ЕП настоява, но папата отказа: Църквата няма да благославя еднополови бракове

Франциск се обяви и против абортите
16 сеп 2021 07:11, Нели Христова
55
ЕП настоява, но папата отказа: Църквата няма да благославя еднополови бракове
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск днес отново изключи възможността Римокатолическата църква да благославя еднополови бракове. Той направи това изявление пред журналисти по време на пътуването си със самолет от Словакия за Рим, предаде ДПА.

Още по темата

Бракът е тайнство и Църквата няма власт да го промени, каза папата. Той добави, че е важно да се помогне на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, но без да се налага на Църквата нищо, което не може да направи.

Папа Франциск спомена регулирането на този въпрос в някои държави като пакта за гражданска солидарност във Франция, който разрешава гражданско съжителство на еднополови двойки.

Ако двама души от един и същи пол искат да прекарат живота си заедно, правителствата имат начини да ги подкрепят чрез граждански процедури. "Но бракът си е брак", каза Светият отец.

Папа Франциск каза днес, че е против абортите, които според него са "убийство". Той обаче заяви, че не иска американските епископи да отказват да дават причастие на президента Джо Байдън и други политици само защото подкрепят абортите, за да не се смесва политика и религия, предаде Асошиейтед прес.

Папата добави, че никога не е отказвал причастие на никого, но и никога не е го е давал съзнателно на политик, който е привърженик на абортите. Светият отец призна, че веднъж е дал причастие на жена, която след това му споделила, че е еврейка.

Запитан от журналисти за скептично настроените спрямо ваксините и противопоставящите се на задължителната ваксинация хора папа Франциск заяви днес, че не разбира защо хората отказват да се ваксинират срещу COVID-19, добавяйки, че човечеството "има история на приятелство с ваксините" и подчерта, че е нужна спокойно проведена дискусия, за да бъдат убедени скептиците.

Папата припомни, че от десетилетия хората са били ваксинирани срещу морбили, заушка и полиомиелит "и никой не е казал нищо по този въпрос.

Ден по-рано европарламентът прие резолюция относно правата на ЛГБТИК лицата в ЕС, според която Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват ЛГБТИК семействата и еднополовите двойки при упражняването на основните им права. Те трябва да имат същата свобода на движение и правото на събиране на семейството като останалите.

В резолюцията се посочва, че еднополовите бракове или регистрираните партньорства, сключени в една държава членка, следва да бъдат признавани във всички тях по еднакъв начин, а съпрузите и партньорите от един и същи пол следва да бъдат третирани по същия начин като разнополовите двойки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фиаското на гейропейския съюз ще бъде по-пищно от това на СССР.
14
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Папата! Само така! Никаква аванта!
13
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС изповядва велики ценности пфуууу ако знаехме въобще нямаше да деапаме толкова инда си разсипем държавата за да влезем в ес. Тук трябва да се приложат малко практиките на талибаните и всякакви такива крякащи индивиди , които решиха че цялото общество трябва да се съобразява с тях ще се изпокрият по мазета и землянки и ще мирясат. Всеки да прави каквото си иска но да не занимава цялото общество със себе си!
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Номер 9 просто е хомо. Безработно хомо! Научил наскоро за ***, но всъщност даже не знае съдържанието. Наскоро е преоткрил и интернет. Не го/я винете. Като него има хиляди комплексари по нашите земи. Интернет е просто начин да го забележат за няколко секунди.
11
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки има право на какъвто си пол иска. Сега сме демокрация.
10
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво папа. Дръж настрана извратеняци те.
9
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Папата е официалния представител на Сатана на Земята.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сър!
7
48
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** панелния пльх пак знае повече! Ваксините били лоши, сега и обратните били лоши! Ох, ***, пак не се научи. Цялата наука е обратна. Дори Алеко Константинов е бил гей. Но ти си живей в панелката и ходи да бачкаш с голфа на газ!
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво папа!
5
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова ли няма проблеми в ЕС ,та най-важното е гейовете да сключват брак?
4
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам ЕС защо толкова държат да разрешат брак. Не може ли за целите на наследственото право да ги приравнява на двойките, които нямат брак, но съжителстват заедно. Има хиляди семейства, които живеят заедно без брак, създават и отглеждат деца и са приравнени на семейства с брак. Щом никой не се притеснява, че мъжете и жените не се женят по между си, защо да си притесняваме че няма брак между еднополови?
3
2
 
33
 
! Отговори
Mariana Koleva преди 2 години
Подкрепям папата!
2
11
 
6
 
! Отговори
Май - май... преди 2 години
Китайците се опитват да унищожат западната цивилизация бълвайки срещу нея всякакви извратени и анормални идеологии...
1
1
 
36
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Не съм от най-набожните,но в случая силно подкрепям решението на папата.