Европарламентът одобри цифровия COVID сертификат

Системата ще се прилага от 1 юли за период от 12 месеца
Обновена: 9 юни 2021 11:59 | 9 юни 2021 11:58, Елка Василева
79
Европарламентът одобри цифровия COVID сертификат
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският парламент прие с голямо мнозинство регламента за цифровия сертификат за COVID-19 за граждани на ЕС и на трети страни.

Сертификатът ще бъде издаван безплатно от националните органи в цифров или хартиен формат и ще има QR код.

Той ще удостоверява, че лицето е ваксинирано срещу COVID-19, разполага със скорошен отрицателен резултат от направен тест или се е възстановило от вируса. На практика ще се издават три отделни сертификата.

Още по темата

Сертификатът няма да бъде предварително условие за упражняване на правото на свободно движение и няма да се счита за документ за пътуване.

Общата рамка на ЕС ще гарантира, че сертификатите са оперативно съвместими и могат да се проверяват в целия Съюз. Системата трябва да се прилага от 1 юли за период от 12 месеца.

Страните-членки няма да могат да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати като карантина, самоизолация или извършване на тест, „освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве“.

Мерките трябва да бъдат съобщени по възможност 48 часа предварително на другите държави и на Комисията, а обществеността да е информирана 24 часа по-рано.

Страните членки се насърчават да осигурят широко достъпно тестване на приемливи цени. Всички те трябва да приемат сертификати за ваксинация, издадени в други държави членки - за ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата.

Страните членки ще решат дали да приемат сертификати за други ваксини.

За да влезе в сила, решението трябва да бъде прието от Съвета на ЕС и публикувано в Официалния вестник.

Всички лични данни трябва да бъдат обработвани в съответствие с Общия регламент относно защитата на данните. Сертификатите ще бъдат проверявани офлайн, а лични данни няма да бъдат съхранявани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
40
 
! Отговори
До Програмист преди 2 години
Какви антиваксъри бе безмоз.ъчен "програмист". Трябва да си адски зле, за да позволяваш на държавата да ти се бърка така нагло в личния живот и да те задължава да правиш неща, които изобщо не и влизат в работата. Да те ограничава да пътуваш и т.н. заради хипотетични рискове. Не си ли разбрал още, че хипотетични рискове има безброй, ако позволяваме за всяка глупост да ни ограничават ще станем истински роби. И никой не мисли за хората, както го представят, това е политика и лобиране за интереси.
10
6
 
29
 
! Отговори
ДеПрограмиран преди 2 години
Каквото и да правите Няма Никога да се Ваксинирам!
9
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този сертификат си го заврете... сами си довършете римата.
8
39
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Сега ще има рев на изтрещелите антиваксъри. Ревете! Скоро само това ще ви остане!
7
7
 
31
 
! Отговори
reteni преди 2 години
Управляващите в ЕС мразят хората явно и са невероятно подкупни. 12 месеца ще ми искат сертификат за нещо, което го няма през лятото и се появява като всички грипове през зимата? Сега например защо точно е нужен сертификат като никъде няма грам вирус? Някакъв смотан вирус е по-важен от паспорт. Сори, но това няма как да не е конспирация. Откъде изобщо знаят, че "пандемията" ше продължи поне 12 месеца? Няма такива вирус, няма такова нещо, което да се знае предварително за него с точност.
6
31
 
8
 
! Отговори
Лилияна преди 2 години
Най- после отговорните служители на обществото ще се отличаваме от безотговорните ***, които живеят с идеята, че ще могат пак да си живеят свободно и да досаждат на големите линости! Всичко си ома край! Свободията ви свърши!
5
2
 
26
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Вервате ли, че 1 Юли 2022 "Системата" ще бъде Спряна?!
4
3
 
22
 
! Отговори
. преди 2 години
Анатема!
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пробичка
2
22
 
2
 
! Отговори
До Христо преди 2 години
Гледай да не си загубиш пак жълтата книжка
1
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си татуирам QR кода на задните части, в знак на подкрепа на идеята за сертификата.