Симеон II: За мен пряко българско участие в атентата срещу папата не е имало

Навършват се 40 годити от покушението
Обновена: 13 май 2021 22:46 | 13 май 2021 21:05, Нели Христова
87

Навършват се 40 години от атентата срещу папа Йоан Павел II. Сред обвинените за нападението са и трима българи, които впоследствие съдът оправда.

Денят е 13 май 1981 г. Една благословена аудиенция оставя кървав отпечатък върху световната история. Четири куршума, изстреляни някъде сред развълнуваната тълпа на площад "Сан Пиетро" в Рим, пронизват тежко папата.

Спусъка натиска турският гражданин Мехмет Али Агджа, който е задържан незабавно. Година по-късно атентаторът стреля отново – този път срещу България.

"Сергей Антонов беше с мен по време на обучението", казва той.

Агджа твърди, че е обучаван от КГБ заедно с Антонов. Новината за българско участие в нападението негово величество Симеон Сакскобургготски научава в Мадрид, където живее тогава.

"Много неприятно чувство, че ни обвиняват колективно – България, българи и български връзки", смята той.

От обикновен държавен служител Сергей Антонов се превръща в чудовище, посегнало на Светия отец. Близо 4 години по-късно той е освободен, защото няма доказателства.

"Той беше наистина в окаяно състояние на духа. Аз съм била при него в дома му в опит да направя интервю с него. Когато чуеше думите Италия, папа, атентат – той буквално настръхваше, отказваше да комуникира. Сама видях това преди да почине, когато опитах да направя интервю с него", разказа журналистът от "24 часа" Алексения Димитрова.

Папа Йоан Павел II посещава България за първи път през 2002 година – повече от 20 години след атентата. Тогава последният български цар - Симеон Сакскобургготски, е министър-председател.

"Седнахме след церемонията и той каза: Искам да остана с Вас, един момент. Прегърбен ме погледна в очите и ми каза: Имам две работи, които искам да споделя с Вас. Искам да знаете от мен, че няма връзка с България покушението", разказа цар Симеон пред Bulgaria ON AIR.

"И подчерта: Да, много неща са били казани, но за мен пряко участие не е имало", добави Сакскобургготски.  

Същата година Народното събрание отпуска пенсия от 160 лв. на Сергей Антонов за особени заслуги. През 2007 година той умира в дома си в София в пълна мизерия.

"Донякъде хората имат къса памет, според каквото ги интересува в новините и според хода на събитията", каза още цар Симеон II.

Така четири изстрела опитаха да обърнат хода на Студената война, но съсипаха съдбата на един невинен българин, а датата и до днес се помни като Деня на апокалипсиса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симеон III, или Симеон II?
30
4
 
11
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Нелито май иска да покаже, че може да брои до три.
29
3
 
3
 
! Отговори
Оф преди 2 години
Дипломираният ефрейтор се обажда ...
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е, пряко участие не е имало.А непряко?(логистика му викат..)?
27
3
 
9
 
! Отговори
Кочо преди 2 години
Кой е Симеон три, че аз до две ги изкарвам най-много. Борис три го знам, ама Симеон три е някоя нова звезда.
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Симеон говори глупости.Имал чувството ,че ни обвинявали колективно.О,да за ДС е супер удобно да се скрият зад колективната вина и да се измъкнат от отговорност.Обвиняват България,ах тия гадните жабари.Хем имат мафия ,хем и папата поляк и пречи на комунизма в Полша.Колко удобно.
25
5
 
7
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Симьон Три.
24
6
 
8
 
! Отговори
Симеон Обтекаем преди 2 години
Много е оптекаем Монката!По добре направо да беше казал че БГ е организирала атентата! Да му се види акъла!Но след като си получи имотите и реабилитира предците си - може само да гледа сеир и да се изказва.Не разбирам защо интервюират Агджа - един хладнокръвен убиец и обигран манипулатор. Или може би някой му вярва?! - Смехория!С него започна ликвидирането на страната ни, чрез тотално унижение. След това беше Муарар Каддафи, който се гавреше с нас чрез сестрите.
23
7
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
България е република. Следователно не можем да наричаме "негово величество" никого------Това какво общо има с Конституцията и как ще ми забраниш лично на мен да наричам някого Величество?
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха. Я да кажат как нашите ведздесъщи служби "самоубиха " Бекир Челенк, след като турците поисках да го екстрадираме. ДС-арите си мисля, че всичко е заметено и забравено, *** не е така. Що драснаха в дипломатически фургон Василев и Айвазов бе дрОгаре...
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Папата прости на България и народа й,защото и те като неговия народ бяха погълнати от Съветската власт.И наистина,какво общо има нашия народ с ДС и нейните мръсни операции в полза на КГБ.Нищо.
20
2
 
17
 
! Отговори
none преди 2 години
III ..... ха ха ха... време е да спра да чета този глупав сайт и да намеря някой по сериозен.
19
6
 
6
 
! Отговори
SWAN преди 2 години
Дори най-големите и безскрупулни измамници понякога казват истината...
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симеон 3 в 1
17
7
 
6
 
! Отговори
неуспял българин преди 2 години
камо ли цар...
16
4
 
12
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Симеон кой, кой, кой? :) Дъното сте вий днес бе ГЕ! Смях в залата :)
15
3
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
"Симеон III" Кой е тоя
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя каква излезе, няма връзка. Ами тоя Челеби с Агча нали са посещавали хотел Ню Отани многократно. Единия изкарва 3 месеца. Само за елитни *** ли са били.
13
8
 
8
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Ами вижте :Симеон 3 е част от КГБ агентурата, начело с Р.Радев, активирана от Москва, да ни върне в руската орбита. Сега лай.нарите ще ме засипят с минуси, ама това са пи.шки поети от родителките им.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Деди Сме Ментата пак се е нашпоркал и е забравил кой Симйон беше-втори ли , трети ли....Вижда плъхове човека.....