Защо Рим се превърна в европейската столица на зейващите ями?

Под целия град има мрежи от тунели
Обновена: 30 май 2021 18:43 | 30 май 2021 18:43, Нели Христова
38
Защо Рим се превърна в европейската столица на зейващите ями?
Снимка: БГНЕС

Тъй като броят на паркиралите коли, които пропадат в пропасти по улиците на Рим, се увеличава, градът е обявен за Eвропейска столица на ямите, като средно 100 се появяват всяка година.

Тази седмица джип "Мерцедес" и автомобил "Смарт" се сринаха в шестметрова и 20-метрова ями, които се отвориха на улица в квартал Торпигнатара.

Експертите обвиняват мрежа от древни римски и средновековни тунели, но смятат, че проблемът се задълбочава, тъй като 20 нови ями са се отварили през първите два месеца на 2021 г. или средно по една на всеки три дни.

"Процентът се е удвоил повече от последното десетилетие, а Рим вече има европейски рекорд за отварящи се ями", казва д-р Стефания Нисио, геолог от висшия италиански институт за изследвания и защита на околната среда, пред The Sunday Times.

Основната причина са стотиците тунели, много на около осем метра под земята, които римляните са изкопали, за да добият камък от туф за строителство.

"По-твърдият камък е бил по-дълбоко, така че те са копали тунели, вместо да добиват от повърхността. Някои от тунелите са дълбоки до 32 метра", казва Нисио. "Те са били достатъчно внимателни, за да ги изкопаят в края на града, но тези зони вече са надградени и понякога с катастрофални резултати."

През 2018 г. в квартал Балдуйна седем автомобила бяха погълнати от пропаст с дълбочина 15 метра, която накара евакуацията на две жилищни сгради.

"В района на Кафарела в Рим има тунели с дължина километри, съставляващи лабиринт, в който можете да влезете и да обикаляте в продължение на два до три часа", обяснява Нисио.

Открити са и пещери с тавани с височина до пет метра, включително един под Палатинския хълм с 20 метра широко плитко езеро в него.

Експертите смятат, че увеличаването на подземните дупки, които се срутват в кухини през последните десет години, се дължи на излишната вода, която се влива в подземните пространства и ги разширява.

"Това се дължи на нарастващите течове от застаряващите водопроводни тръби на града. Може да бъде причинено и от обилни дъждове, причинени от климатичните промени", допълва Нисио.

Пропастта тази седмица в Торпигнатара беше свързана с изтичане именно ог водопроводите. "Но знаем, че там има много тунели", казва Нисио.

Нарастват призивите тунелите да бъдат подпряни, за да спрат да се срутват

Нисио и колеги картографират мрежата от проходи и търсят нови. "Освен кариерите, има и раннохристиянски катакомби под Рим, като много от тях са документирани в по-ранни векове, но тепърва предстои да бъдат преоткрити", обяснява тя. "Също така чуваме истории за това как престъпната банда "Банда дела Маглияна" в Рим е използвала тунели за бягство, докато терористите от Червената бригада също са използвали тунел, когато са отвлекли политика Алдо Моро през 1978 г."

Една мрежа беше открита наскоро под римски парк благодарение на градинар. "Той ни каза, че те са били използвани от фашистите по време на войната за скриване на въоръжение. Все още можете да получите достъп до тях, но входовете бяха скрити от храсти", каза Нисио.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато четях, се чудех кой брилянтен гений е списвал текста... а то Нелиту.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
издърпаха ресурсите под повъхността и сега ще се отварят още дупки навсякъде, кръговрат
15
9
 
7
 
! Отговори
Политик преди 1 месец
Хе,хе ! Само 1-2 години им трябваха на иаталианците , за да разберат, че комунист почне ли да управлява, не ями , ами цели пропасти ги чакат !
14
6
 
6
 
! Отговори
Е как защо преди 1 месец
И там са виновни ГЕРБ и Фандъкова, разбира се ! Уооостаавкаа... оооставкааа !
13
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някога през соца, не само изследваха земята дали е подходяща преди да строят,но всеки материал дали е подходящ и качествен,не можеше къде да е и с какво да е да се строи.И петната за къщите ,които раздаваха сущо бяха проверявани земите,преди да ги разчертаят и строят инфраструктура
12
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някога през соца,не само иследваха земята преди да строят,но всеки материал дали е подходящ и качествен,не можеше къде да е и с какво да е да се строи.
11
5
 
18
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Гербавото строителство напълно компенсира липсата на древни причини за пропадания.Както се казва-с малки дупки,но редовно!
10
1
 
17
 
! Отговори
Царичина преди 1 месец
Да поканят специалисти и експерти по дупките от столична община.
9
2
 
17
 
! Отговори
Леша преди 1 месец
Вавилон потъва.
8
2
 
10
 
! Отговори
розенкройцера преди 1 месец
Преди бяха заринати с ***, сега пък са им спукани тръбите, има още хляб в Италия.
7
1
 
3
 
! Отговори
Изпълнявах: преди 1 месец
И допълнителни задължения докато не се намерят решения на някой тежки проблеми, даже и не знаете колко тежки. Освободен съм тях, казаха да си гледам работата и да се уча да живея.
6
1
 
2
 
! Отговори
Казах нещо: преди 1 месец
Имам си работа имам си длъжност цивилна поне за четири години напред съм си тук!Не си зарязвам каруцата в калта!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност, Париж е столицата, проблемът там е още по-голям, пак по същата причина. Катакомбите там са на няколко нива и са още по-големи. Дори през 70-те години на 20-ти век там внезапно цели сгради са потъвали в земята. Тогава общината променя закона, внасяйки клауза, според която собствениците на имоти са отговорни не само за поддръжката на сградата, но и за катакомбите под нея. В резултат, покупко-продажбата на имоти там се свива до катастрофален минимум.
4
5
 
17
 
! Отговори
Сат Н преди 1 месец
Ами просто италианците са деградирали, затова. И там е пълно с пришълци, това е тягостно, нагнетява апатия и отвращение, а ковид-диктатурата ги доунищожи.
3
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде руските ботове да обясняват в България колко е по зле
2
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С една дума - Рим е като Перник
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този асфалт досега на какво се е държал на молитви ли?