16 г. на власт, 16 реплики, които описват управлението на Ангела Меркел

Канцлерът никога не е била добра в политическото ораторство
Обновена: 25 сеп 2021 15:47 | 25 сеп 2021 14:45, Нели Христова
65
16 г. на власт, 16 реплики, които описват управлението на Ангела Меркел
Снимка: БГНЕС

Ангела Меркел управлява Германия вече 16 години - толкова дълго, че германците обичат да казват, че тя е "част от мебелировката", разбира се, без капка неуважение. Сега на страната й предстоят избори, в които Меркел няма да се бори, тъй като смята, че вече е била начело на Германия достатъчно. Тя ще остави трайно наследство в много области, но изкуството на политическото ораторство едва ли ще бъде едно от тях. Когато канцлерът се обръща към обществеността, тя може да бъде цитирана и дори призна, че не вярва в управлението чрез говорене. "Идеята, че човек може да докосне толкова много други хора с думи, че да променят мнението си, не е тази, която споделям, но въпреки това е красива идея", каза Меркел пред Der Spiegel през 2016 година.

И все пак по време на нейното десетилетие и половина на власт, което трябва да приключи след изборите в неделя, имаше многобройни допълнения към немския речник, които обобщават нейното лидерство - било то фрази, които тя използва, или тези, които други са използвали, за да опишат промените в страната, която е ръководела.

Die Merkel-Raute

Формата на ромб, която Меркел прави с ръцете си, когато е пред камерите или по време на държавни посещения, се превръща в нейната запазена марка. Но това е по-скоро случайно, отколкото нещо планувано, или поне така твърди канцлерът. "Въпросът винаги е бил къде трябва да държа ръцете си", казва тя веднъж пред списание Brigitte. "И ето така се получи." Може би, добави тя, Merkel-Raute също говори за "известна любов към симетрията". Преди изборите през 2013 г. Християндемократическият съюз на Меркел възприе ромба като върховен символ на нейната власт, наемайки голям банер пред централната гара на Берлин с мозайка от ръцете на Меркел до лозунга "Бъдещето на Германия е в добри ръце". Олаф Шолц, нейният потенциален наследник, наскоро беше заснет за корицата на  Süddeutsche Zeitung, на която е направил жеста, запазена марка на Меркел, с нахален намек за амбициите си.

Ertüchtigen

Думата в речника на Меркел с най-силния привкус на стара Прусия - ertüchtigen означава да се втвърди чрез физически упражнения. Германският канцлер използва термина многократно, особено по време на кризата в еврозоната, за да илюстрира това, което смята за необходимост на "стария континент" -  да се модернизира чрез икономически реформи, за да може да се конкурира с Китай и САЩ.

Das Public Viewing

Ярък пример за този денглиш "public viewing" е англицизъм, който се промъква в немския език през лятото на 2006 г., когато Германия е домакин на Световното първенство по футбол. Той се отнася до прожекцията на турнирни мачове с участието на мъжкия национален отбор в публични пространства като Бранденбургската врата в Берлин. По време на ерата на Меркел подкрепата за успеха на Германия стана по-модерна сред по-широката част от обществото, отколкото беше преди това.

Die Muttivation

Докато футболните национали на страната си проправяха път към полуфиналите или финалите на шест поредни международни турнира, футболът в Германия се радваше все повече и на подкрепа от самата канцлерка. Снимки очертават разцвета на една любовна афера: от скованата Меркел на снимка с националите, облечени в анцуг през 2006 г .,към първото необявено посещение в съблекалнята след мача през 2010 г ., до това да бъде неофициален талисман на отбора по време на победната кампания на Мондиал 2014 в Бразилия. Нападателят Лукас Подолски описа нейните посещения като Muttivation (от майка и мотивация на немски), заигравайки се с предполагаемата роля на канцлера като "майка на нацията". Подолски  предизвика смях с шегата си, но терминът Mutti е бил използван по-рядко в Германия, отколкото може да се предположи от международното отразяване на нейния мандат. Когато се използва, той обикновено идва или с подразбиращи се речеви белези, или с доза мачо патернализъм. Има само едно наименование, което показва още повече привързаност от страна на германците - Анджи.

Der Stresstest

Стрестестването се използва в медицината, за да покаже как работи сърцето по време на физическа активност. В ерата на Меркел, която беше подчертана от поредица от икономически и геополитически кризи, Stresstest се превърна в нещо, което всяка структура трябва да претърпи, било то банки, управляващи коалиции или ядрени електроцентрали. През 2011 г., когато канцлерът реши да затвори постепенно всички атомни електроцентрали в Германия до 2023 г., Stresstest беше избрана за дума на годината от Асоциацията за немски език.

Energiewende

Die Wende, "повратната точка", е начинът, по който германците виждат събитията от есента на 1989 г., когато гражданите на Германската демократична република се надигат в мирен протест срещу социалистическия режим. Терминът Energiewende не се отнася до промяна в политическата система, а по-скоро за прехода към нисковъглеродни или възобновяеми енергийни източници. Die Wende продължи едва няколко месеца - Energiewende предшества мандата на Меркел и все още продължава. Страната се ангажира да стане въглепродно неутрална до 2045 година.

Alternativlos

Буквално означаващо "без алтернатива", alternativlos е версията на Ангела Меркел на реплика, обикновено асоциирана с Маргарет Тачър: "Няма алтернатива". Но ако TINA беше специално използвано за затваряне на дебатите относно алтернативите на пазарната икономика, правителството на Меркел обяви всички видове политически решения като алтернативи: спасяването на банки в отговор на световната финансова криза, военните мисии в Афганистан, намаляването на националния дълг. Използването на израза също вдъхнови името на първата партия вдясно от ХДС, която искаше да влезе в Бундестага: Alternative für Deutschland.

Die Döner-Morde

Между 2000 и 2007 г. неонацистка терористична група, наречена Националсоциалистическо подземие, уби 10 души при целеви атаки в цяла Германия. Повечето жертви бяха собственици на малки предприятия от турски или кюрдски произход. Тъй като полицията по онова време не знае за расистката мотивация зад убийствата, германските медии ги обвързаха с бойни действия между немско-турското население на страната. Тъй като Исмаил Яшар, шестата жертва, притежаваше магазин за кебап, един нюрнбергски вестник описа убийствата като Döner-Morde или "убийства с кебап"; други вестници писаха за "убиецът на кебап". Терминът живее в позор заради начина, по който дехуманизира убитите хора като просто месо, и като стенография за това, че никой не обърна внимание на дейностите на крайната десница. Двама от членовете на NSU бяха намерени мъртви при очевидно убийство-самоубийство след неуспешен грабеж на банка на 4 ноември 2011 г., който най-накрая хвърли светлина върху дейността на групировката, която не беше разкрита повече от десетилетие.

Das Neuland

"Девствена територия" е начинът, по който Меркел описа световната мрежа през 2013 г .: "Das Internet ist für uns alle Neuland" - "интернет е девствена територия за всички нас". Хората се подиграваха на фразата, тъй като канцлерът най-накрая се събуди за дигитализация около 30 години след като Протоколът за управление на предаването/Протокол за мрежова връзка (TCP/IP) позволи на компютрите в различни мрежи да си говорят. Фразата се затвърди и защото правителствата на Меркел никога не изглеждаха така, сякаш преследваха координирана стратегия за прехвърляне на публичните административни системи на Германия в дигиталния свят. Но контекстът е важен: Меркел каза тази реплика на пресконференция, след като се срещна с тогавашния президент на САЩ Барак Обама, за да обсъди подслушването на телефона й от страна на АНБ. Нейното по-широко мнение беше, че въпреки че използването на интернет през 2013 г. е широко разпространено, правните последици от масовото наблюдение и кибершпионажа все още са неизследвана територия.

Die Willkommenskultur

През лятото на 2015 г., когато Меркел отказа да затвори границите на Германия за повече от 1 милион мигранти и бежанци, които предимно бягаха от войната в Сирия, терминът "приветстваща култура" беше използван, за да опише оптимистичното отношение на много германци към новодошлите. Около 55% от населението на Германия на възраст над 16 години доброволно са помогнали под някаква форма, установява по-късно проучване - от предоставянето на временно настаняване в домовете си до преподаването на немски език.

Wir schaffen das

"Германия е силна държава", каза Меркел пред медиите на пресконференция в центъра на Берлин на 31 август 2015 г., опитвайки се да отговори на опасенията от стръмно нарастващия брой хора, кандидатстващи за убежище в Германия това лято. "Мотивът, с който подхождаме към тези въпроси, трябва да бъде: вече сме се справили с толкова много, ще се справим с това." Wir schaffen das се превърна във версията на Меркел за "да, ние можем“ на Обама: непринудена, отхвърляща реплика, която говори за решимостта й да се справи с логистичните и политическите предизвикателства, пред които е изправена по онова време. Както при alternativlos  AfD се опита да използва езика на Меркел срещу нея: "Wir wollen das gar nicht schaffen", заяви политикът от AfD Александър Гауланд на партиен митинг през октомври 2015 г. - "ние наистина не искаме да се справяме това".

Die Lügenpresse

Датиращ от 19 -ти век, фразата "преса на лъжеца" навлеза в по-широка употреба в Германия през първата световна война, когато е използвана от германски интелектуалци, които се противопоставят на отразяването на чуждестранните вестници за колониалното управление на Кайзер. През 30-те години нацистите наричат ​​критиците на Хитлер като апарат на Lügenpresse. Осемдесет години по-късно фразата се връна обратно в Германия, като вълната от реакции срещу бежанската политика на Меркел сред някои части от населението. Тя бе скандирана на антиправителствени демонстрации, организирани от движението Pegida.

Der Putinversteher

Меркел беше първият Putinversteher на Германия, макар и само в буквалния смисъл на "този, който разбира Путин" - след като е избрана за третата най-добра ученичка по руския език в Източна Германия в тийнейджърските си години, тя успява да си размени приятни и не толкова приятни думи с руския лидер без да има нужда от преводач. В по-преносен смисъл Putinversteher описва онези, като нейния предшественик Герхард Шрьодер, който изрази съчувствие към позицията на Русия относно анексирането на полуостров Крим и се противопостави на европейските санкции. По икономически и геополитически причини Германия е много по-двусмислена по отношение на Русия при Путин, отколкото останалите страни в ЕС.

Die Asymmetrische Demobilisierung

Използвана от социолога Матиас Юнг, за да опише причините за успеха на изборите през 2009 г., "асиметрична демобилизация" описва предизборна стратегия, която функционира въз основа на избягване на изявления по противоречиви теми, с цел демотивиране на политическите опоненти или премахване на тяхната огнева сила. Оттогава терминът се използва във връзка със стила на управление на Меркел дори в неизборни периоди, въпреки че самият Юнг наскоро заяви, че стратегията е била неефективна на изборите през 2017 г., при които "Алтернатива за Германия" влезе в парламента с ясни мотиви срещу Меркел. .

Die Öffnungsorgien

Дебатът около "откриващите оргии" след второто блокиране на Германия по време на пандемията, причинена от  COVID-19, разкри разделителна линия в партията на Меркел. Поговорката е измислена през февруари 2021 г. от Уинфрид Кречман, министър-председател на Зелената провинция Баден-Вюртемберг. Канцлерът е сред онези политици, като Кречман, който предупреди, че твърде бързото отваряне на магазини, ресторанти или барове може да има обратен ефект. Много християнски демократи, включително нейният назначен наследник, Армин Лашет, се застъпиха за стратегията "живот с вируса" и настояваха локдауна да се вдигне при първа възможност.

Die Schwerkraft

Обучението на Меркел за квантов химик често оформя нейния политически речник. Защитавайки управлението на пандемията си пред германския парламент през декември 2020 г., канцлерът говори за опасността да не се придържа към конкретни факти. "Реших да уча физика в ГДР, защото бях напълно сигурна, че можете да спрете много неща, но не и гравитацията, нито скоростта на светлината, дори в ГДР", каза тя. "Две и две правят четири, дори при Ерих Хонекер."

Попитана от журналиста Мориц фон Услар кой физически закон се прилага и за политиката, Меркел предложи закона на Шверкрафт или гравитацията: "Без маса няма дълбочина".  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега в зандана ще си почине!
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички се радват, че се махна дъртата вещица сатаниска.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази да посети затвора в най-скоро време има за какво!!!
47
3
 
11
 
! Отговори
мислете преди 2 години
Слаба ракия. Железния канслер е по-скоро желиран канслер. Навря половината арабски свят в германия. Няма деца. Няма визия за бъдещето, защото рода и свършва с нея. Ненормална работа - слаб лидер.
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите в Германия само ниско квалифицирана работа щото са в ЕС а Бежанците по Обучение в Училище и забележете в Университетите на Германия(повечето немски Университети имат специална Информация за Бежанци в сайтовете им).Ето тва е Геноцидното Управление на Меркел цели 16 г
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой въобще чете копирания ви Текст от 5 стр.
44
2
 
12
 
! Отговори
ехм преди 2 години
демек с нищо смислено....
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моите топ реплики, с които я запомних: 1. Чок гюзел!2. Мерхаба, Мустафа
42
9
 
5
 
! Отговори
АС преди 2 години
Б О Й К О - ЩЕ Я - СТИГНЕ - ПРИ СЛЕДВАЩИЯ - МАНДАТ !!!
41
12
 
2
 
! Отговори
иво преди 2 години
Ж Е Л Я З Н А Т А - МЕРКЕЛ Е N-! !!!
40
7
 
2
 
! Отговори
На Марк Твен преди 2 години
Любимата немска дума е die konstantinopolitanische Dudelsackpfeifermachergesellschaft.
39
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ляга вече в гроба, заедно със слугата си Тиквата!
38
7
 
5
 
! Отговори
Русия преди 2 години
До 42 ХансВолодя е избран пряку, тая никуй за нищу нияй избирал.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ханс, даже е по-ниска от него. Ама на троловете някак не им зададено това.
36
6
 
14
 
! Отговори
Ханс преди 2 години
Бабата не е ли диктатор като володя:)
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Журналистически тъпни, от първото до последното. Всеки дипломат знае за езика на жестовете, това с ръцете е "силата е в мен". Обикновено са допряни всички пръсти. Дигитализацията нищо хубаво не донесе нито на Меркел, нито на германците. Оказа се че Обама е наредил да и подслушват телефона, а цял ЕС години наред не може да осъди американските корпорации за каквото и да е.Другото клишета от сорта "без химия няма физика". Общо взето периода и се описва с възклицанието като и наляха бира в гърба.
34
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Немците явно не са чак толкова умни за колкото ги мислехме.
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То повечето реплики на такива, други хора ги пишат, президенти и канцлери само ги цитират.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
голяма вълна че сме в унион със германистана беларус,сърбия,македония да не са умрели като не са със съюз със ромската държава-бивша германия
31
7
 
1
 
! Отговори
Във война ли сме преди 2 години
Извинете България във война ли е,защото терористична организация от град Перник ,преследва и убива жертвите си безнаказано!Централата на НАТО е уведомена, поради тежка неадекватност на БГ институциите и не заинтересованост към тероризма!