Заев поиска ЕС да реагира на идеята за нови граници на Балканите

Това е сигнал да продължи процеса на интеграция на региона
1 юни 2021 09:55, Петя Славова
87
Заев поиска ЕС да реагира на идеята за нови граници на Балканите
Снимка: БГНЕС

"Феноменът на "нон-пейпърите" и сега този повторно иницииран проект "Илирида" (Илирида или Република Илирида е названието на държавно-политически проект на албанците в Македония – бел. прев.) са промоутъри на националистическа политика в региона, и не само в региона, когато Европа мълчи", каза премиерът на РСМ Зоран Заев в интервю за ТВ Клан Македония, предава БГНЕС.

"Това е сигнал и за България, и за Брюксел, че трябва да продължат процеса на интеграция на региона в ЕС по-интензивно. Северна Македония е пример за държава, която със своята концепция "Едно общество за всички" обедини всички различни етнически общности", каза Заев.

"Трябва допълнително да подсилим инициативата за регионално сътрудничество, но повтарям: Отговорът на проектите за "велики държави" и нови граници на Балканите трябва да бъде даден от ЕС чрез засилване на европейските интеграционни процеси за региона", каза Заев.

Премиерът добави, че националистически проекти като тези, които се популяризират в някои нон-пейпъри като този за "Илирида", не минават и няма да получат нито председател на местна общност, нито общински съветник или депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо днес.бг трие коментари и след това се оплаква, че нямало свобода на медиите. Дали хората нямат право на мнение, или мнението им трябва да е според партийната ( финансовата ) линия ?П.С. Никой не му дреме в БГ за съдбата на северна македония
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Македония няма да остане и един македонец ако им дадат европейски паспорти, ще останат само шиптарите, Абсолютно всички чаршии са превзети от албанците, малко им остава на македонците. Лаят против нас, но голия им *** е насочен към албанците, а те не си поплюват.
30
3
 
10
 
! Отговори
шуши му преди 2 години
От десетилетия македоносексуалистите задоволяват тираджиите из Европа, какъв е проблема да се отдадат малко и на албанците?
29
3
 
23
 
! Отговори
Saki преди 2 години
Най ми е смешно ,че Заев,Пендаровски,Мицкоски и Буяр ,всички излизат от единствения им университет и са на една възраст. Все едно си взел един випуск студенти и си направил от тях политически елит. Това е показател за комичната им бутафорна държава.
28
2
 
26
 
! Отговори
fact преди 2 години
Браво,браво,браво.Шиптърите към Скопие.Йгосръбския елит нека се ежи на България, да ни реже танковете да ни псува. АЛБАНЦИТЕ СА ДРУГА БИРА. ДНЕСКА ГОВОРЪТ УТРЕ ДЕЙСТВАТ И ДОРИ БАЙДЪН НЕМА ГИ СПАСИ. Намериха си каквото търсът. че и исламисти.
27
1
 
26
 
! Отговори
Оф преди 2 години
Голям лицемер тоя, все някакви тънки задни планове крои ! Като ти каже "Добър ден", трябва да погледнеш къде е слънцето !
26
2
 
28
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Не и за наша сметка, бюрмаджии. Оправяйте се. Не може да почнете преговори, без да сте изпълнили условията. И страхът, че албанците ще ви вземели земята не е сред условията.
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев, с всичко друго се занимаваш, само с това което трябва - не.Кога ще дапочнеш да изпълняваш клаузите на договора от 2017та година? Ако беше направил нещо по въпроса, сега ветото можеше вече да е паднало.
24
2
 
30
 
! Отговори
ИСТОРИЯТА НЕ ПРОЩАВА преди 2 години
ЗАПОЧНА АЛБАНСКОТО ПОГЛЪЩАНЕ НА РЕПУБЛИКА "СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ" ДО СЕГА СА ПОГЪЛНАЛИ ПОЛОВИНАТА ВЛЮЧИТЕЛНО И ОХРИД.ОЧАКВАМ ЗАЕВ ДА СТАНЕ СОФИЯНЕЦ."АЛАХ АКБАР" НА МЮЗЮЛМАНСКАТА РАЖДАЕМОСТ И МАКЕДОНСКАТА ПРОСТОТИЯ И КЪСОГЛЕДСТВО
23
2
 
20
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
До НеноНено, естествено, че няма БЪЛГАРИ в РСМ... Ако има БЪЛГАРИ, няма да има македонци, ното Антични, нито Нови... ;)
22
2
 
20
 
! Отговори
Див врачанин преди 2 години
Бе тиа не знаат по кой свет са
21
2
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
До ПротегеровНе Заев а Зокье ;)
20
2
 
27
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
До Da, za MakedonijaИ с какво ги "тепахте" ?! Със 150 танка от България. И преди да ги "тепате", още когато обявихте независимост, сърбите бяха готови да ви пометат!!! Кой тогава спря това?! Е, това не се учи във вашите учебници...
19
2
 
11
 
! Отговори
Протегеров преди 2 години
ВетоЗаев е предавник
18
1
 
46
 
! Отговори
Korean soup преди 2 години
Какви албанци в РСМ!?! Там нали живеят само македонци, потомци по права линия на Александър Македонски!?! Самуил нали им беше цар? Тези хора дето се мислят за албанци не знаят ли за братята македонци Кирил и Методий. Къде им е националното самосъзнание?
17
2
 
33
 
! Отговори
Янко преди 2 години
Просто това е поредното "натискане" от Зайо, с което уж намеква на ЕС- Натиснете Българите и ни пуснете бързичко в ЕС така както сме си...., че иначе ще отидем другаде... :-(
16
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре било Голяма Албания през Южна България да свърже с Турция. Халифат на Балканите било по-добре. И по-добре било този Балкански Халифат да е в състава на Еесовския Халифат.
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайко, как ЕС да реагира на идеята за нови граници на Балканите, като тя още не е реагирала на старата, стара идея за нови граници, за нови държави и нови езици в самата Еесовска Зона?
14
2
 
54
 
! Отговори
Нено преди 2 години
северна македония била пример за обединение на всички етнически общности??? Естествено без БЪЛГАРИ! Там етнически Българи няма!?
13
10
 
26
 
! Отговори
Бахура преди 2 години
Макетата трябва да се откъснат от руското влияние. Иначе беше добре синхронизирана атака от двете страни - българска и македонска. Много едновременно се вдигнаха руските ***. Просто макетата трябва да скъсат с бляновете за величие, да се оттръскат от югославския комплекс и сърбеенето. И най-вече да ограничат руските свиинщини, защото това е в дъното на проблема.