Швеция е пред режим на тока

Няма място за съхранение на ядрени отпадъци
Обновена: 26 авг 2021 12:19 | 26 авг 2021 12:18, Анисия Иванова
40
Швеция е пред режим на тока
Снимка: БГНЕС

Швеция разполага с по-малко от седмица, за да реши къде да съхранява ядрените си отпадъци или да рискува спиране на производството на електроенергия.

Скандинавската страна изчерпва мястото за съхранение на отпадъците от АЕЦ, произведени от шестте ѝ ядрени реактора, които доставят около една трета от националната мощност за битово потребление. Без решение преди края на месеца ядрените оператори, включително Vattenfall AB, казват, че ще трябва да започнат спирането на инсталациите само след три години. Това би предизвикало криза в централната власт и би поставило в риск целта за нулеви нетни емисии в Швеция. Правителството се събира в четвъртък и се очаква членовете на управляващата коалиция, сформирана от социалдемократите и Партията на зелените, да решат проблема, който е в застой повече от година.

„Няма реален начин да се замени ядрената продукция с толкова кратко предизвестие“, казва Торбьорн Уолборг, ръководител на държавната компания Vattenfall, която управлява пет от шестте шведски реактора. „Напротив, останалите реактори са необходими повече от всякога предвид огромния ръст на търсенето на електроенергия. Швеция ще трябва да стане неутрална по отношение на въглерода.“

Ситуацията в Швеция подчертава спорната тема за ядрената индустрия, като повечето страни все още не намират постоянно решение за съхранение на отработеното си гориво. За да влоши положението, Япония шокира света по-рано тази година, когато обяви плановете си да изхвърли повече от 1 милион кубически метра пречистена радиоактивна вода от разрушената атомна електроцентрала Фукушима Дай-Ичи в Тихия океан.

Европейските държави заемат различни позиции по отношение на ядрената енергия, като Германия избират да се откажат от нея, докато Франция и Великобритания разчитат на реактори за постигане на целите си за нулеви нетни емисии. Швеция, която залага на възобновяеми енергийни източници за голяма част от производството на електроенергия, ще се нуждае от ядрената енергия, както и от съкращаване на емисиите от тежката си промишленост и транспорта, за да постигне нулевата си цел до 2045 г.

Измина повече от десетилетие, откакто шведската компания за управление на ядрените горива и отпадъци подаде заявление за изграждане на хранилище. Метод, който включваше поставяне на отработено гориво в медни контейнери и погребването им на 500 метра под земята в бентонитова глина, вече беше одобрен от съседна Финландия, докато Русия избра скъпо рециклиране за своя ядрен отпадък.

Отговорната за изхвърлянето на всички ядрени отпадъци компания на Швеция заяви, че вече е получила одобрения от всички необходими съдилища, органи и дори от общината, където иска да построи обекта. Но правителството тепърва ще го одобрява.

„Тук не става въпрос за отстояване на позиция за или против ядрената енергетика, а за наличието на надеждно решение и необходимостта да се пристъпи напред с процеса“, каза главният изпълнителен директор Йохан Дашт.

Швеция трябва да вземе решение да избегне превишаването на разрешението за междинно съхранение, което в момента се използва от индустрията. Но тъй като рециклирането, прието от Русия, все още е рентабилно, а Финландия все още убеждава другите нации, че тяхната методология ще издържи поне 100 000 години без ръжда или изтичане, шведското правителство е в трудно положение.

Решението от такъв мащаб трябва да отнеме цялото време, което е необходимо, каза министърът на околната среда Пер Болунд. Вместо това правителството предлага да се вземе решение за разширяване на междинното място за съхранение и след това да се разгледа приложението за изграждане на хранилището.

„Чрез разделянето на различните решения правителството иска да избегне поставянето на Швеция в ситуация, която би застрашила доставките ни на електроенергия“, каза Болунд в изявление по имейл. За правителството, което разчита на антиядрената Зелена партия като ключова част от нейната управляваща коалиция, въпросът е изключително деликатен. Не само индустрията, но и Шведският орган за радиационна безопасност, така и Шведската енергийна агенция се противопоставят на този подход.

„Намирам за забележително, че това правителство не е в състояние да се довери на собствените си експертни органи при вземането на решения“, каза Дащ, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай-Ичи = > първи
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А някои "умници" тук искат да закриват Марица изток...
13
2
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Дърва имат бол у гората и сьомга у реката :)))
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе ще спрът тока, а ги ровят там некъде в гората.
11
1
 
15
 
! Отговори
:) преди 2 години
да ги праща насам, Ковачки ще ги изгори в тецовете. Хем по хубав пламък ще направят, хем него в БГ за замърсяване никой не го закача, хем сме овце и още горим *** на Европа а се чудим що сме първи по смъртност.
10
2
 
33
 
! Отговори
ceci_ преди 2 години
Изостанала Русия преработва отпадъци, европейска Швеция и Финландия просто ги закопава.. впрочем както САЩ и останалите, а високотехнологична Япония ги излива в океана.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги мислете шведите, гледайте тука нашия сеир.
8
1
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Защо статията е преведена с Гугъл Транслейт?
7
5
 
11
 
! Отговори
Войко преди 2 години
Аз имам по - добро решение! Изхвърлете отпадъците в централите на Pfizer и Moderna, както и в лабораторията дето готвят вируси! Така ще се решат 2 проблема наведнъж.
6
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко ханъм падна от власт и вече няма къде да си изнасят отпадъците европейците! Затова сега всичко ще се направи, че да се върне Боко ханъм на власт и да има къде да си пласират отпадъците! А Боко ханъм тройно доволна: пари за тъпкачи и дават, погалят я по тиквата и я върнат на власт, а и роднини с фирми за ток дават някои друг лев, че им намира евтино гориво. Вярно, трови народа покрай герберите, но това не е важно. Нали баба Меркел ще го потупа по тиквата, па може и още един папа да го погали
5
2
 
24
 
! Отговори
Kolino Mongo преди 2 години
Ще се намери някой БГ партиец, дето ще ги заравя на родна земя срещу жълти стотинки.
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето на, падна Боко ханъм от властта и в цяла Европа се появи криза какво да правят с ***! Яколко хубаво им беше, мятат малко евра по Боко ханъм и тя уреждаше *** на цяла Европа да се носи в България и да се гори в градовете за радост на малките герберуги!
3
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Социализмът не прощава!
2
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са се сетили да питат ТЕЦ Бобов дол, там ще ги изгорат набърже.
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аре в морето, да вземат пример от Япония, нали са от една партия нато за толкова им стига акъла