Газът е оскъден, Европа отново се връща към въглищата

Употребата на континента е скочила с 10% до 15% тази година
16 юни 2021 21:30, Анисия Иванова
69
Газът е оскъден, Европа отново се връща към въглищата
Снимка: БГНЕС

Резервите на Европа от природен газ са толкова намалели, че континентът, който обикновено се разглежда като лидер в глобалната борба срещу вредните емисии, се насочва към въглищата, за да отговори на търсенето на електроенергия, което се връща на предпандемичните нива, пише Bloomberg.

Употребата на въглища на континента е скочила с 10% до 15% тази година, след като по-студената и по-дългата от обичайното зима е изпразнила харанилищата за газ, заяви Анди Сомер, ръководител на екипа по фундаментален анализ и моделиране в Axpo Solutions AG.

С отварянето на икономиките и завръщането в офиса страни като Германия, Холандия и Полша се обърнаха към въглищата.

Европа отдавна е в челните редици на битката за намаляване на глобалното затопляне. Континентът разполага с най-големия пазар на въглерод в света и налага големи таски на комуналните услуги, производителите на стомана и цимент за замърсяване на околната среда. Но дори и при рекордни цени на въглерода тази година, ниските запаси от газ означават, че горенето на въглища отново стана по-широко разпространено.

"Търсенето на енергия е доста силно в Европа и ние видяхме възстановяване от пандемията“, каза Сомер в интервю. "Запасите от газ са толкова ниски, че Европа не може да си позволи допълнително производство на енергия с горивото.“

Завръщането на въглищата е неуспех за Европа преди преговорите за климата в Глазгоу по-късно тази година. Лидерите на най-големите световни икономики не успяха да определят категорична дата за прекратяване на изгарянето на въглища на срещата на Г-7 през уикенда в Корнуол, Великобритания, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Студената зима по-рано тази година увеличи нуждата от отопление в момент, когато товарите с втечнен природен газ отиваха към Азия. Русия също така изпрати по-малко газ за континента през Украйна в очаквана на пускането на "Северен поток 2" с Германия по-късно тази година.

Всичко това означава, че европейските запаси в момента са с 25% под средното за последните пет години, а бенчмаркът на холандския газ е нараснал с над 50% тази година. В момента фючърсите се търгуват близо до най-високото си ниво за това време на годината от 2008 г. насам.

"Хората смятаха, че Русия ще резервира повече капацитет през Украйна, но това просто не се случи“, каза Тревор Сикорски, анализатор в Energy Aspects в Лондон. „Пазарът е супер стегнат заради употребата на по-малко газ за електроенергия."

Търсенето на електроенергия, което се срина по време на пандемията, сега се завръща. Употребата в страни, включително Германия, Испания и Чехия, е над средната за пет години, докато търсенето е ниско в Италия и Франция, заяви Morgan Stanley в доклад в понеделник.

Тъй като доставките на газ вече са оскъдни заради намалените доставки от Норвегия, комуналните услуги се насочиха към въглищата. Докато цената на въглеродните емисии е близо до рекорд, мнозина са закупили квоти години по-рано, което означава, че изгарянето на въглища все още може да бъде изгодно.

Генераторите с "високоефективни" нови централи вероятно ще успеят да произвеждат енергия от въглища до 2023 г., дори при високи цени на въглерода, каза Сомер от Axpo.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
7
 
! Отговори
До истината преди 2 години
Отдавна те наблюдавам. Простотия, злоба, тъ-поумие в едно. Русия изнася не само горива. Изнася високи технологии. Малък пример - Airbus A-360, най-големият пътнически самолет в света, каца върху титанов колесар, произведен в Русия. Тежи 3.5 т. Никоя от трите страни, произвеждащи самолета, няма нито технологията, нито материала. И Boeing не минава без руски титанови изделия. Продават високотехнологична военна техника. На първо място са по износ на зърно. И не ги наричай крепостни, Schwester!
58
0
 
1
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Всички развити държави са газифицирани от десетилетия.Хем чисто,хем по ефтино. Смешно е да говорим за газифициране в България,при условие,че няма и 3% газифицирани от всички потребители и сгради.Толкова сме изостанали и в тази област,но иначе все за газ говорим.Кога ще изградим инфраструктура за газифициране на градовете и домакинствата.Инсталациите на сградите може и открит монтаж по фасадите.
57
5
 
4
 
! Отговори
Батката преди 2 години
Докато ЕС, не въведе задължително субсидиране, използването на соларни и слънчеви панели ( поне за физически лица), нещата няма да се облекчат, колкото и да ограничат ТЕЦ-вете! А да спират ядрената енергия, ми се струва, че е лудост! Явно товарищ Путин, иска Европа на колене! Може и да успее! С това недалновидно ръководство на съюза...!
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия изнася газа си по тръби за цяла Азия. Китай, Монголия, Индия, Пакистан, Централноазиатските държави. Имат и огромни терминали където втечняват газта и я изнасят с кораби по цял свят. Та казвате Русия щяла да фалира ако Европа не купувала газта й. Нищо подобно няма, по-близо до истината е че икономическите поражения за Европа ще бъдат големи, ако откажат руската газ, и преминат към по-скъпи и некачествени алтернативи
55
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До истина - Русия нямало да има на кого да продава, освен на Европа, така ли, това сериозно ли? Ще спре светът да функционира само единствено за да угоди на вас, наистина ли?!
54
19
 
4
 
! Отговори
Веселяк преди 2 години
С такива лидери Европа е обречена трябва незабавно да се премине към фракинг и да се сондират шистовите формации на континента.
53
1
 
20
 
! Отговори
един преди 2 години
До истината - а вие защо смятате, че Русия няма да си намери пазар, тя и сега има достатъчно друг такъв, защото е известно, че газът не замърсява толкова, хайде стига с това елементарно мислене!
52
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До истината - нещо не позна, даже не съм фен на Путин, престанете с глупавите си обобщения! Не можете ли просто да коментирате, без просташки квалификации и уличен език? А какво ви интересуват крепостните, това ще е повод за вас да умрете от радост!
51
13
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До Анонимен..... нека Русия след изтичане на договорите изобщо да прекрати доставките на газ за ЕС... Нали крепостните ще умрат от глад бе путлераст!
50
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Гледах предаването, беше за Половин България - повече от южната част, за езика не си спомням точно какво казаха, защото бях шокиран, че повечето сме били македонци. За въглищата и дървата мисля, че едва ли ще се използуват толкова, защото наистина замърсяват. Рано е за прогнози.
49
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Че то за македонският въпрос още преди да месеца по тв Европа имаше предаване, в което се каза за влиятелни кръгове в САЩ и Канада, считащи нас за част от Македония и трябвало да си траем, че да не ни се случи нещо, грубо казано. А по темата - руската газ може и да си вдигне цената, но е рано за прогнози, защото цените се определят от световния пазар. Много важно дали някой мразел Русия или подобни лиготии.
48
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Според учените преди да се затоплим, ще настъпи кратък почти ледников период. Ако наистина е така, наистина лошо ни се пише. Особено като нас такива, дето се мазним ту на един, те на друг, и накрая за кого сме добри - ами нали се претрепахме да ближем краката на САЩ, но видяхме какво става с македонския въпрос, клякаме и точка.
47
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А защо някой точно не каже какво е това пусто руско влияние - ама не Русия взела тези, онези, защото САЩ сигурно не са взели половин Мексико, ама нима и двете империи не са трепали наред, или Навални, та Навални. А Асандж и Сноудън, те са опасни макар че никой така и не разбра с какво точно. Не искам никого да защитавам, просто е ясно, че всяка голяма империя си защитава интереса, а такива като нас какво всъщност правят?
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Алоу, евроджендърите! К'ва стана тая, май пак се пос*рахте! Кол, Митеран и Тачър се въртят в гроба с такива наследници...Ще ходите май на килимчето при чичо Вова."----------Государят им го каза в прав текст преди най-малко 10 години "Ликвидирате АЕЦ-ове, а с какво ще се отоплявате? С дърва ли? И за дървата пак при нас ще дойдете."
45
0
 
16
 
! Отговори
комитата преди 2 години
Вова им каза ,че северен поток ще ги задоволи за 50 години напред -санкции,преговори с САЩ и ЕС пуска въглища -умно.-цената на газа ще расте а губи икономиката .Поне се вижда края и до два месеца тръгва Северен поток то при нас е ясно осесрахме се и плащаме най-скъпия газ заради събути *** и политици мекотеели
44
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А защо ЕС не спре не само руската газ, да спре и ядрената енергия и да види какво ще стане. Може би ще има поне едно добро - пришълците ще се спрат, защото няма за какво да идват, а дори и потокът може и да се обърне обратно. То колелото на историята се въртяло.
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има , за които не важно информацията да е обективна. За тях е важно дали информацията е антиевропейска/проевропейска или проруска/антируска.
42
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До истината - вие какво предлагате - ами нека Русия след изтичане на договорите изобщо да прекрати доставките на газ за ЕС, и най-после за такива като вас руско влияние няма да има. Според много анализатори това ще е край на богатия ЕС, а може би и край изобщо на Европа като проспериращ континент в света. Защо не се сетите кой има полза от това - не е Русия, защото тя има интерес да си продава ресурсите на богати, а не на бедняци. Тя не е конкурент на САЩ, понеже не е добре икономически. Кой е?
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"политиците в ЕС явно са уникално глупави"------------------------------------------------------------ Тази черта от характеристиката на еесовските чиновници от политиката явно не е константна, не е скаларна, а векторна величина. Еесовските чиновници от политиката са динамични: развиват се и се учат от Грета Тумберг.
40
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А иначе забраняват ДВГ. Лицемери. Докато има нефт ще се карат коли на дизел и бензин яко, а не електрокари.