Търговията с наркотици вече е онлайн, производството скочило

В пандемията дилърите разчитали на контейнери за пренос на стоки
37
Търговията с наркотици вече е онлайн, производството скочило
Снимка: БГНЕС

Незаконното производство на наркотици в Европа се е увеличило миналата година по време на пандемията от коронавируса, след като карантинните мерки са накарали продажбите да се преместят от улиците към кодирани платформи в интернет, показа оповестен днес доклад, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Според годишния Европейски доклад за наркотиците престъпните групи са се приспособили към ограниченията за пътуване и затварянето на граници, като по-малко са разчитали на хора, служещи като куриери, а вместо това са се ориентирали към контейнери за пренос на стоки и търговски снабдителски вериги, за да извършват контрабандата на незаконните вещества.

Докладът се изготвя всяка година от Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркотичната зависимост, който събира данни от всички държави членки на Европейския съюз плюс Турция и Норвегия.

Неговите автори заявиха, че макар строгият локдаун в повечето страни да е нарушил уличната търговия с наркотици, пазарът се е преместил към платформи за кодирани комуникации и социални медии и към услуги за доставки по домовете.

"Това насочва вниманието към въпроса дали една дългосрочна последица от пандемията би могла да бъде по-нататъшната цифровизация на пазарите за наркотици", се казва в доклада, според който през 2020 г. са открити 46 нови вида наркотици.

Европейският комисар за вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че откритите в изследваните страни "вещества, притежаващи висока чистота и силно действие", будят особена тревога. Тя предупреди, че незаконната употреба на наркотични вещества като цяло поражда рискове за ЕС по отношение на околната среда, здравеопазването и сигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Бацко май е преди 2 години
дръгдилърче, като го гледам.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търговията с наркотици онлайн не е ВЕЧЕ а съществува повече от 20 години. Затова дилърите са мога богати и техните шефове. Ченгетата закъсняли с години. Ми дооооооообре.
6
0
 
6
 
! Отговори
Нищо ново няма преди 2 години
Търговията с наркотици е онлайн от както има Интернет. Демек още от началото на 90-те години на миналия век.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв късмет за мен, че никога не са ме привличали наркотиците, че вече не е никакъв проблем да си ги доставяш.
4
1
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
*Се казва в доклада, според който през 2020 г. са открити 46 нови вида наркотици.*,- Що Не Кажете , че Тези Наркотици са Синтетични , А Синтетичните Наркотици Се Произвеждат в Европа - Белгия и Холандия - и от Там се Пласират в Цял Свят. Заради Локдауна - Цялата Продукция са я Пласирали в Европа - Сами Си Го Правите , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тука кога?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
..., но ГЕРБавите глашатаи продължават да клеймят дипломатите и хакерите.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И се плаща с биткойн, нали?