"Беше като апокалипсис": Торнадото в Чехия изравни село със земята, взе жертви

Колко редки са торнадотата в Европа?
25 юни 2021 11:03, Нели Христова
67
"Беше като апокалипсис": Торнадото в Чехия изравни село със земята, взе жертви
Снимка: Twitter

Торнадо, за което се твърди, че е най-силната буря в историята на Чешката република, рани стотици хора и уби най-малко трима души. Според властите броят на жертвите може да се увеличи. Нанесени са и сериозни материални щети - видеокадри от региона в социалните мрежи показват разрушени сгради и автомобили, изтръгнати пънове на дървета и няколко пожара.

"Това е истински ад", каза областният управител на Южна Моравия Ян Гролих, след като посети района. Скоростта на вятъра е била между 260 и 320 километра в час. Михаела Ботова, говорител на южноморавската спасителна служба, каза пред чешката телевизия, че 63 души са били откарани в болница от медицински служби, десет от които са с тежки наранявания. Трима по-късно са починали. "Десетки други хора сами потърсиха медицинска помощ", добави тя и заяви, че не може да се изключат по-нататъшни жертви, докато спасителите претърсват развалините.

Чешката новинарска агенция CTK цитира кмета на Хруски, който каза, че половината от селото му е било изравнено със земята.  "Църквата остана без камбанария, основното училище вече няма покрив и изолация, останаха само стени от къщите", каза той пред чешкото обществено радио. Говорителка на местната служба за спешни случаи Хедвика Кропачкова добавя, че е имало смъртни случаи и че хората все още са в капан под отломките. Първоначално тя заяви, че се очакват десетки ранени. Болницата в град Ходонин, който се намира на чехо-словашката граница обаче заяви, че досега е приела около 200 души.

 "Ситуацията изглеждаше като бойно поле", каза Антонин Тесарик, директор на болницата на Ходонин, където са лекувани ранените. "Беше като апокалипсис. Навсякъде имаше кръв и безпомощни хора в сълзи. Те спасиха живота си, но загубиха покривите над главите си", допълва той пред CTK.

Вътрешният министър Ян Хамачек каза, че "всички налични спасителни звена са в действие или се придвижват към района на Ходонин, където няколко общини са били ударени от торнадото." Изпратена е помощ и от Австрия и Словакия. Чешката армия също е командирована на мястото на трагедията.

Торнадото и градушка с големина на тенис топка удариха няколко града и села, включително Ходонин, където в екстремното време унищожи пенсионерския дом и местния зоопарк.

Бурята предизвика и големи прекъсвания на електрозахранването, като близо 100 хил. души са останали без ток през нощта. Има и смущения в движението, като паднали електропроводи затвориха основната магистрала, свързваща Прага със словашката столица Братислава.

Бурите принудиха премиера Андрей Бабиш да остане в Брюксел след срещата на върха на ЕС, тъй като кацането в Прага би било твърде опасно.

Колко рядко е торнадото в Европа?

Торнадото не е толкова рядко явление в Европа, колкото може да си представите - смята се, че има няколкостотин подобни бури в целия континент всяка година. Точните прогнози обаче варират и някои почти със сигурност остават нерегистрирани, тъй като удрят в слабо населени селски райони.

Торнадо има във всички континенти на Земята, с изключение на Антарктика, но дори и там те  са теоретично възможни.


Разбира се, САЩ виждат най-много бури от всички,  като средно над 1000 удрят година. Страната също така записва повече от най-жестоките разрушения, отколкото където и да е другаде по света.

Планинският пейзаж на Америка и близостта до топлия, влажен Мексикански залив дават идеалните условия за образуване на силни гръмотевични бури. И това са бурите, които раждат най-големите торнадота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
1
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Човек, който знае много неща, това не означава, че чува гласове ! Живко от Варна в своето минало и настояще не е чувал и не чува гласове ! Тва е смешно ! някои хора нарочно така казват че ТОЙ ЧУВА ГЛАСОВЕ, защото искат хората да го мислят за луд и да не го искат ! Искат и да няма приятелка !
36
1
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Хората трябва да се научат да живеят по смирено- в противен случай "някой ден' Планетата Земя ще бъде най лошото място за живот!!!
35
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има спасение ако природата се разбунтува. Кой може да я спре да вилнее. Имали такъв от богопомазаните дето се праат на управници. Климата тотално се промени. Къде са 4-те сезона които имахме през 60-те 70-те и 80-те години. Няма нито есен нито зима нито пролет. Или е студено или е горещо средно положение няма. Ненаситните Капиталисти унищожиха света. Най лошото е че никой неможе да ги спре. Докога ще ги търпят 7 милиарда народ да ги правят на мамуни. Избиите ги за да спасите Света.
34
10
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Хах :) След взривените складове с боеприпаси които трябвало да бъдат взривени в България :) (незнайно как) от руски шпиони ......сега сигурно двама руски шпиони са пуснали торнадото което е трябвало да бъде пуснато в България ?
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Събориха Коньев а той яхва торнадената кътюшъ
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Щерю - Затова се правят застраховки и винаги е добре да имаш втори дом в друга държава.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онези двамата , руските разведки, явно са били поркани и натиснали не това, а онова копче и не зе 60 а за 360 секунди и казвали паролата "върти се" та ветеро се скинал да се врътии с цели 360 км/ч. И оня ден ва медто Киев завалийте натиснали Крим на едни порои, едни реки.дано утре наместо Берлин цъкнат сеизчичноно копче за Банкя
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31 - На бас, че тея в селото дори на са и чули за случката ...
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рисуваха бг като тоалетна и си го заслужиха. И са македонисти което е антибг и е истина вместо да триете вижте чешкия президент срещу бг.
28
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което пише в Библията за последните дни преди свършека започва да се случва. Не че утре света ще свърши но това са предзнаменовнията преди края на света. Какво торнадо в Чехия като те нямат море за да се образува. От къде е дошло. Да не би другаря Путин да им го е пратил по въздушната поща. Ех тоя другар как може да ги прави такива дела. Молете се и се кръстете на БОГ защото в него е надеждата и спасението. Знам че много народ ще ме помислят за луд но БОГ е пътя истината и живота.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29Логика и чудо :) за вас май света свършва на държавната граница и всичко се върти около мизерната държавичка :))))))))))))
26
9
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 2 години
Ей това душевно болните русофили си врете мазните носове на всякъде. Взимай си хипофизното джудже и върви някъде другаде да се обясняваш.
25
6
 
7
 
! Отговори
1234 преди 2 години
След джендърския апокалипсис ще е същото....
24
7
 
3
 
! Отговори
L. преди 2 години
Ето затова казваме - яж, пий, носи си новите дрехи.
23
7
 
9
 
! Отговори
путин е преди 2 години
НЯМА ЛИ ДА ОБВИНЯТ "РУСКИТЕ АГЕНТИ", ДЕТО САМО ЗА КЛИМАТИЧНИ ПРОБЛЕМИ НЕ СА ГИ "УЛИЧИЛИ С ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ"???? ГОСПОД ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ - ДА СЕ ЛЪЖЕ Е ГОЛЯМ ГРЯХ....
22
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-смешното е, че хората си мислят, че имат контрол над тази планета :) Истината е, че те са просто един от много видове населявали тази земя и също като тях, ще изчезнат. Нищо и няма на планетата тя се е сблъсквала с много по-сериозни проблем от хората :)
21
11
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Ще се гъбаркате с Русия а?? Вземете тоя деймидж тогава! :D
20
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИЗЪК ЗА НАЛЕТИТЕ ПАРИ ОТ ЕС . ХУБАВО СПРЕТНАТО СЕЛЦЕ АМА МИНАВА ЕДНО ТОРНАДО И ДО ТАМ. ЗА ТОВА ХУБАВО ПРАВЯТ ОТ ГЕРБ ЧЕ ГИ КРАДАТ ПАРИТЕ И НЕ ДАВАТ НА ХОРАТА
19
0
 
32
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Гадост! Човек си прави едни сметки - пък живота, за броени минути, го хвърля в други проблеми...
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УЖАС. ТВА СЕ ЕДНО СА УПРАВЛЯВАЛИ ДПС ВЪВ СЯНКА