Шпионски скандал може да обтегне отношенията Берлин - Вашингтон

САЩ шпионирала държавници в Европа с датска помощ
31 май 2021 10:27, Елка Василева
59
Шпионски скандал може да обтегне отношенията Берлин - Вашингтон
Снимка: архив, БГНЕС

Американската Агенция за национална сигурност е шпионирала висши държавни лица в Европа, сред които и германският канцлер Ангела Меркел.

По данни на агенция Ройтерс това е ставало с помощта на датските служби за разузнаване. Според разследването в периода 2012-2014 г. американската агенция е използвала датски интернет кабели, за да следи хора във Франция, Германия, Швеция и Норвегия.

Освен на Меркел са записвани разговори и на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, както и на опозиционният лидер Пеер Щайбрук. Разкритията са направени в резултат на вътрешно разследване на датското военно разузнаване, предаде БНТ.

От американската Агенция за национална сигурност отказаха коментар по темата. Твърдения, че САЩ са подслушвали Ангела Меркел, се появиха още през 2015 година, но по-късно бяха опровергани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
това дори не е смешно,най-високо технологично развита държава...шпионирала през Дания,ЕС политиците обслужват путин и кгб...това е нелепо и несправедливо,неграмотните лишени от образование виждат,зависимостите на ЕС политиците от путин и КГБ,нов вид фашизъм на шепа хора опитващи да запазят властта си,САЩ няма да са съучастници...това заявяват...САЩ могат без вас...а вие без САЩ?Справедлив Свят!робуваме на отживелици...реалността е грозна и нечовешка!Бог да пази САЩ!!!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е виновен .... че Меркел е подслушвана от Американските тайни служби с помоща на общите им Датски приятели .... Санкции за Русия след този шпионски скандал...
38
1
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Е,ако Тивата беше на власт какво щеше да направи? Щеше ли да изгони половината краварско посолство? Ако руснаците бяха подслушвали. със сигурност щеше да опразни руското посолство.
37
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
германия е окупирана от 1945 г за какво пискат докато не изгонят ам базиняма да има мир и дружба трябва пълен боикот и санкции към сащ
36
1
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
РУСКИ ХАКЕРИ СА ПОМОГНАЛИ НА ДАТСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ В РАЗСЛЕДВАНЕТО !!!!?!!
35
4
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Никакъв скандал. Това си е 100 процента немско-американски секс. Просто тоя път е малко мистериозен,защото шкеназките евреи госпожа Байдън и господин Меркел крият грузинското шкеназки еврейка Путин под кревата. Да се направим ли на слепи и глупави пред вечната Фордова дружба с Хитлер и Сталин? Да се шлякат у *** !
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 39-Та само Меркел ли? Със изключение на нас ние си имаме служби и никой не може да припари веднага е разкрит.
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте ни занимавали с глупости! Технологиите са на такова ниво, че Меркел само да изпусне тих газ ще се запише в досието и, вие ми приказвате за подслушване. Да не сме 1930?
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мда 36-АМИ ТО И НИЕ СМЕ ОКУПИРАНА ДЪРЖАВА АМА ЗА ЕДНИ РЕВЕМ А ЗА ДРУГИ СМЕ НАВЕДЕНИ
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ БЕ ПУТИН Е ВИНОВЕН -ТЕЯ СА СЕ ОБЪРКАЛИ. САЩ СА АГЪНЦА БЕ ЩО ГИ ОБИЖДАТЕ ?
30
0
 
10
 
! Отговори
Мда преди 2 години
За Германия е нормално-все пак е окупирана държава. К'во реват?
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"даже когато се разхождат въоръжени до зъби из фирмите ви, чакаме нашите "демократи" да се изокат"-------------------------------------------------------------------------------- По времето на ВСВ всички европейци, на военна служба в нацистката армия, са били задължавани да положат клетва пред Фюрера. Българската войска, като съставна част от отан, полага ли клетва за вярност на Хегемона? Как иначе стотиците ни генерали безпрекословно ще козируват и изпълняват пиндостанските прищявки и команди?
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глей ти. Американската Агенция за национална сигурност е шпионирала висши държавни лица в Европа. А що да не предположим, че активните мороприятия с руските шпиони през последните години, са информационно прикритие за истинските шпиони?
27
2
 
8
 
! Отговори
Джоре cикиджем преди 2 години
Бойко Рашков да се самосезира.
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и Русия - 2те лица на злото. Лошото е, че тука не го разбирате и подскачате за единия или другия лагер. Нито от едните нито от другите сме видяли хубаво. Няма и да видим.
25
1
 
17
 
! Отговори
ПРОБЛЕМЪТ С ХУАВЕЙ преди 2 години
изникна когато държавите взеха да куяуват оборудване за телекомите от КИТАЙ. А САЩ нямаше да могат да послушват базовите станции и рутерите на 5G мрежите. Китай ги изпревари технологично и ценово, а това нямаше да позволи да слушат САЩ целия свят
24
1
 
17
 
! Отговори
КОЛОНИИТЕ НА САЩ преди 2 години
като РБ не могат даже да попитат "партньрите" дали ги слушат. Те сами докладват на господарите...
23
1
 
8
 
! Отговори
Партньорите от САЩ преди 2 години
не ще да са много партньори....
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя скандал цъфна още преди много години. Марксул що си мълча до сега?
21
1
 
18
 
! Отговори
someone преди 2 години
сега дали ще има реакция като срещу Русия , къде са санкциите и струпването на войски ? Или като е господаря САЩ той може всичко и пак ще се надупим и ще се направим ,че нищо не е било.