Как законът, приет от самия Фалконе, пусна на свобода убиеца му

Известният прокурор създава фигурата "сътрудник на правосъдието"
11 юни 2021 21:46, Нели Христова
50
Как законът, приет от самия Фалконе, пусна на свобода убиеца му
Снимка: БГНЕС

В 17.57 ч. на 23 май 1992 г., автомобилът, в който се вози сицилианския прокурор Джовани Фалконе е хвърлен във въздуха, когато мощна експлозия разкъсва 15-метров кратер на магистралата, свързваща Палермо с летището.

На хълм с изглед към ужасяващата картина стои един от най-известните убийци на мафията - Джовани Бруска, с прякор u scannacristiani (убиецът на хора), който милисекунди по-рано бил взривил 300-те килограма експлозив, поставен в канализацията под пътя. Той убива Фалконе, съпругата му Франческа Морвильо и трима ескортиращи офицери.

Още по темата

64-годишният Бруска, за когото се смята, че е убил повече от 100 души, преди да наруши клетвата на омерта и да се превърне в полицейски информатор, беше освободен след 25 години затвор миналата седмица, благодарение на закон, подкрепен от Фалконе.

Новината породи спор и гняв в Италия, където много политици и крайнодесни партии нарекоха освобождаването му скандално и настояха за промени в закона, даващи намаляване на присъдите на "разкаялите се" мафиоти, въпреки факта, че подобни мерки се оказаха ефективни при залавянето на стотици мафиоти и разбиването на Коза Ностра в Сицилия.

"Онемявам, когато мисля, че Бруска е свободен човек", казва Нело Мусемечи, губернатора на острова. "Хората казват: "Това е законът", но ако е очевидно погрешно, то законът трябва да се промени."

Матео Салвини, лидер на крайнодясната Лига, определи освобождаването като "не справедливостта, която италианците заслужават", докато Джорджия Мелони, изгряваща звезда на твърдата десница, заяви: "Двадесет и пет години не са достатъчни".

Бруска е убиец като малко други. "Аз съм животно. Убих повече от 150 души и дори не мога да си спомня имената им", казва той пред прокурорите, след като се превърна в информатор. Сред най-тежките му престъпления е отвличането и убийството на 11-годишно момче, което Бруска заповядва да бъде удушено и разтворено в киселина.

Въпреки насилственото му минало, магистратите и юристите са съгласни, че без противоречивия сега закон, за който настояваше Фалконе, най-известната му жертва - Бруска, нямаше да прекара и ден в затвора. Убиецът номер едно на Коза Ностра е арестуван на 20 май 1996 г. във вила в провинция Агридженто, благодарение на информацията, предоставена на полицията от трима бивши мафиоти.

"Възмущението на членовете на семейството на жертви на мафията със сигурност е разбираемо", казва Джузепе Ди Лело, бивш колега на Фалконе и член на антимафиотския "пул" от разследващи през 80-те години. "Без този закон никога не бихме разкрили стотици престъпления. Този закон не е нищо друго освен пакт с бивши престъпници в замяна на ключова информация в борбата срещу организираната престъпност. И както всеки пакт, има компромис."

Но предсрочното освобождаване на Бруска е горчиво хапче за семействата на жертвите му. "Малко хора могат да почувстват повече болка от мен към един от най-отвратителните индивиди в историята на страната ни", казва Мария Фалконе, сестра на Джовани, пред The Guardian. "Но брат ми се бори усилено за този закон, който доведе до разрешаването на десетки престъпления и арестуването на множество мафиоти."

Закон за официално установяване на фигурата на "сътрудника на правосъдието" е предложен за пръв път от Фалконе, който в началото на 80-те години на миналия век разбира ефективността на изкореняването на мафиотски кланове от собствените им редици.

Когато през 1984 г. той убеждава Томазо Бушета, по прякор "Шефът на двата свята", да свидетелства срещу колеги мафиоти, италианските власти знаят малко за сицилианската мафия. Фалконе решава, че Бушета няма какво да губи, тъй като съперниците му вече са убили двамата му сина, а след това брат му, двата му зета и четирима племенници и това, което той разкри на прокурора, беше вътрешната работа на Коста Ностра: нейните ритуали, организационни структури и незаконни дейности.

Благодарение на неговите показания прокурорите разпореждат арестуването на почти 500 мафиота, което завърши с т. нар. "макси процес", който доведе до присъди за 338 престъпници.

Оттогава стотици мафиоти в цяла Италия започнаха да си сътрудничат с магистрати и да нарушават omertà -  непристъпния някога мафиотски кодекс на мълчанието. Но докато броят на информаторите нарасна, общественото мнение стана по-малко толерантно към намаляването на присъдите за мафиотите, които бяха обвинени, че манипулират системата в своя полза и никога не се каят истински за престъпленията си.

"Намаляването на присъдите се основава на пакт, а не на покаяние", казва Клаудио Фава, президент на антимафиотската комисия на Сицилия и син на покойния журналист Джузепе, убит от мафията през 1984 г.

"Държавата не носи отговорност за установяване на искреността на покаянието. Това не е изповедалня. Ясно е, че 90% от мафиотите, които се превръщат в информатори, го правят като въпрос на стратегия. Баща ми беше убит от мъж, който уби над 85 души и който беше освободен миналата година, след като стана информатор. Нямам нищо добро да кажа за него, но благодарение на неговите показания студеното дело на баща ми беше възобновено след 10 години".

Почти всички водещи мафиоти сега са в затвора благодарение на Фалконе, чийто закон за информатора доведе и до ареста на членове на калабрийската "Ндрангета", считана за най-мощния синдикат на организираната престъпност в Италия и характеризираща се със силни кръвни връзки и облечен в желязо кодекс за мълчание , което го прави практически непроницаем. По време на неотдавнашните процеси в Калабрия, братя, племенници и деца решиха да излязат срещу предполагаеми престъпници.

"Ако сицилианската мафия е по-слаба днес, дължим благодарност на брат ми и неговия закон", казва Мария Фалконе. "Премахването му би означавало връщане на часовника назад с 30 години. Това би означавало, че борбата на брат ми е била напразна."


50
Още от ЕС
Демографската криза на Италия: Смъртните случаи са повече от ражданията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Повтарям за неграмотните фенове на ес от Катунци: Факт е, че законите на ес пуснаха ислямския терорист Чатаев на свобода, за да взриви летищеъо в Истанбул. Надявам се следващите да сте вие, та Земята да стане малко по-умна и морална.
28
1
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 1 ден
ПИШАТ ПЪЛНИ ГЛУП0СТИ-ТЕЗИ Х0РА НИК0ГА НЯМА ДА СТАНАТ ИНФ0РМАТ0РИ.-ЗАК0НА Г0 ИМА-Н0!-Т0ВА Г0 ПИШАТ ЗА ДА СИ НАТРУПА ВРАГ0ВЕ.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А нашият мафиот от Банкя - кога в затвора?
26
1
 
1
 
! Отговори
Коментатор преди 1 ден
Прилича ма албански нискочелец.
25
2
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 1 ден
Липсва ви Бойко...сън те лъже че ще лежи..за захарен памук...
24
1
 
5
 
! Отговори
Меме преди 1 ден
Този поглед се превежда в меме: "Проблем има ли?". Интересното е, че снимката не е от днес. Това е стара снимка. Този е знаел, че ще го пуснат още преди 10 години.... така както Гешев Радост и Бойко знаят, че ще лежат след 10 години (ако е дал Бог живот и здраве)
23
3
 
11
 
! Отговори
САМО ИТН! преди 1 ден
Мястото на мафията не е в държавата. Това е факт.
22
4
 
2
 
! Отговори
Че Орново Съм Сам преди 1 ден
Това, което натичате "Чалга" е усещане, противоположно на корупцията и ние идваме за вас. Ние просто ще ви изчегътраме. Причината е, че сте негодни и неадекватни.
21
0
 
1
 
! Отговори
Jeffe de Jeffes преди 1 ден
Той и Мигел Ангел не е модел като Буци, ама управлява най-голямата нарко-империя съществуваща на планетата Земя.
20
0
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 1 ден
Тоя прилича на византиец. Южно-европейците са долни племена. Преди 2000 години са обсебили целия Свят с Римската си империя. После с Византийската. После Османската. А през цялото време България им е била граница и опозиция. Не знам дали историята ни е истинска или е пренаписана. Много е възможно.
19
0
 
5
 
! Отговори
Интересно преди 1 ден
Гледаш го тоя, обикновен човек, а зъл до мозъка на костите. Измамил даже самата държава. Този е зъл колкото Рафаел Каро Кинтеро, който също го пуснаха без да искат.
18
1
 
1
 
! Отговори
Евро, Кюлчета преди 1 ден
Сина на Ел Чапо го хванаха по една риза за 30 лв и едно синджирче за 4 лв. Сложил си го символично момчето. Но в Мексико не посрещат по дрехите - направиха обсада на Кулиакан, а после се оттеглиха, защото бунта бе по-голям от държавата. Излязоха с противовъздушни оръдия, да се освободят. Вярно, че беше за зла кауза, но все пак победиха държавата. Не сме дорасли, да се борим с истинското зло, което природата дава. Но и не е правилно да играем с него. Факт.
17
0
 
6
 
! Отговори
Магнитски преди 1 ден
Идвам Другаре от ГЕРБ. Нямате НИЩО ОБЩО с италианската мафия.
16
0
 
9
 
! Отговори
Браво На Момчето преди 1 ден
Европа върви към модела на Мексико. Освобождавайте ги всичките - тука у БГ-то даже не са затваряни тия измeкяри.
15
1
 
7
 
! Отговори
Браво преди 1 ден
Бойко си представя, че мафиота трябва да е обигран, премерен и хитър, а то кво се оказа? Един рошав дедодялан селянин е по-ербап от всички. Даже го освобождават, след като е направил физически убийства.
14
0
 
5
 
! Отговори
Рошавия преди 1 ден
Рошавия не е виновен за нищо. Просто е упорит. Добре са го освободили. Може да направи кариера в ЮтЮб.
13
1
 
3
 
! Отговори
До хъша преди 1 ден
Ти СРС знаеш ли какво е Синтетична телепатия - извличат всичко от лидерите на опозицията, няма нужда да притискат мафиоти! Знаеш ли че ГЕРБ решаваха кой да има бизнес и пари и кой не!Казват му Targeted Individuals
12
1
 
1
 
! Отговори
Сетила се Мара ..... преди 1 ден
Най-верните кучета стават най-добрите изкупителнижертви
11
2
 
6
 
! Отговори
ответен удар преди 1 ден
Няма как закон да е приет от прокуратурата..... Даже в Италия , техният парламент има две камари - съвсем са сложни процедурите , но всеки закон си има слабости ! Изключва Божиите закони . . . . . . .
10
1
 
3
 
! Отговори
хъша преди 1 ден
заради споразуменията със нашата прокуратура нямаме вкарани големи престъпници при бай ставри.обикновенно се извлича ценна информация от задържаните която се използва за рекетиране притискане или принуждаване на други да играят по сви.рката на управляващите.компроматите са в по голяма полза от колкото осъдителната присъда и на каскета не му дреме