Политиката на България спрямо РСМ не била приятелска

"Нито една държава не може да диктува нашата идентичност"
30 сеп 2021 22:37, Петя Славова
98
Политиката на България спрямо РСМ не била приятелска
Снимка: БГНЕС

Нито една държава не може да ни каже или да ни диктува каква е нашата идентичност и какъв език говорим. Не е добросъседство, ако това го прави твоят съсед, заяви днес вицепремиерът по европейски въпроси на РС Македония Никола Димитров в обръщения към есенната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург.

В речта си Димитров засегна въпроса за европейската интеграция на страната и за направените от нея жертви, както и за разочарованията заради блокадата и за наложеното два пъти от страна на България вето.

Според вицепремиера „спорът” с България не е териториален, а е свързан с различната интерпретация на историята. Той засегна и въпроса за символиката на Съвета на Европа и Страсбург и на европейските ценности, които се застъпват за разнообразието и зачитането на идентичността и всеки език.

„Нито една държава не може да ни каже или да ни диктува каква е нашата идентичност и език, какъв език говорим. Това не е добросъседство, ако се прави от нашия съсед. Ако има добро решение, то трябва да бъде според европейския дух. Поетият ангажимент излезе от коловоза и беше пренасочен, което не е наша грешка”, категоричен е македонският вицепремиер.

Той оцени като необоснована забележката на бившия външен министър Екатерина Захариева, че "в Северна Македония се дискриминират онези, които се самоопределят като българи и има говор на омразата".

"Във връзка с обвиненията в дискриминация беше констатирано, че няма нито една жалба за дискриминация на тази основа, нито жалба в Европейския съд за правата на човека. Запознат съм с други случаи, но те не са срещу нашата държава. Не знам, какви са тези обвинения, за които се говори в българското общество от страна на българските политици. Ние сме мултиентическа държава. Нашата конституция и политическата ни традиция спазват принципа, че всички сме еднакви и живеем в един дом. Тази наша политика не се споделя от всички държави в региона", каза Димитров, който припомни, че днес в страната приключва преброяването, по време на което всеки може да се самоидентифицира със своята етническа принадлежност.

Той подчерта, че трябва да се говори открито за обвиненията в дискриминация, но е проблем, по който няма постъпили оплаквания.

По отношение на речта на омразата Димитров подчерта, че никой от представителите в правителството не разпространява говор на омразата. За разлика от РС Македония, по време на предизборната кампания в България имаше депутати, чиито изказвания „могат да бъдат интерпретирани като директни претенции към Северна Македония и като говор на омраза".

"Фактът, че го описвате като нарастване на гнева и на говора на омразата, е причинен от факта, че вие им казвате кои са и каква е тяхната история, техният език. Разбираемо е, че в такива условия има негодувание. Осъждаме подобни инциденти", каза Димитров.

Той посочи, че българската политика спрямо Северна Македония не е в полза на приятелството, а на антагонизма.

"Вие подхранвате това", обърна се Димитров към Захариева.

Той подчерта, че страната му няма друга алтернатива, освен Европа."Ако Европа не изпълни своите ангажименти и обещания, ще изгуби доверието на народа и на населението, което живее в тази част на Европа", заяви македонският вицепремиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Гнусна югославска гнида ,дядо то се върти и превива в гроба . Няма Европа за вас!
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вето до край! Никаква Европа за РСМ докато се опитват да ни пробутват лъжи и фашификации!
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никой не може да ни казва каква е нашата история. Фашистите с РСМ да идат в Северна Корея след като толкова обичат Коминтерна
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НИКОЙ не може да ни откъсва от българската история. В историческите извори пише че тази област е чест от България че там говорят български и там живеят българи. Има раздадени 120 хиляди български паспорта, значи там живеят поне 120 хиляди българи, защото те са доказали документално че са българи.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На зла круша, зъл прът!
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-важно е защо Македонистите се опитват да ни определят нас българите - Какви сме и Кои сме! Със Югославски измислени идеологии в ЕС!! Не е ли нагло!
70
5
 
15
 
! Отговори
Перничанин преди 2 години
Довиждане господин Никой, поне спрете да ни занимавате с глупости, никой българин не го интересува къде сте и къде отивате!
69
1
 
18
 
! Отговори
Македония еБългарска преди 2 години
За пореден път лъжат господата Македонци! Има оскверняване на Българското знаме поне три пъти документирано! Даже се знаят местата на които са палени и от кого и не са предприети действия. Има заличаване иразрушаване на Български паметници и светини и тормоз над Българи. Пример Спаска Митрова която се гавреха всички иституции в Македония
68
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво да ги коментираме ЕС почна да бие отбой за разширение ама още ги будалкат че уж ще го вземат. Близките 15 г да забравят.Новоприетите почнаха да стават неудобни за старите с правото да блокират решения на ЕП. Нато им стига. Да ги пази от марсианците.
67
2
 
18
 
! Отговори
Въпросът с РСМ преди 2 години
навлиза във фазата или ние или те/според политиците им/.Плачат навсякъде, как сме имали непомерни искания,а нашите външни министри и евродепутати допускат фалшивите им претенции по всички институции.Защо не подготвят някаква брошура, одобрена,редактирана и преведена от официални чужди институции и тя да бъде разпространена в органите на ЕС.Влизаме постоянно в режим на обяснения вместо да сме водещата страна,сякаш ние се молим за членство,а не те и то чрез интриги и чужд натиск.
66
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кухи фрази от македонски политик! Нормално.Ясно е кой интерпретира историята и подменя и краде! А иначе,може да си наричате държавата и езика както си искате!
65
4
 
18
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Не сте прав Димитров! Много добре знаете че въпроса за вашта идентичност и език е изкуствено създаден! С вашия език всъщност е диалект на българския! А още не сте в ЕС и виждаме как се поругават български паметници, как се забранява да се самоопределят хора като българи! А какво ще стане ако сте в ЕС?Затова си имаме поговорка"Каквото повикало , такова се и обадило!"
64
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В развития свят вярват,че ваксината е ефективна.У нас вярват в това 17%.В Македония вече са над 50%.А в развитите държави са над 90%.Македония е по-близо до тях.С ваксинационото ниво ще убедим Европа,че Македонците са прави.
63
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историята е интерпретация.Не трябва да е причина за вето за ЕС.В България има хора с различен произход ,същото е и в Македония и в целия свят.Произхода не е важен,а важно е дали спазваш законите.Ако си Българин в Македония и не спазваш законите ,няма как да ти се размине.А който мисли ,че правим добро на България с това вето,много се лъже.То не върши работа на никой.Спира развитието на региона и на нас самите.Инвеститорите бягат.Единствено Путин има интерес от това вето.
62
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро няма да видиш хора които да дойдат в България,даже и от Македония.Както виждаш България за 20 години намаля с 2 милиона.Причината за това е същата каквато е и причината за Вето на Македония.А тя е Путин и това е ясно в Европа,защото нашите не могат да обяснят все още на ЕС ,защо блокираме Македония и да това което правят нашите политици,освен че не е човешко ,не е и приятелско.С комплексите ни искаме да покажем нещо на Македония.Въпреки всичко там все още не ни мразят.
61
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо смятате,че нашата истина е по-истинска от тяхната? Това,че определени комунисти са ти казали,че е истина не винаги е така.Освен това как може ние да налагаме на някой да интерпретира даден въпрос.Аз гледам мачове и много пъти виждам,че има нарушение или дузпа и много други го виждат ,но съдията не свири.Това ,че ние сме в ЕС не трябва да дава предимство в интерпретацията на историята.Но това така или иначе е глупаво.Заради историята да съсипваш съдбата на 2 милиона човека.Това е нечовешко
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ***-макетата неприятели са им онези, на които те създават неприятности, а приятели, онези, които ги съскат да създават неприятности! Много скоро виждам изселническа вълна към България, а Зоран, към ФАЩ, щот място няма да си намери в Голяма Албания!
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който от нашите политици, който и да е подаде на рекета на Димитров ще загуби всичко.
58
3
 
18
 
! Отговори
Ха! преди 2 години
Никой не иска да диктува, каква е идентичността ви, ако искате бъдете и ескимоси! Въпроса е, че вие се опитвате да променяте идентичността на отдавна починали хора и преиначавате историческите събития. Историята не е математика, но е такава, каквато е била и както и да се тълкува истината е една! А, колкото до езика, то той говори сам за себе си, щом го разбираме, колкото и чуждици и изчанчени думи да вкарвате в диалекта.
57
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички им е ясно ,че нашите политици са подчинени на Путин.