Заев поиска ЕС да реагира на идеята за нови граници на Балканите

Това е сигнал да продължи процеса на интеграция на региона
1 юни 2021 09:55, Петя Славова
87
Заев поиска ЕС да реагира на идеята за нови граници на Балканите
Снимка: БГНЕС

"Феноменът на "нон-пейпърите" и сега този повторно иницииран проект "Илирида" (Илирида или Република Илирида е названието на държавно-политически проект на албанците в Македония – бел. прев.) са промоутъри на националистическа политика в региона, и не само в региона, когато Европа мълчи", каза премиерът на РСМ Зоран Заев в интервю за ТВ Клан Македония, предава БГНЕС.

"Това е сигнал и за България, и за Брюксел, че трябва да продължат процеса на интеграция на региона в ЕС по-интензивно. Северна Македония е пример за държава, която със своята концепция "Едно общество за всички" обедини всички различни етнически общности", каза Заев.

"Трябва допълнително да подсилим инициативата за регионално сътрудничество, но повтарям: Отговорът на проектите за "велики държави" и нови граници на Балканите трябва да бъде даден от ЕС чрез засилване на европейските интеграционни процеси за региона", каза Заев.

Премиерът добави, че националистически проекти като тези, които се популяризират в някои нон-пейпъри като този за "Илирида", не минават и няма да получат нито председател на местна общност, нито общински съветник или депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя какво пищи сега - албанците ли го натиснаха? Ми нормално, труден им е живота на изкуствените нации. Да си пази фантазьорския идентитот или както там си му викат, без да реве. То не става да плюeш по България, а после да викаш Олеле спасявайте ме!.
11
26
 
11
 
! Отговори
Халифат преди 2 години
По добре Голяма Албания след България и да свърже Албания и Турция, Халифат на Балканите
10
2
 
36
 
! Отговори
аз преди 2 години
Много бързо Макитата забравиха кои са Албанците и с чии такнкове се пазеха когато половин Скопие беше завзето. После същите тези Макита които се молеха на България за помощ издигнаха албанското и (кой знае защо) американското знамена над гробищата в които лежаха точно тези албанци които завземаха столицата им. Малко след това започнаха и атаките срещу България. До реди няколко дена плюеха по БГ, сега говорят за ускоряване на процеса по интеграция защото пак видяха ятагана :)
9
3
 
33
 
! Отговори
Междубалкански войни преди 2 години
Дарт Вейдър (България): - Люк, аз съм баща ти!Люк Скайуокър (Северна Македония): - Не, не е вярно!България: - Вярно е, потърси отговора в сърцето си.Северна Македония: - НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ! (пропада в Албания)
8
4
 
60
 
! Отговори
Jonsy преди 2 години
Зайо ще го ядете дебелия албански!!! Като се правите на интересни и си искате идентитетот шиптърите ще ви претопят от вътре. След 10-15 години ще учите не българската си история, а албанската!!!
7
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите соц историци са слуги на Турция.
6
4
 
44
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Зайо трябва бързо да решава, на кого ще дава дупето.
5
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усилията на ГРУ и лично на Путин да раздели Балканите и да установи руска хегемония тук ще претърпят пълен крах! Идеите за "велики" държави са отживелица от 19-ти и 20-ти век, времето през което рухват и последните империи по света, като Британската. Единственото "велико" останало от нея е името на острова - Великобритания!
4
6
 
37
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КАТО Е ТОЛКОВА ЛОШ ЕС , ЗАЩО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ТАКА НАПИРА ДА ВЛЕЗНЕ В НЕГО, А НЕ В ЕВРАЗИЙСКИЯ ФАЛШИВО ПУТИНОВ СЪЮЗ!
3
3
 
33
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Заев има същата трибуна като на американския президент, или по-точно братно. Много ги бива в плагиатството макетата. А можеха да се вдъхновят на хилядолетната си история и да използват някоя каменна дорическа колона с капител стил акропола в Атина за да подчертаят античния произход на нацията си, която 40% е съставена от албанци.
2
5
 
45
 
! Отговори
А бе, преди 2 години
Зайко, не разбра ли, че вашите граници ще ги прекроят албанците? Зад тях са САЩ. ЕС няма да ви помогне.
1
20
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя Путин му дърпа конците като на фигуранта, нещо кроят за античките и за нас.