Ваксинационният паспорт в ЕС вероятно тръгва от края на юни

Спорният момент се очертава около PCR тестовете
69
Ваксинационният паспорт в ЕС вероятно тръгва от края на юни
Снимка: Pixabay

Преговорите по казуса с европейския здравен сертификат продължават. На този етап няма съгласие по всички елементи от т.нар. ваксинационни паспорти.

„Европейският здравен сертификат цели предоставяне на хармонизираната рамка за улесняване на свободното движение в Европейския съюз, но страните членки искат да си запазят своите прерогативи в областта на здравеопазването и сами да решават за какво ще бъдат използвани тези сертификати. Европейският парламент настоява да бъдат признавани в своята цялост“, заяви евродепутатът Андрей Ковачев пред БНР.

Още по темата

Той очаква в началото на юни общоевропейският сертификат да бъде гласуван и до края на юни той да бъде факт.

„Много зависи днес дали ще се получи решение“, призна Ковачев.

Спорен момент се очертава около PCR тестовете – въпреки наличието на отрицателен такъв, някои страни налагат задължителна карантина, посочи Ковачев.

Вторият проблем касае серологичните тестове. Анализ на някои научни служби сочи, че на този етап не е правилно да се признават и те, но ЕП настоява поне да бъдат отбелязани в дигиталния сертификат.

„В крайна сметка ваксинацията се извършва, за да има антитела в нашето тяло, които да се борят срещу вируса и е нелогично, не може да се обясни как така тест за антитела, позитивен, няма да бъде признат или даже не се позволява да бъде включен в сертификата“, коментира Андрей Ковачев.

Държавите членки са по-склонни да я има тази възможност, уточни евродепутатът.

„Да бъде включена поне като опция в сертификата и страните, които пожелаят, могат да го признават този тест за антитела. Това е една от битките, които днес ще бъдат водени. Защото много от хората, включително в България, нямат в началото на своето заболяване PCR тест, който да покажат“, обясни евродепутатът.

Предвижда се положителен такъв тест за шест месеца от провеждането му също да бъде признаван, поясни Андрей Ковачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
11
 
! Отговори
до Алтерниращ вегани преди 2 години
И още нещо. Фармаиндустрията печели от болните, не от здравите. Ако всички имахме перфектна имунна система нямаше да има фармаиндустрия. Ако всички имаме слаба имунна система, фармаиндустрията ще управлява света... Това ми е мнението за ваксината... :)
29
2
 
1
 
! Отговори
до 44 от славянин преди 2 години
''до Славянин,човека ти го написа, но ти си прекалено т/п че да го разбереш. Не се хаби лягай си!''Човекът въобще не схваща какъв ш.з.фр.низъм е написал, както и ти!
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Потресаващи глупости и лъжи си изпонаписал, но последната цепи спейстаймконтиниума." - Относно това, че в Норвегия се смята, че да умреш от Астра е по-вероятно отколкото от Ковид, което съм написал и по-долу, мога да кажа, че днес.бг имат статия за това. Дали е вярно или не питай днес.бг. Относно броя на заразените може да погледнеш какво е определението за "болен" от повече от 100 години насам. Едното условие е да има симптоми. Относно броя на умрелите от ваксина почакай 5-6 години и тогава...
27
1
 
0
 
! Отговори
до 40 от славянин преди 2 години
"не влизат в категорията натоварване, защото жертвата си плаща за тях" Ти прочете ли какво си написал? Имаше време в европа и америка когато хора умираха защото нямаше място за тях в болниците, независимо че здравните грижи са осигурени финансово.Сега в индия е точно същото.''Ако са умирали в болниците, а те са умирали там, значи е имало места, иначе как щяха да са в болниците!? Ти прочете ли какво си написал!?
26
5
 
1
 
! Отговори
до 36 от славянин преди 2 години
''Дори да приемем че ваксината не пази от разпространение тя пази от разболяване. Т.е. сертификата показва, че носителят му няма да има нужда да бъде хоспитализиран, лекуван и погребван и така да натоварва излишно здравната система и гробищата.''След като ваксината пази единствено от разболяване ваксинирания, това означава че това си е лична негова грижа - дали да се разболява или не, съответно дали да се набоде или не! За натоварването на здравната система той си плаща всеки месец осигуровки
25
1
 
3
 
! Отговори
До Алтерниращ вегани преди 2 години
Всички тия неща не влизат в категорията натоварване, защото жертвата си плаща за тях. Как точно някой натоварва някого ако си плаща за лечението на хора, на които това им е работата или близките му плащат за неговото погребение? Все едно ако хората решат да ядат много домати, производителите на домати да се оплакват, че били натоварени. А с тия вярвания, че не се разболяват по-добре изчакай до есента и ще видим ясно дали наистина ваксинираните не се разболявали.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алтерниращ веганистВаксината пази от разболяване на 95%. 95% от хората го карат безсимптомно. Каква е разликата? Никаква. Дали ваксинираните, които се разболеят го карат по-леко никой не може да докаже, защото никой няма как да знае, дали ваксинираният е щял да го кара по-зле, ако не е бил ваксиниран. Освен това случаите на ваксинирани, които го карат тежко не се съобщават. Ваксинаторите са си платили за това. Ами Норвегия? Според тях риска да умреш от Астра е по-голям отколкото от Ковид...
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните могат да заразяват останалите т.е. на никой не му пука, дали вирусът ще се разпространява, важно е да се боцнеш. Това доказват с този сертификат и нищо друго, но такива като "Алтерниращ веганист" още не могат да го проумеят. Също щом на никой не му пука за разпространението на вируса сетихте ли се най-сетне защо ни налагаха мерки? Еми пак за това - да се боцнем. Нещата не са сложни, но е трудно да си признае човек, че светът не е това, което си е мислил, че е!
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Но това масовия български просветен няма как да осмисли включително поради липса на интелектуална потентност." - Всъщност ти си интелектуално потентен. Я кажи каква е целта на ваксините и сертификата, щом и ваксинираните могат да заразяват? Явно целта на сертификата не е да спре разпространението на вируса, а да принуди хората да се ваксинират. Ако е така, тогава дали целта на ваксината е да те предпази от вируса или друга, щом на високо ниво не им пука за разпространението на вируса?
21
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всякакви т.нар. "ваксинационни паспорти" или "сертификати" са нарушаване на човешките права, точно толкова колкото е нарушаване задължението на евреите да носят жълти звезди в нацистка Германия и да отбелязват в паспортите им буквата "J" (от Jude - евреин на немски език).
20
0
 
22
 
! Отговори
До Бау преди 2 години
На държавите най-малко им пука дали ще се срине здравната система или дали пенсионерите ще умрат от вируса. Това е някакво наивно вярване, че управляващите са много хуманни хора, добронамерени и с голяма съвест. Самият факт, че зарази мерките им съсипаха животите на хиляди хора, уж, за да избегнат смъртта на единици е показателен. Нито спасиха едните, нито другите. Ти си вярвай как те ваксинират и как има локдауни, за да не се срине здравната система...
19
0
 
18
 
! Отговори
Питащ преди 2 години
Има някои заболявания, като напр. множествена склероза, лефкимия и др., при които лекарите са категорично против това, болните да се ваксинират. Тоест, даже някой от тези хора да иска да се ваксинира, това му е забранено, защото ще отключи друга опасна болест. Въпросът е: КАКВО ДА ПРАВЯТ ТЕЗИ ХОРА? Няма ли да могат да пътуват, да посещават театри, ресторанти, басейни, ще бъдат ли постоянно дискриминирани, без да са виновни?
18
2
 
5
 
! Отговори
Много анонимен преди 2 години
До АнонименКОЙ СА ТЕЗИ 22 държави на Русия :D - СССР умря
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бау Къде има? Къде има научно исзследване голяма група хора които са ваксинирани да бъдат заразени с вируса и да се установи, че изкуствените антитела от ваксините ще се справят и какъв процент няма да се разболеят - никъде няма такива изследвания. Всичко е спекулации и предположения - скрипализми. За това пък има факти, че много от ваксинираните пак се разболяват и дори изкарват вируса по-тежко.
16
1
 
13
 
! Отговори
Напред, другари! преди 2 години
Напред към светлия Ваксинизъм! Слава! Слава! Слава!
15
10
 
3
 
! Отговори
Бау преди 2 години
До 20как да няма бе ... Това, че в жълтите медии твърдят, че няма ... Стига вярва и разпространява глупости. Някой ваксини са 100% без болнично лечение. Това, че някой не го е хванала ваксината е РЯДКО.
14
21
 
4
 
! Отговори
Бау преди 2 години
До АНТИВАКСЪРлогиката е, че ваксинираните няма да лежат в болница. От това ги е страх държавите. Как не може да го разберете .........
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АНТИВАКСЪРВаксините и ковид паспорите нямат нищо общо с вируси и антитела, това е икономически проблем. Западната система повече не може да се развива без експанзия на пазари и без приток на нови ресурси, докато рерурстите са в Русия, а Путин пуска анимационни филми. На запада ще му трябват да развива технологии поне 10 години да пусне подобни анимации, но тогава Русия ще бъде още по напред, затова хората ще стоят затворени в къщи.
12
1
 
40
 
! Отговори
АНТИВАКСЪР преди 2 години
Ваксината не те предпазва от повторно заразяване, следователно ти пак можеш да се заразиш, въпреки че си ваксиниран, и да разнасяш Ковида? Защо тогава и къде е логиката, ваксинираните хора да пътуват по-свободно от останали?
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия няма имунизационни паспорти и дори мерките са само символични и пожелателни, от миналото лято още преди ваксините руснаците могат да пътувят свободно във всичките 22 държави на Русия.