Стартира порталът на ЕС за сертификатите за ваксинизация

22 държави вече са тествали успешно портала
1 юни 2021 17:15, Нели Христова
28
Стартира порталът на ЕС за сертификатите за ваксинизация
Снимка: БГНЕС

Днес беше завършен още един важен етап от реализацията на цифровия сертификат на ЕС за COVID: в действие беше пусната техническата система на равнище ЕС, която позволява да се извършва сигурна проверка на сертификатите, като се съблюдава строго защитата на личните данни.

Сертификатът на ЕС беше предложен от Комисията с оглед на възобновяването на безопасните пътувания през лятото. Той е безплатен, сигурен и достъпен за всички. На разположение в цифров вид или на хартия, той ще служи като доказателство, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, дало е отрицателен резултат при изследване или се е възстановило след преболедуване.

След постигнатото между Европейския парламент и Съвета политическо споразумение от 20 май относно регламента, уреждащ сертификатите, от днес работа започва технологичният гръбнак на европейската система. Създаден само за два месеца, порталът на ЕС дава възможност за проверка на елементите за сигурност, съдържащи се в QR кодовете на всички сертификати. Така гражданите и държавните органи могат да бъдат сигурни в истинността на сертификатите.

По време на проверката не се обменят или запазват лични данни. Със старта на портала завършва подготвителната работа на равнище ЕС.

От 10 май насам 22 държави вече са тествали успешно портала. Въпреки че регламентът ще се прилага от 1 юли, всички държави членки, които вече са приключили с техническите тестове и са готови да издават и проверяват сертификати, могат да започнат да използват системата на доброволна основа. Още днес седем държави членки — България, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша — решиха да се свържат към портала и започнаха да издават първите сертификати на ЕС. Някои държави изчакват всички функции да бъдат налични на национално ниво, преди да дадат старт на цифровия сертификат на ЕС за COVID. Така броят на вече свързалите се ще нарасне през следващите дни и седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе излъгаха хората, за да ги накарат безплатно да се подложат на експериментални медицински процедури и това е. Аз, ако се бях ваксинирал, поне щях да поискам малко пари за тая работа.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЕРТИФИКАТИТЕ СА ЗА-Д0КАЗВАНЕ ЧЕ СА ВИ БАЦНАЛИ.-А *** СЕ ПИТАМ ЗАЩ ВИ ИСКАТ ПДПИС-СЪГЛАСИЕТ ДА ВИ Б0ЦНАТ.
14
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
овчезация, по сертификати и маски ще ги познаете и празен поглед
13
2
 
4
 
! Отговори
Zaky преди 2 години
Ше ходиме до англия. Не сме се ваксаали. И кво сега ? Кога ше дават парите на нас меринжеите ?
12
8
 
18
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 123Няма как да стане. Със спринцовката получаваш магнитни протеини, които се засичат от детектор. Забрави за пътувания, работа, магазини, банки ...Ако преминат границата от 50% инжектирани ще започнат репресиите срещу нормалните. Добре, че в България сме на 1% "ваксинирани"
11
15
 
6
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Стига с параноите?! Някой нещо ще ни вземе...света върви с 1000км в час ние още се чудим какво да правим. Аман
10
7
 
27
 
! Отговори
123 преди 2 години
Хайдееее, да ни е честит новия брутален фашизъм. Един от малкото случаи, в които се радвам, че в БГ всичко е за продан и тези сертификатчета само по сергиите на женския пазар няма да ги има. Заразиха ни, после преработиха продукта, за по- висока успеваемост и пак ни заразиха. После ни забраниха да работиме и ограничиха децата ни от училище. Сега стягат примката около непослушните овце, които избягват секирата. Ето това е истината. Единствената истина ..
9
7
 
20
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 2 години
чувствам се като Нострадамус предвидих бъдещето до най-малкият детайл, но това което предстои е страшното идва, до момента беше нищо!
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям бизнес се задава с тия сертификати. Някои ще ги търгуват много успешно. Абе от тоя вирус много народ прави луди ман"гизи. Едни треперят от страх, остават без работа , тичкат да се ваксинират с неизвестно какво, ама други точно сега праят милиарди и са много доволни.
7
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
миналата година май казваха ,че няма да има задължителни ваксинации,няма да има ковид паспорти ,ковид сертификати ,уволнение от работа за неваксинирани ,забрана за пътувания без кюар кодове.Кво стана бе ,нали бяха конспирации тези работи.Бедна ви е фантазията какво още са ви приготвили Гейтс и другите сатанисти.
6
3
 
23
 
! Отговори
Toni преди 2 години
Бесен съм .........На 4 имам предвидено пътуване в Италия и разчитах че със издадения ми сертификат за завършено ваксиниран с pfizer ще пътувам спокойно без да си правя пср тест...????Ще го кажа директно ..............За какъв К.Р ми трябваше тази цялата процедура като в момента аз мога само да си избърша Г.ЗА с този сертификатСъжалявам за цинизма....но съм без думи
5
1
 
8
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
дали Китайците или Руснаците ще са първите дето ще го хакнат и направят кеш от фаршиви сертификати?!
4
6
 
20
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Див медицински фашизъм. За послушните, които се обработят ваксинално има наградка, щ заразяват безпрепядствено :Д
3
1
 
12
 
! Отговори
Ваксинизация? преди 2 години
Вашите "приноси" към българския език са неизчерпаемо забавление. Би трябвало да се срамувате от мърльовщината и неграмотността си, но да очаквам това от вас е прекалено наивно.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Митичните руски хакери вече са го подкарали тоя портал...
1
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чист ковидфашизъм къде остана свободното движение на хора.