Шпионски скандал може да обтегне отношенията Берлин - Вашингтон

САЩ шпионирала държавници в Европа с датска помощ
31 май 2021 10:27, Елка Василева
59
Шпионски скандал може да обтегне отношенията Берлин - Вашингтон
Снимка: архив, БГНЕС

Американската Агенция за национална сигурност е шпионирала висши държавни лица в Европа, сред които и германският канцлер Ангела Меркел.

По данни на агенция Ройтерс това е ставало с помощта на датските служби за разузнаване. Според разследването в периода 2012-2014 г. американската агенция е използвала датски интернет кабели, за да следи хора във Франция, Германия, Швеция и Норвегия.

Освен на Меркел са записвани разговори и на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, както и на опозиционният лидер Пеер Щайбрук. Разкритията са направени в резултат на вътрешно разследване на датското военно разузнаване, предаде БНТ.

От американската Агенция за национална сигурност отказаха коментар по темата. Твърдения, че САЩ са подслушвали Ангела Меркел, се появиха още през 2015 година, но по-късно бяха опровергани.

 


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
това дори не е смешно,най-високо технологично развита държава...шпионирала през Дания,ЕС политиците обслужват путин и кгб...това е нелепо и несправедливо,неграмотните лишени от образование виждат,зависимостите на ЕС политиците от путин и КГБ,нов вид фашизъм на шепа хора опитващи да запазят властта си,САЩ няма да са съучастници...това заявяват...САЩ могат без вас...а вие без САЩ?Справедлив Свят!робуваме на отживелици...реалността е грозна и нечовешка!Бог да пази САЩ!!!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин е виновен .... че Меркел е подслушвана от Американските тайни служби с помоща на общите им Датски приятели .... Санкции за Русия след този шпионски скандал...
42
1
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Е,ако Тивата беше на власт какво щеше да направи? Щеше ли да изгони половината краварско посолство? Ако руснаците бяха подслушвали. със сигурност щеше да опразни руското посолство.
41
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
германия е окупирана от 1945 г за какво пискат докато не изгонят ам базиняма да има мир и дружба трябва пълен боикот и санкции към сащ
40
1
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 месец
РУСКИ ХАКЕРИ СА ПОМОГНАЛИ НА ДАТСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ В РАЗСЛЕДВАНЕТО !!!!?!!
39
4
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Никакъв скандал. Това си е 100 процента немско-американски секс. Просто тоя път е малко мистериозен,защото шкеназките евреи госпожа Байдън и господин Меркел крият грузинското шкеназки еврейка Путин под кревата. Да се направим ли на слепи и глупави пред вечната Фордова дружба с Хитлер и Сталин? Да се шлякат у *** !
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 39-Та само Меркел ли? Със изключение на нас ние си имаме служби и никой не може да припари веднага е разкрит.
37
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сте ни занимавали с глупости! Технологиите са на такова ниво, че Меркел само да изпусне тих газ ще се запише в досието и, вие ми приказвате за подслушване. Да не сме 1930?
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мда 36-АМИ ТО И НИЕ СМЕ ОКУПИРАНА ДЪРЖАВА АМА ЗА ЕДНИ РЕВЕМ А ЗА ДРУГИ СМЕ НАВЕДЕНИ
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ БЕ ПУТИН Е ВИНОВЕН -ТЕЯ СА СЕ ОБЪРКАЛИ. САЩ СА АГЪНЦА БЕ ЩО ГИ ОБИЖДАТЕ ?
34
0
 
10
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
За Германия е нормално-все пак е окупирана държава. К'во реват?
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"даже когато се разхождат въоръжени до зъби из фирмите ви, чакаме нашите "демократи" да се изокат"-------------------------------------------------------------------------------- По времето на ВСВ всички европейци, на военна служба в нацистката армия, са били задължавани да положат клетва пред Фюрера. Българската войска, като съставна част от отан, полага ли клетва за вярност на Хегемона? Как иначе стотиците ни генерали безпрекословно ще козируват и изпълняват пиндостанските прищявки и команди?
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глей ти. Американската Агенция за национална сигурност е шпионирала висши държавни лица в Европа. А що да не предположим, че активните мороприятия с руските шпиони през последните години, са информационно прикритие за истинските шпиони?
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аааа вий европеуйците сте колония - не разбрахте ли-разршено ви е да ловите само руски шпиони-а краварите дето ви бъркат в задника всеки ден - нямате право да ги пипате- наясно ли сме господа бели индианци- даже когато се разхождат въоръжени до зъби из фирмите ви чакаме нашите "демократи" да се изокат- ааа забравих че те преживяват от бл.иза.не на краварски зад.ници
30
2
 
8
 
! Отговори
Джоре cикиджем преди 1 месец
Бойко Рашков да се самосезира.
29
1
 
9
 
! Отговори
Нужен им др човек преди 1 месец
Всеки скандал между колонията и шефа завършава по един и същ начин, освен ако Джаго не хвърли оковите и не им нацепи краварското канче
28
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ и Русия - 2те лица на злото. Лошото е, че тука не го разбирате и подскачате за единия или другия лагер. Нито от едните нито от другите сме видяли хубаво. Няма и да видим.
27
1
 
17
 
! Отговори
ПРОБЛЕМЪТ С ХУАВЕЙ преди 1 месец
изникна когато държавите взеха да куяуват оборудване за телекомите от КИТАЙ. А САЩ нямаше да могат да послушват базовите станции и рутерите на 5G мрежите. Китай ги изпревари технологично и ценово, а това нямаше да позволи да слушат САЩ целия свят
26
1
 
17
 
! Отговори
КОЛОНИИТЕ НА САЩ преди 1 месец
като РБ не могат даже да попитат "партньрите" дали ги слушат. Те сами докладват на господарите...
25
1
 
8
 
! Отговори
Партньорите от САЩ преди 1 месец
не ще да са много партньори....