Арестуваха мъж, заподозрян в разпалването на огъня в Кипър

Страната продължава борбата с бошуващ пожар на острова
4 юли 2021 08:24, Ния Христова
3
Арестуваха мъж, заподозрян в разпалването на огъня в Кипър
Снимка: БГНЕС

Полицията в Кипър е задържала 67-годишен мъж, за който се продполага, че е участвал в пожар, който обхвана планинската част на острова и унищожи множество жилищни сгради, съобщава ТАСС, позовавайки се на вестник „Cyprus Mail“.

Според вестника причината за задържането е съобщения, че мъж, преди пожара да започне в района на село Аракапас, е бил хванат да гори стърнища точно на мястото, където е започнал пожара.
 
Вестник "Филелефтерос" пък съобщава, че заподозреният ще бъде отведен в окръжния съд в Лимасол, за да узакони ареста си. Самият той отрича вината си, твърдейки, че пожарът е започнал, след като е напуснал мястото.
 
Пожарът все още не е потушен, а размерът на щетите, по предварителни оценки е, че от 15 до 17 къщи и много коли изгоряха. Огънят е повредил и къщи в селата Ора и Мелини, а в село Ептагония пламъците са унищожили пожарната служба, обслужвала региона. Многобройни борови и маслинови горички също са се превърнали в пепел.
 
Общо жителите на 10 села бяха евакуирани. Има реална заплаха от разпространението на пламъците върху ценната борова гора в близост до известния манастир Мачерас, вече в провинция Никозия.
 
Пожарът, обхванал югоизточната част на планинската система Троодос, точно в района, където границите на трите посочени провинции се сливат, се счита за един от най-големите в Кипър през последните две десетилетия. Абсолютно всички налични противопожарни съоръжения, включително 10 противопожарни самолета, бяха хвърлени, за да го потушат, но усилията им не бяха достатъчни, за да спрат разпространението на пламъка. Поради тази причина кипърските власти се обърнаха за помощ към ЕС и Израел, които незабавно отговориха на това искане.
 
Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис и председателят на парламента Анита Димитриу наблюдаваха ситуацията от аварийния оперативен център в село Кофину, откъдето се осъществява координацията на пожарите. След това държавният глава пътува до село Вавациния, разположено до главния фронт на разпространението на огъня, за да види директно последиците от природното бедствие.
 
"Това е много труден ден за Кипър. Включен е целият държавен механизъм. Нашият приоритет е да предотвратим загуба на човешки живот. Благодарим на Гърция и Израел, че вече са отговорили на искането за изпращане на пожарни самолети", написа Анастасиадес в Туитър. 
 
По-късно стана известно, че помощ на Кипър под формата на изпращане на противопожарни самолети ще бъде предоставена и от Италия, до която органите на ЕС са подали молба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Пише се преди 2 години
"бушувам", драги ми смехурковци, а не "бошувам".
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 АнонименДоста рано си се надрусал както обикновено за герберскиГендар. Ще гласувам сега на изборите за Божков. мъка ли ти е ?
1
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задържаният е българин, страстен почитател на партията - патерица на ДПС - ИТН, а също и верен последовател на румен радев фигуранта на Божков.