 май 2021 20:50 | 8 май 2021 20:47, Анисия Иванова
113
Чехия призова страните от ЕС да изгонят поне по един руски дипломат
Снимка: БГНЕС

На неофициална среща на върха на ЕС в град Порто чешкият премиер Андрей Бабиш помоли партньорите от общността да обмислят експулсирането на „поне един“ руски дипломат от техните страни във връзка с инцидента с атентата през 2014 г. в складовете за боеприпаси в село Врбетице, за който чешките власти подозират специалните служби на Руската федерация. Това съобщи вестник „Mlada fronta DNES", цитиран от БНР.

Бабиш е отправил това искане до участниците в срещата на върха на обща вечеря, проведена в петък вечерта. По този начин, смята премиерът, страните от ЕС могат да проявят солидарност с Чехия.

Още по темата

"Невъзможно е Европа да разреши подобни действия на своя територия. Трябва да го приемем по следния начин: когато е извършена атака срещу една от страните в ЕС, това означава, че е извършена атака срещу всички," каза премиерът.

Бабиш отбеляза също, че участниците във вечерята на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС са се обявили за по-добра координация на съвместните действия по инцидента във Врбетице.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Cesko преди 2 години
Браво на Чехия! Смел народ, страхотна страна!
80
0
 
1
 
! Отговори
Река Одер възмутена преди 2 години
Поредна нагла диверсия срещу народите живеещи в ЕВропейския съюз..Целта е Москва да блокира доставките на жизнено важни продукти за оцеляване на народите в Европа през следващите педесет години.След всеки такъв акт на изгонване на дипломати се чака ответна реакция..За всеки случай да се внимава ..Рекламиращи подобни нагли актове да се тестват за наркотици и за лични документи с холограмни оръжия и нано и микро чипове в телата.
79
0
 
0
 
! Отговори
Vako преди 2 години
Аз нокаутирах шампиона на Чехия преди много години на боксов турнир Олимпйски ринг който не беше побеждаван до момента.Още ми държи кеф.
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...по повод на поражението на немците в Сталинград дадоха Хитлер как казва: не съм предполагал, че имат такова въоръжение. Па ти пак си приказвай за "помощта" на Запада, който всъщност е потривал доволно ръце и ..."-----------А нещо за договора Ленд-лийз?Освен пари, храни и др.продукти, съюзниците са доставяли на русия леко и тежко въоръжение (самолети, танкове и др.бойна техника, патрони дори), оборудване на заводи и технологии за създаване на точно това въоръжение, което цитирате
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на соца като ходехме на кино питахме хубав ли е филма или е чешки.----------Всъщност, по соца питахме "Хубав ли е филмът или е руски?"
76
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чехите са като нашия Плевнелиев, ще вземат да счупят тъ помера от слагачество.
75
1
 
3
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
Да нямаме Народно събрание, президенстство и правителство. Да ни управляват от дистанционно от Брюксел и Белия дом
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, неее! Такова чудо не е имало и в Отоманската империя!
73
1
 
5
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 2 години
Докато се изпълняват нарежднията на лихварите и казино играчите,ред,мир,спокойствие и благоденствие няма да има....
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижда се че Джо демократа е на линия, щракне с пръсти и целия ЕС готов да козирува, да въ в марионетките долни..
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми защо да има посолства във всяка страна на ЕС, като и без това ЕС решава кой да гонят, кога да гонят и прочие. Да сложат едно посолство за целия ЕС в Брюксел и готово. Аре и Мустафата да отива там и да ни върнат терена дето е колко цял квартал.
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия и Франция изобщо не са се съгласили с чехите
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 91 АнонименКо ! Ко рече ? Я пак ? Как си представяш , че отива *** в немска фирма и му дават заплата по голяма от немеца който работи двайсетина години в нея ?
68
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ЧЕХИЯ ПУБЛИЧНО ОБЯВИ, ЧЕ РУСИЯ НЯМА НИКАКВО УЧАСТИЕ ВЪВ ВЗРИВОВЕТЕ. НО НАЛИ САЩ НАРЕЖДАТ ВСИЧКИ ОТ ЕС ДА СКОЧАТ НА РУСИЯ ТЕ ГО ПРАВЯТ. АМИ АКО ПУТИН ВРЪТНЕ КАНЧЕТО НА ГАЗ ЗА ЕВРОПА КАКВО ЛИ ЩЕ СЕ СЛУЧИ. ТОГАВА ОТ САЩ С КОРАБИ В ЦИСТЕРНИ ЩЕ ИМ НОСЯТ ГАЗ ЩЕ БЪДЕ ЗАБАВНО.
67
11
 
8
 
! Отговори
правмакарон преди 2 години
крив ти е мвакарона за инфото, че и руския е официален език. произвеждаш чиста московска пропаганда. наглост +лъжа е равно на кремълски ***. това си ти!
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 82"Когато излезем да работим в ЕС, ония си казват "Те там за 300 бачкат, ние тук ще им дадем 400-500 и ша са добре". И така правят. Към нас кога ще има солидарност?"Явно НИКОГА не си работил в друга страна от ЕС, защото. не само, че не "правят" така, ами заплащането често е по-високо от на местните, които плащат повече данъци.
65
1
 
3
 
! Отговори
Може ли ... преди 2 години
.... за България да изгоним Гундьо?
64
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснака никога не би проговорил български. Под нивото му е. За руснака българския е лош диалект на руския и българска нация не съществува, а само объркани славяни, които трябва да бъдат присъединени към метрополията. Чехите поне имат достойнствo за разлика от *** хотелиера.
63
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците колонизират балканите. И не ми говорете че били бели и православни. Руснак българин никога няма да стане. Това са спящи клетки и когато Путин даде заповед някой ден *** русофила ще се събуди без черноморие. Чехите си бранят нац. интереси.
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Много умно ?За Гърция не знам, но в Кипър е нормално да има много руснаци. Та тем много имоти имат. И между другото - в Кипър са 3 официални езика - Гръцки, Английски и Руски.