Разширяването на ЕС на Балканите зависело от политическата криза у нас?

Регионът все още се възстановява от кървавото разпадане на Югославия
30 авг 2021 21:37, Анисия Иванова
85
Разширяването на ЕС на Балканите зависело от политическата криза у нас?
Снимка: БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз ще разрешат задънената улица за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония, след като нейната съседка България разреши политическия си криза, заяви специалният пратеник на блока за Западните Балкани, цитиран от Bloomberg.

Мирослав Лайчак каза, че започването на преговори с бившата югославска република, чийто път за присъединяване се задържа от България в спор за името на Северна Македония, произхода на нейния език и общата история на двете нации, остава „приоритет“ за лидерите на ЕС.

Но България е парализирана от политическа безизходица сред нейните основни политически сили. След провеждането на два неубедителни тура на избори тази година, страната се готви да проведе трети, тъй като партиите отказват да си сътрудничат при формирането на ново коалиционно правителство.

"Трябва да преодолеем тази последна пречка с България“, каза Лайчак в понеделник на виртуална конференция. „Ще го разрешим веднага щом политическата ситуация в България го позволи, или веднага щом има политическа партия с ясен мандат да управлява."

Северна Македония се опитва да стане член на ЕС от 2005 г., когато беше призната за страна кандидатка. Оттогава тя получи членство в НАТО и разреши дългогодишен спор с Гърция, като промени името си през 2019 г.

Възражението на България спря откриването на преговори за влизане, тъй като страните членки имат право на вето върху процеса.

„Дори след разочарованието от забавените преговори за влизане, ние избираме Европейския съюз“, каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев по време на конференцията. „Други страни като Китай, Русия имат интереси тук и ще се опитат да използват ситуацията, но това няма да промени мнението ни. Това няма да се сравни с нашите мечти за ЕС."

В картата на Европейския съюз се намира видима и голяма дупка, където се намират пет бивши части на Югославия плюс Албания. Лидерите на тези страни имат желание да се присъединят към блока, докато ЕС, загрижен за стабилността в Западните Балкани и нарастващото влияние на Русия и Китай, също е нетърпелив - просто не точно сега с настъпването на пандемията, а не преди условията му да са изпълнени.

Албания, Черна гора, Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово образуват група, която се простира на изток от Хърватия, последното попълнение на ЕС през 2013 г., до Гърция и България.

Регионът все още се възстановява от кървавото разпадане на Югославия, най-тежкият конфликт в Европа след Втората световна война, на фона на продължаващите етнически вражди, затруднените икономики и геополитическите сътресения.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато тероризират Българи нямат място в ЕС.
25
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 31"и тази държава освен че работеше добре за гражданите си, беше и фактор на Балканите и не само на Балканите, а и в Европа..." - другарю, с какво се друсате?
24
2
 
15
 
! Отговори
тия па преди 2 години
и защо ни занимавате с тая измислена република ?!
23
1
 
8
 
! Отговори
// преди 2 години
"Разширяването на ЕС на Балканите" Яко ще ги разширим. Със или без смазка, това е въпроса!?
22
10
 
1
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
България тепърва я чакат много лоши дни, дами и господа;))) Меко казано лоши... Вие видяхте раболепието на правителството на Пламен Узунов пред НАТО заради, което беха пожертвани ръжево конарци! Вие видехте, какво стана на стадионът в село Лесичово, Пазарджишко... Мълнията не се заинтересувала от гръмоотводите... Интересно, нали? Акое природно явление, би трябвало да обича гръмоотводите... Инак логични обяснения винаги ще се найдат... но чувайте кво ви думам. Идва Годината Барс;)))
21
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами при Борисов имахме държава и тази държава освен че работеше добре за гражданите си, беше и фактор на Балканите и не само на Балканите, а и в Европа, а ББ можеше да говори и с Меркел, и с Ердоган, и с Ципрас, и с Вучич, че и със Заю Баю доколкото може да се говори със Северномакедонец ... Сега България е държава без правителство с фрагментиран парламент от партии воюващи помежду си и един фигурант чието мото е разделяй и владей, а това създава несигурност не само в страната ни, а и в региона
20
5
 
11
 
! Отговори
българин преди 2 години
Тук става дума за ЕС! Какъв " Радев" ви гони бре Бойкофили и Герберчета?!!! Пийте си хапчетата бре!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27О неграмотни Юроде. Кой ги създаде БЮРМистанците ако не именно ТИТО и УДБА. Айде повечко книжки и по-малко турбо фолк.
18
5
 
23
 
! Отговори
много е просто преди 2 години
тези които искат да влязат в ЕС трябва да изпълнят своите критерии, никой няма да е против тях, не може да влизаш в ЕС със сталиниски идеологии и анти и хейтърски пропаганди срещъ държави на ЕС
17
11
 
16
 
! Отговори
Радев вън преди 2 години
Докато го харесвате този чорап - така ще е. Но след главоломното вдигане на цените и безбройните му без-умия ще ви питам какво ще мислите.
16
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бой по кривите глави с кривака, от Крива паланка до Криволак, все да им е криво !
15
0
 
21
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Пълни глупости! ЕС ще започне да се развива истински,едва когато претърпи РЕФОРМИРАНЕ от Брюкселските търтеи и Американофили като Меркел примерно! Та там от години са едни и същи хора и лица! Какви нови свежи идеи за развитие? Там всички следват и са подчинени на " политиката" на Америка! Кога ще отрежат Америка и следват интересите Европейски? Реформи и смени на " политици" в Брюксел! Това е пътя и истината!
14
6
 
38
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Господин Лайчак, нищо не може да се реши за РСМ без съгласието на българския народ.А ние сме твърдо против в ЕС да влезе страна, която краде историята и идентичността ни.
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква криза няма у нас, най-после нещата си дойдоха на мястото. Тия евробухали да идат при Пацо Шнорхела да им даде по един шнорхел.
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС не съюз на солидарността и споделените ценности, това беше дъвка за нас и другите балъци от Източна Европа. В ЕС цари егоизъм, това е - всекъ дърпа към своята черга, силните мачкат слабите. Ако бяхме построили Южен Поток сега България щеше да е ключов енергиен играч в ЕС. Още повече при сега при covid кризата щяхме да станем незаобиколим фактор в ЕС, все едно кой управлява и печели изборите. Вместо това българите предпочетоха да са васали на САЩ и Брюксел и да изпълняват жалката роля на куче което лае срещу Русия. За кучeтата - кучeшка съдба.
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме договор като с гърците. Там да пише всичко. Но те пак ще излъжат и ще се отметнат. Никакво пускане. Те са продукт на Запада от времето на Титова Югославия, която беше приятел на Западна Европа и САЩ.
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им трябва на македонците. Хич не им трябва ЕС.
9
4
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Ако се позабавят нещата още десетина години,ЕС може и да даде фира преди да приеме западните балкани...
8
7
 
21
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Потъващ кораб.
7
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"в спор за името на Северна Македония" - не помня да сме имали някакви претенции за името!? Тоя да не е бил пиян?