Пак сме най-бедни в Европа, потреблението ни с 39% под средното в ЕС

Материалното благосъстояние е най-добро в Люксембург
373
Пак сме най-бедни в Европа, потреблението ни с 39% под средното в ЕС
Снимка: БГНЕС

Поредно проучване ни нареди на последно място в Европа.

Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. През 2020 година ФИП на човек от населението в ЕС, изразено чрез стандартите на покупателната способност (СПС), варира от 61 процента до 131 процента от средното за Евросъюза, сочи предварителна оценка на Евростат.

Още по темата

Според статистиката ФИП варира от 39 под средното в България до 31 над средното в Люксембург.

През 2020 година девет страни членки са били с ФИП на човек от населението над средното европейско равнище.

Най-високо е било то в Люксембург (31 на сто над средното), следван от Германия (+23 на сто) и Дания (+21 на сто).

Равнищата в Нидерландия, Австрия, Финландия, Белгия, Швеция и Франция са между 5 и 20 на сто от средното в ЕС.

В тринайсет страни членки ФИП на човек е било между средното за ЕС и 25 процента по-малко.
 В Кипър, Литва и Ирландия нивата са били с 10 процента и по-надолу от средното за ЕС. В Испания, Чехия, Португалия, Малта, Полша и Словения равнището е било между 11 и 20 процента под средното. В Румъния, Естония и Гърция показателят е бил между 21 и 25 процента под средния в ЕС.

Пет страни членки са с ФИП на човек от населението от 25 процента и повече под средното за ЕС. В Словакия, Латвия, Унгария и Хърватия този процент е между 25 и 35 под средното, а в България е 39 процента под средното в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
6
 
9
 
! Отговори
моч преди 2 години
Сега болшевиките начело с радефф и тум_ба_та от чалгаро-мутраци , след изборите като овладеят на 100% държавата , няма да сме най-бедните в Европа...ще станем най-бедните в Африка....тогава ще се конкутираме с куба , венецуела и северна корея.
264
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-бедни, но за сметка на това най-рекетирани, най-корумпирано управление и най-санкционирани за парички.
263
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактическото индивидуално потребление не отразява ли кой как харчи, не кой как печели?Повечето българи са си спестовници и дори и да получават добри доходи я карат разумно и спестяват.Повечето де, хаймани и прахосници също има.
262
2
 
9
 
! Отговори
до Стар емигрант преди 2 години
А пък ти си хайлайфа на обществото в Англия айде стига се хвали, някой те е дръпнал преди 20 години в чужбина и сега плюеш по сънародниците си
261
5
 
13
 
! Отговори
Стар емигрант преди 2 години
Живея във Великобритания от 20 години и винаги мога да позная българина от далеч-озлобен с тревожни очи, намръщено потъмняло лице и нервни и трескави движения. Затова съм се капсулирал със семейството си в крайно ограничен кръг от хора. Нямате си и престава какъв мизерен живот водят нашенците там-на дъното на обществото, по 12 души в къща с една баня и тоалетна плюс най-долнопробната и ниско платена работа е за тях. Не се заблуждавайте от хвалбите им, в Англия те са утайката на обществото!
260
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТАКА Е НАЙ БЕДНИ СМЕ В ЕВРОПА, НО СРЕДНАТА КЛАСА В РУСИЯ ВЗИМА КОЛКОТО НАШИЯТ ГАРАНТИРАН ЖИЗНЕН МИНИМУМ - СПОРЕД СВЕТОВНАТА БАНКА СРЕДНАТА КЛАСА ВЗЕМА ЕДНА И ПОЛОВИНА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА- Е ТЕ ТАМ МИН ЗАПЛАТА Е 118ЕВРО ТАКА ЧЕ НИКАКВА ЕВРАЗИЯ.
259
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе, потреблението на *** и наркотици коя инстанция го отчита ?
258
2
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
Д0 270-ЗАЩ0 ДА НЕ МИЯ ЧИНИИ?-МЕН НЕ МЕ Е СРАМ 0Т РАБ0ТА.-П.П-Е ДАЖЕ СЕГА ЩЕ ИЗМИЯ ЧИНИИТЕ В МИФКАТА-А ЖЕНА МИ ШЕ НАРЕЖЕ САЛАТКА.-АЙДЕ ЧА0 ЗА СЕГА.
257
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може всички да са първи трябва да има и последни
256
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако знаят, тея дето са правили статистиката колко от потреблението в България не се отчита.................. Масово се крият продажби. А при услугите - там почти нищо не се отчита. Потреблението е поне двойно на отчетеното, ама се гледат официалните данни.
255
0
 
5
 
! Отговори
До 273 преди 2 години
А ти пък трябва да разбереш,че това,което ти считаш да успех,не означава, че задължително е такъв.Това че някой е успял в чужбина, не го прави по-успял от този,който е успял в България. Това е ценност само за емигрантите. Да не говорим, пък че повечето емигранти са бачкатори и мизерстват, което пък въобще не е никакъв успех .И каквото повикало-такова се е и обадило.Ако си мислиш, че като си в Германия, ще ти позволя безпроблемно да ме обиждаш,много си се объркал.
254
0
 
2
 
! Отговори
Сифилиско преди 2 години
Не отчитат пазаруването в чужбина, което ми е около 40% от общите харчове за мин година. В БГ само по необходимост и за храна давам пари.
253
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво потребяват тея на запад, дето тук не го потребяваме?
252
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да миеш коли и да очакваш хиляди лева заплата.
251
1
 
3
 
! Отговори
До 176/ до 141 преди 2 години
Страни като Испания, Франция, Холандия с огромен туризъм - богати хора които купуват храна, вещи, дрехи, бижута...това е потребление! То е част от тази статистика. Поне да кажат колко % от населението е броят на туристи и средната продължителност на престоя, за да се направят някакви изводи колко от потреблението е местно. Освен това, къде са френските туристи къде са българските (ох, ще дойдат ли руснаците). Като разделиш оборота на бизнесите на брой население- естествено, че потреблението е по-голямо за популярните туристически дестинации.
250
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 265/271 Трябва да се нучиш да мислиш, да гледаш по-малко в чинийката на другия и по-малко да злобееш за сметка на хората, за които си въобразяваш разни неща или за тези, които смяташ за по-долу от теб.
249
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До всички миячи на чинии и общаци! Никой не ви е виновен за ниските заплати.
248
0
 
5
 
! Отговори
До 265 преди 2 години
По какъв критерий нищо не става от мен?Не съм осъждан, с висше образование, женен с две деца, имам добри доходи за българският стандарт, с престижна професия.Какво трябва да постигна,за да стане нещо от мен?
247
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Shefa Ами да си учил повече, за да осигуриш бъдеще на децата си. С миене. А с миене на чинии нема да прокопсаш. За миене на чинии никъде не дават много пари.
246
0
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До ГРЪК-ТИ ТРАЙ-ЗНАМ ВИ ВАС БАР0ВЦИТЕ.