Бомба или опит за арест на опозиционер: Защо самолет кацна аварийно в Беларус?

На борда е бил активистът Роман Протасевич
23 май 2021 20:18, Нели Христова
141
Бомба или опит за арест на опозиционер: Защо самолет кацна аварийно в Беларус?
Снимка: БГНЕС

Най-висшите представители на Европейския съюз предупредиха Беларус, че ще носи отговорност за съдбата на самолетен полет, отклонен за Минск и поискаха всички пътници да бъдат освободени, пишат от БНТ.

Още по темата

"Ние считаме правителството на Беларус отговорно за сигурността на всички пътници и на самолета," написа в Туитър шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Всички пътници трябва да могат да продължат пътуването си незабавно", каза той, като поиска освобождаването на заточения опозиционен активист Роман Протасевич.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори този призив.

"Всички пътници трябва да могат да продължат пътуването си до Вилнюс незабавно и тяхната безопасност да бъде гарантирана", каза тя в отделен туит.

И предупреди: "Всяко нарушение на правилата за международен въздушен транспорт трябва да носи последствия."

"Разследването на инцидента от Международната организация за гражданска авиация (ICAO) ще бъде от съществено значение", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Самолетът на "Райънеър" пътуващ от Атина до Вилнюс, кацна на летището в Минск след получаване от пилотите на сигнал, че на борда има взривно устройство.

В ефира на литовското национално радио LRT представител на държавната компания Lietuvos oro uostai Лина Бейшене заяви, че представителите на литовската гражданска авиация не разполагат с информация за бомба на борда на самолета и причината за кацането в Минск бил конфликт в полет между един от пътниците и член на екипажа.

Беларус трябва незабавно да обясни предполагаемия арест на опозиционния активист Роман Протасевич, след като полетът му беше принуден да извърши аварийно кацане в Минск, заяви висш служител на външното министерство на Германия.

"Нуждаем се от незабавно обяснение от правителството на Беларус относно отклоняването на полет на "Райънеър" в рамките на ЕС до Минск и предполагаемото задържане на журналист", написа държавният секретар на външното министерство Мигел Бергер в Tуитър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия двамата не знаят какво им се пише...
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горещи тийнейджъри без *** - ***
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до анонименИсторията познава такива "демократи" - и Хитлер е дошъл на власт с избори.
85
2
 
4
 
! Отговори
Чака го правосъдие преди 2 години
Може би службите в Беларус са разбрали, че враговете на страната планират да прехвърлят неудачника Роман в Лондон през Вилнюс и там да го отровят, но не с Новичок, а с истинска отрова, подобна на онази, която неотдавна погуби пет кучета в София. Разбрали са и са предотвратили създаването на свети Роман, като са прибрали неудачника Роман на сигурно място.
84
1
 
5
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
До Кауня от АскюуСноудън - служител на ЦРУ с 12500 $ на месец, което включва да не издава държавни тайни. Роман - блогер-опозиция на Лукашенко. Включи мозъка и направи разлика.
83
7
 
6
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Ако Лукашенко имаше топки, щеше да седне на диспут с хлапето, вместо да харчи народни пари за пленяването му.
82
8
 
12
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
Путин -Диктатор??? Ако днес се проведат избори в Русия над 60% от руснаците ще гласуват за Путин!!! По-добре си задай въпроса как "старчето Джо" беше "избран" за президент на САЩ!!!!! А, и още... в какво се превърна "демократична" Либия и Ирак днес?А, оКраина????
81
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали знаете как свършват диктаторите - Хитлер, Садам, Кадафи. Чаушеску?Путин и Лукашенко да се замислят!
80
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукашенко показа нагледно на Путин как трябва да избиваш зъбите на сянката си когато се страхуваш от нея.
79
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемите на Лукашенко и Путин бяха до вчера, от тук нататък след ареста на най-големия враг на братските държави Беларус и Россия очаквам небивал възход на дружествените диктатори Лукашенко и Путин. Вече никой няма да смущава вечната дружба между двамата пацани. Пътят към единното гасударство е открит благодарение на отстраняването на един младеж набеден за ръководител на ужасна терористична организация целяща свалянето на божата кравичка Лукашенко.
78
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Български независими медии, има ли значение? Има ли? Справка самолетът на Ево Моралес през 2013г и Виена. Казва е разликата между Крим, Каталуния и Косово? Каква е разликата между този случай и практиката налагана от радетелите за демокрация и справедливост по света? Тук поне ги изиграха със сигнал за бомба. Ами приземяването на самолета на президента на Боливия във Виена, поради очакванията, че на него е Едуард Сноудън. Независими български медии, вярно, че който плаща той поръчва музиката....
77
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашичкият президент и служебен министър председател сигурно много се се зарадвали от съвместната операция на белоруското КГБ и еРеФовското ФСБ. Снощи дълго не са могли да заспят от вълнение и приповдигнатото настроение създадено от братските им близки до сърцата им служби.
76
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната мерзка постъпка на избивача на зъби хапещи матушката. Едва ли има човек който да вярва че Беларус е независима държава.
75
11
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Червения фашизъм си е обикновен фашизъм .Просто има европейска северна корея наречена Бела рус със собствен вожжд Лу Ка шен
74
6
 
13
 
! Отговори
Даню преди 2 години
Ами ако на самолета наистина имаше бомба и тя беше избухнала Представяте ли си какъв вой щеше да има от запада и какви обвинения
73
4
 
14
 
! Отговори
антифа преди 2 години
Путин никога няма да допусне т.н. "НАТО" в Беларус!
72
8
 
18
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Задържан е един съвсем "независим" и "безплатно" работещ срещу държавата си журналист.
71
7
 
7
 
! Отговори
кристина преди 2 години
добро утро на форума.. много правилно!! каквото почукало, такова се обадило, нали хора?? искаш да играеш със запада, да ти плащат да продаваш родината, ем става, опитай.. защо протестираш така яростно сега, когато родината реши да се защити от такива *** като теб????? както и да е, Честит 24 Май на всички Българи!!!
70
3
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Гениален план да арестуваш някой,като умишлено със хитрост някараш пилота да приземи самолета
69
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен //// Русия и Китай повишават вси стандарти от 1917 и продължават със стандартите... Правилно сте употребил бъдеЩЕ време. И разберете този факт, че времето ЩЕ бъде ваше е фалшификат. :)