Разследващ журналист е прострелян на улица в Амстердам

Петер де Врийс се бори за живота си, трима са арестувани
Обновена: 7 юли 2021 07:22 | 7 юли 2021 07:17, Елка Василева
29
Разследващ журналист е прострелян на улица в Амстердам
Снимка: БГНЕС

Известният в Нидерландия разследващ журналист Петер де Врийс се бори за живота си, след като снощи бе прострелян на улица в Амстердам, предаде агенция Ройтерс.

Полицията съобщи, че са задържани трима заподозрени, включително предполагаемият стрелец. Полицията отказа да даде повече подробности.

Кметицата на Амстердам Фемке Халсема заяви на излъчена по телевизията пресконференция, че журналистът е тежко ранен и се бори за живота си. "Той е национален герой за всички нас. Рядък, смел журналист, който неуморно търси справедливост", каза Халсема.

Полицията е отцепила района на стрелбата близо до централния площад Лейдсеплейн. Силите на реда събират видеозаписи, свидетелски показания и улики.

Де Врийс е носител на международната награда Еми в категория актуални събития през 2008 г. заради работата му около изчезването на тийнейджърката Натали Холоуей в Аруба през 2005 г., припомня Ройтерс.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте нарече покушението "шокиращо" и "непонятно". "Това е нападение срещу смел журналист и атака срещу свободните медии, които са толкова важни за нашата демокрация", каза премиерът. "Ние се молим той да оцелее", допълни Рюте.

Нидерландската телевизия ЕрТеЕл (RTL) съобщи, че Де Врийс тъкмо е бил излязъл от нейно студио, когато един от пет изстреляни куршума го е уцелил в главата.

В. "Парул" публикува снимка от местопрестъплението, на която се виждат няколко души, събрали се около мъж, лежащ на земята.

Шейсет и четиригодишният Де Врийс е много известен в Нидерландия като коментатор в телевизионни предавания на тема престъпност и като експертен криминален репортер с източници сред силите на реда и в подземния свят, отбелязва Ройтерс.

Журналистът се прочу в страната с разследванията си по редица случаи, особено след отвличането през 1983 г. на бирения магнат Фреди Хайнекен.
В миналото Петер де Врийс е получавал заплахи по различни поводи. През 2013 г. похитителят на Фреди Хайнекен - Вилем Холедер, бе осъден за отправяне на заплахи по адрес на журналиста. Холедер в момента излежава доживотна присъда затвор заради участието си в пет убийства.

През 2019 г. Ридуан Таги, който в момента е съден за убийство и трафик на наркотици, отрече да е заявявал, че Петер де Врийс ще бъде убит. Де Врийс е съветник на свидетел по делото на Таги и неговите предполагаеми съучастници. Предишният адвокат на този свидетел, идентифициран като Набил Б., бе застрелян на улица в Амстердам през септември 2019 г., припомня Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Меди доганов преди 2 години
До до 16, да ти си нищо! А Аз?! Аз съм месия (моше).!.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България щяха само да го побият и след 3 месеца да е жив и здрав и с безплатни козметични операции на носа. Но това е жестокият и кървав Запад. Там мафията е истинска.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мафията в Западна Европа не прощава.
17
1
 
0
 
! Отговори
гого преди 2 години
До Малко за политикаВъв връзка със покушението срещу журналиста Де Фрис никой в Нидерландия не е споменавал руска връзка или Путин. Вероятно това е някаква твоя теза или теория. Би било любопитно да я чуем, моля.
16
0
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Да не би Путин и КГБ да са намесени? Да изгонят някой дипломат. Шоуто трябва да продължава.
15
3
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Е, ти явно наистина от паланката си не си излизал. От ,,арабела,, до еврейка има малка разлика. И само един неграмотен и уседнал ***, може по това как му звучало нечие име, да определя кой какъв бил! Тази жена е повече европейка от теб и мен, защото иска да е такава, името и е такова и е КМЕТ на АМСТЕРДАМ. А ти и аз сме си г-н Никой!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неразбираеми са Амстердамите - стрелят по адвокат и съветник на свидетел по делото на Таги и неговите предполагаеми съучастници, вместо да гръмнат свидетеля. И още - стрелял пет пъти, улучил веднъж, само ранил, без контролен. Неразбираеми.
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До този с паланката. Въпросната г-жа Фемке има километрично дълга еврейска родова история. Вижте й снимката. Тя и видимо не е европейка и е типичен пример за чужденка с претенции да бъде европейка. Та по-леко с паланките и "стабилните" познания в именната системата в Холандия и скандинавските страни. Имаме очи все още. Доста от политиците им в Холандия са евреи или крипто-евреи. Намират си и цели екипи PR-и да ги описват като арийци и християни в социални мрежи и прочие онлайн портали.
12
3
 
8
 
! Отговори
malart преди 2 години
Принос на мароканските лекари и инженери към западната култура
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решил да спомене с лошо някой ядрен инжинер-физик и тъй.
10
3
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Не е! В Холандия и скандинавските страни голяма част от женските имена завършват на Е. Маргарете, Мете, Мерете, Анете, Йонне, Кристине, Беате, Елизе, Марлене, Фемке и т.н. Ама който не е излизал от паланката си, как да знае?
9
4
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Там си е ежедневие, само че ич, ич не го публикуват заради умници като тебе.
8
3
 
4
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Ау, чи страшнооу...
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фемке Хаселма дали е арабела? На Лондон кмета е, на Амстердам?
6
1
 
10
 
! Отговори
От бореца преди 2 години
Доста рядък, но смел!!! Нашите са само редки.!.
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харесва ми и споменатото красиво "холандско" име Набил Б. Невероятното "арийско" име Ридуан Таги също прави впечатление на всеки, който е наясно как Холандия е вече някакво продължение на Мароко. Трогателно и как премиерът плаче за свободните медии, чиято свобода мигом се забравя, ако някой дръзне да пише как белите стават малцинство и как всички почти предстъпници не са бели. Свободата включва похвала на цветни и евреи и гавра с историята, културата и бялото население на Холандия.
4
3
 
16
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Там са модерни мyтpи, не си играят като наште с бyxaлки
3
6
 
21
 
! Отговори
ууухахахаха преди 2 години
Леле,ако това беше в расията.......Два месеца само за тва щеше да се говори и пише
2
5
 
31
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Ако бе станало в България или Русия - аааа уууу убийци, свобода на словото ли, мафия, престъпност, корупция, Путин убиец, санкции, визи, шенген през крив макарон.... Ама в Холандия е ок.
1
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Журналист, адвокат... Едно добро начало.16353