Пак сме най-бедни в Европа, потреблението ни с 39% под средното в ЕС

Материалното благосъстояние е най-добро в Люксембург
373
Пак сме най-бедни в Европа, потреблението ни с 39% под средното в ЕС
Снимка: БГНЕС

Поредно проучване ни нареди на последно място в Европа.

Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. През 2020 година ФИП на човек от населението в ЕС, изразено чрез стандартите на покупателната способност (СПС), варира от 61 процента до 131 процента от средното за Евросъюза, сочи предварителна оценка на Евростат.

Още по темата

Според статистиката ФИП варира от 39 под средното в България до 31 над средното в Люксембург.

През 2020 година девет страни членки са били с ФИП на човек от населението над средното европейско равнище.

Най-високо е било то в Люксембург (31 на сто над средното), следван от Германия (+23 на сто) и Дания (+21 на сто).

Равнищата в Нидерландия, Австрия, Финландия, Белгия, Швеция и Франция са между 5 и 20 на сто от средното в ЕС.

В тринайсет страни членки ФИП на човек е било между средното за ЕС и 25 процента по-малко.
 В Кипър, Литва и Ирландия нивата са били с 10 процента и по-надолу от средното за ЕС. В Испания, Чехия, Португалия, Малта, Полша и Словения равнището е било между 11 и 20 процента под средното. В Румъния, Естония и Гърция показателят е бил между 21 и 25 процента под средния в ЕС.

Пет страни членки са с ФИП на човек от населението от 25 процента и повече под средното за ЕС. В Словакия, Латвия, Унгария и Хърватия този процент е между 25 и 35 под средното, а в България е 39 процента под средното в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време бабите и дядовците даваха на внуците парички. Коли им купуваха. Сега старите хора носят дрехите на младите. По време на пандемията, защо младите хора оставяха храна за възрастните по улиците? Къде беше Правителството? Защо хората събират пари за болни хора? А тези с милиардите къде са? Не ми се четат вече тъпотиите ви за филии с мас и колко било хубаво сега? Карайте си старите таратайки на Запада и си ги трошете по пътищата на диктатора.... Скоро истински българи тук няма да останат..
304
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахааха филии с мас. Това да не е било през войната???? Вие тотално изперкахте!!!!!!
303
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Филии с мас не съм виждал в София. Къде сте живели бе хора. Чета много странни неща. Ходехме си по ресторанти и барове. Толкова стари филми има, които показват морето и живота ни. Гледайте ги....Селяните около София имаха пари и всяка вечер са били по кръчми.
302
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 316И сега затварят буркани. Вече празните буркани се продават по магазините. Готови за зимнина. Моят съсед в София си реди наденици по балкона, откакто е дошъл като новодомец. Хахаха Това ще си остане завинаги....
301
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що пак? Кога е било различно?
300
2
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 234Ако имаш предвид един кандидат-политик, който 30години ни залива с чалги и маанета , сигурно си прав! Няма по-нови и по-стари политици, просто едните ни водят към цивилизационния свят, а другия към Евразия! Познай кои са лъжците
299
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо ново под слънцето, пак си изберете същите, дето са във властта последните 30 години , и си бъдете техни роби.
298
5
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Всъщност ,оказа се че стандартът в София, е бил на 110 % от средно-европейският! Доста скрит факт! А следващият по стандарт е бил Стара Загора, който е наполовина от Столицата! Хайде и да не занравяме, че в София живее почти всеки трети българин!
297
4
 
20
 
! Отговори
Т преди 2 години
Един приятел се върна скоро от чужбина, поживя малко и каза: ако българите сме Най-бедни, аз съм трамвай. Такъв живот на запад няма.
296
6
 
9
 
! Отговори
5 преди 2 години
Най-бедни, но по-богати от всякога!
295
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина не ги разбирам тези, които със задоволство ти обясняват как всеки поне малко кадърен трябва да емигрира. Явно не са българи да не им е мъчно изобщо за родината им. И по-зле сме били в историята си, ценностите не са ни в ред явно.
294
5
 
5
 
! Отговори
ГРЕТА преди 2 години
До Анонимен АЗ НЯМА ДаА КОМЕНТИРАМ ФИЛИЯТА С МАС,НО СЕГА ВИЖДАМ ФИЛИИТЕ С МАРГАРИН В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ.Виждам всяка сутрин деца,възрастни да бъркат в кофите.Познавам клошари хора пенсионери или пред пенсия с висше образование.
293
2
 
7
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Народа няма да чака народните представители,кметове,министри и тнт да вдигнат стандарта и да се изравним с Люксембург, а ще емигрира който може, който не може ще опитва докато и той емигрира
292
4
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Няма как народа да гласува докато не се създаде партията на безпартийните и не се преизчислят пенсиите, не се раздаде безусловен базов доход, шкаф, четиридневна работна седмица и не стигнем Люксембург
291
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедността е най-справедливото наказание за прос тите народи.
290
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дими Митушев "Спомням си едно време в което имаше приятелство, чест, чувство за справедливост, идеали..." Ахаххахахаа. Когато комунистите видят, че номера с материалното не минава и започват да го избиват на сантиментални глупости. Абе, другарю, аз си спомням за "приятелствата": тия, дето хората си правеха, за да работи системата "мой човек", дето толкова години по-късно още си функционира. Само тогава беше, щото всичко беше дефицитно. И за доносите помним, и други неща!
289
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ГЕРБ не крадяха толкова много от милиардите, изсипани ни от Европа, сега цяла България щеше да е опасана с магистрали.
288
4
 
11
 
! Отговори
Дими Митушев преди 2 години
Пичове, всичко за което вече се говори е само пари... Спомням си едно време в което имаше приятелство, чест, чувство за справедливост, идеали... Да, нямахме много и спестявахме. Но имахме истински приятелства и идеали.Беше ни леко на сърцето.Сега всичко е само пари,ако не дължиш 1 млн. на банката си балама и ***, а всеки показва само какво притежава отвън, не какво има вътре... Комунизмът бе гавра с битието на хората. Но този капитализъм е гавра със съзнанието им... Ако въобще е капитализъм.
287
1
 
4
 
! Отговори
ГРЕТА преди 2 години
Докато не се въведе ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА /включваща продукти от първа необходимост ,но не НЕГОДНИ ЗА КОНСУМАЦИЯ,защото като сме бедни ,не сме животни! Някой сигорно си спмня помощоте със заразената пшеница и застоялото месо ,което ни предлагаха.Не да се издържат само хора от етносите, а да се помогне на всички като тези стоки от Кошницата да се предлагат без надценка и без ДДС.,НАПРИМЕР КАТО МАРКА ХЛЯБ,СИРЕНЕ,МЛЯКО КОЛБАСИ ИТ.Н. отговарящи на БДС.Това не е новост,има го в много ЕВРОПЕЙСКИ .
286
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се спука дълговия балон до 5 години ще видим, кой е беден и кой богат. Нищо не казвам за България, какво и къде ще сме, просто няма да сме последни. Може да ви изглежда странно, но държави като Испания и Италия са кандидати да ни задминат, при това ние само трябва да задържим това ниво...