Бомба или опит за арест на опозиционер: Защо самолет кацна аварийно в Беларус?

На борда е бил активистът Роман Протасевич
23 май 2021 20:18, Нели Христова
141
Бомба или опит за арест на опозиционер: Защо самолет кацна аварийно в Беларус?
Снимка: БГНЕС

Най-висшите представители на Европейския съюз предупредиха Беларус, че ще носи отговорност за съдбата на самолетен полет, отклонен за Минск и поискаха всички пътници да бъдат освободени, пишат от БНТ.

Още по темата

"Ние считаме правителството на Беларус отговорно за сигурността на всички пътници и на самолета," написа в Туитър шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Всички пътници трябва да могат да продължат пътуването си незабавно", каза той, като поиска освобождаването на заточения опозиционен активист Роман Протасевич.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори този призив.

"Всички пътници трябва да могат да продължат пътуването си до Вилнюс незабавно и тяхната безопасност да бъде гарантирана", каза тя в отделен туит.

И предупреди: "Всяко нарушение на правилата за международен въздушен транспорт трябва да носи последствия."

"Разследването на инцидента от Международната организация за гражданска авиация (ICAO) ще бъде от съществено значение", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Самолетът на "Райънеър" пътуващ от Атина до Вилнюс, кацна на летището в Минск след получаване от пилотите на сигнал, че на борда има взривно устройство.

В ефира на литовското национално радио LRT представител на държавната компания Lietuvos oro uostai Лина Бейшене заяви, че представителите на литовската гражданска авиация не разполагат с информация за бомба на борда на самолета и причината за кацането в Минск бил конфликт в полет между един от пътниците и член на екипажа.

Беларус трябва незабавно да обясни предполагаемия арест на опозиционния активист Роман Протасевич, след като полетът му беше принуден да извърши аварийно кацане в Минск, заяви висш служител на външното министерство на Германия.

"Нуждаем се от незабавно обяснение от правителството на Беларус относно отклоняването на полет на "Райънеър" в рамките на ЕС до Минск и предполагаемото задържане на журналист", написа държавният секретар на външното министерство Мигел Бергер в Tуитър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарю Христов, живеете във паралелна вселена.
67
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел още ли иска да завърши СП2 ?
66
10
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Абе евроатлантици неграмотни, научете си урока: атлантиците са ЗА комунизма.Още 1990та Соломон Паси, Леа Коен и Александър Йорданов помогнаха на БКП на Луканов да не се разпазне... а 7 месеца по-рано Плевнелиев носеше саморъчно направени плакати в подкрепа на БКП.Дерзайте и подкрепяйте комунизма, също като тях!
65
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява.
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
следващия път ги метайте от прозорците на парчета и си карайте от дека до дека самолета
63
8
 
2
 
! Отговори
75 преди 2 години
Живееш в някое помашко село, *** френд. Скоро си купих нова кола и чаках... 20 дни. Колега купи на жена си... на склад. Веднага. В Германия не съм ходил от 2-3 месеца, но имам колеги там и нещата са повече от перфектни. Не знам психическо ли е отклонението или IQ-то не е много високо, но е забавно.
62
5
 
11
 
! Отговори
68 преди 2 години
Дай един пример, моля те! Живея в Холандия и през няколко дни съм в Белгия и Франция по работа. Не съм видял "стоки и асортименти да изчезват от рафтовете" :) Или на един познат една жена на пазара така ми казала и ....
61
11
 
8
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 2 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
60
3
 
8
 
! Отговори
навални 2 ? преди 2 години
Оооо не, само не ми казвайте, че ще четем пасквили за този ежедневно през следващите седмици....
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага след встъпването си в длъжност Джо Байдън обяви огромно вливане на средства за подкрепа на икономиката чрез печатната машина. Общо бяха отпечатани няколко трилиона долара, които всъщност станаха пари от хеликоптер. Всъщност огромните дългове на американските компании започнаха да се заливат с пари. Целта на политиката на Байдън беше да намали тежестта на дълга върху икономиката, а не изобщо да се бори с кризата.
58
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече от година производстото е намаляло, стоките не се увеличават, ЕС и САЩ печатат все повече пари за да плащат на хората да стоят в къщи, а инфлация няма? Къде отиват тези милиарди и трилиони ново напечатани пари, като няма стоки които да ги покрият? Как мислите, пирамидите сами ли си рухват, или рухването им е планирано от техните създатели?
57
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад все повече стоки и асортименти започват да изчезват от рафтовете.
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради пандемията Германия е загубила 300 млрд. евро. Ще отнеме години преди икономиката да се възстанови.
55
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел предрече "тежки месеци" за Германия.
54
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 вида салам и 10 вида дъвки беше нужно по времето на СССР, да съблазняват соц лагера, и да мислят хората на запад, че живеят по добре от СССР. Всичко това вече не е нужно, всичко беше заеми, балон. СССР вече го няма. Китай развива индустриален капитализъм. Ако преди на запад сменяха колите си на няколко години, сега ще ги карат цял живот, всъщност за какво са ви коли, дайте кар шеъринг, Германия и Европа не са толкова големи, ако искаш да пътуваш взимаш кола от кар шеъринг - и главното - екология. За какво изобщо ви е собсвеност при инклузивния капитализъм!
53
4
 
18
 
! Отговори
странно! преди 2 години
Украйна 2016г. принуди белоруски самолет (Бел Авиа) да се приземи за да арестува руския гражданин политолог - Армен Мартиросян. Странно, защо тогава нямаше такава реакция от Запада?
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 51WTF брат :D
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 51 от Стар НаборПредставяш ли си, че това не е като да вземеш пари от мутрите, дето е дойдат да чукат с бухалка на вратата, а ти да нямаш, щото си ги изпил ...
50
8
 
14
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
Ако не беше обединението на Германия, 1990 г. Западна Германия беше изпаднала в дълбока рецесия. За голям късмет се отвориха новите пазари на Изток, което съживи икономиката на страната.
49
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия задмина Германия по БВП и я измести от мястото на 5та световна икономика.