Цените на имотите растат, хората губят надежда за собствено жилище

Рекордно поскъпване, политиците търсят решения
4 окт 2021 15:33, Петя Славова
238
Цените на имотите растат, хората губят надежда за собствено жилище
Снимка: БГНЕС

Надеждите на гражданите на Европа да се сдобият със собствено жилище постепенно намаляват. Заради пандемията от коронавирус цените на жилищата и наемите отбелязаха рекорден ръст, а продължаващите протести накараха политиците да търсят решения.

Пандемията породи опасения за нарастващо социалното неравенство, финансова нестабилност и политическа поляризация, тъй като все повече хора са хванати в капана на високите наеми в Европа.

По данни на Евростат, цените на жилищата в страните от ЕС от 2010 г. насам са се увеличили с 30,9%.

През първото тримесечие на тази година цените на жилищата се покачиха значително в страните от ЕС, чиито икономики се сблъскаха със сериозни предизвикателства заради пандемията.

В Люксембург цените се повишиха със 17%, в Дания – с 15,3%, в Чехия - с 11,9%, с 11,3% в Холандия, в Германия - с 9,4%, във Франция – с 5,5% и с 6,7% в Белгия, предава БГНЕС.

Данните за първото тримесечие сочат най-висок ръст от средата на 2007 г., докато според Европейската централна банка (ЕЦБ), Германия, Франция и Нидерландия представляват близо три четвърти от общото увеличение на цените на жилищата в региона през миналата година.

Анализаторите твърдят, че ниското предлагане на жилища, притокът на имигранти, най-ниските лихвени проценти досега, спестяванията, предизвикани от коронавируса, и нарастващото желание за дистанционна работа са ускорили възходящата тенденция в цените на жилищата.

Богатите институционални и частни инвеститори в Русия, Азия и региона на Персийския залив също имат принос в покачването на цените на жилищата с оферти за „високи цени“, съобщи Анадолската агенция.

Някои държави, като Ирландия, дори вдигнаха данъците, за да попречат на тези инвеститори да изкупуват голям брой имоти.

Редица политици се колебаят да предприемат решителни действия за контрола върху цените, за да не ощетят настоящите собственици.

Част от хората предпочитат да напуснат градските райони, защото вече не могат да си позволят апартаментите в тях, отбеляза кметът на Берлин Михаел Мюлер.

"Такъв е случаят в Лондон, в Париж, в Рим, а сега, за съжаление, все по-често и в Берлин", добави Мюлер.

Междувременно, ситуацията около силно задлъжнялата китайска компания „Evergrande Group” припомни колко е трудно да се „успокои пазара“.

Китайските лидери предприеха стъпки за ограничаване на увеличаването на цените и за овладяване на заемите, тъй като се опасяват, че нарастващите разходи за жилища могат да предизвикат смущения и да поставят на риск финансовата система.

"Разбира се, че имаме балон при недвижимите имоти", каза Райнер Браун - главен изпълнителен директор на базирания в Германия изследователски институт Empirica.

Индексът на цените на жилищата на австрийската Национална банка (OeNB) се удвои през последното десетилетие, достигайки 245 пункта.

Докато OeNB предупреждава за "нарастващо прегряването на пазара на недвижими имоти", средната цена за квадратен метър на апартаментите в столицата Виена е над 5 248 евро.

С индекс на цените на жилищата от 174,6 пункта Германия е в челната група в еврозоната. Цените на жилищата в столицата Берлин са се увеличили със 148% за 10 години, докато във Франкфурт са се удвоили.

Средната цена на имот в Германия, включително допълнителните разходи, е около 500 000 долара.

Цените на жилищата в Швеция са нараснали средно с 14% през последните 12 месеца до 174,26 пункта.

Средната цена на самостоятелна къща в Стокхолм е 8,5 милиона крони (830 000 евро), а за закупуване на апартамент трябва да се платят 4,7 милиона крони (470 000 евро).

В Швейцария индексът на цените на жилищата се повиши до 144,69 пункта през първото тримесечие на тази година, което е с 8% повече спрямо предходната година. Това се дължи на намаленото строителство и бързо нарастващото търсене.

В някои елитни региони цените на квадратен метър достигат над 36 000 швейцарски франка (38 678 долара).

Цената на средноголям апартамент във Великобритания се е увеличила с 60% от 2010 г. и с 80% в Лондон.

За 10 г. цените на недвижимите имоти във Франция са се увеличили средно с 22%, като цените за квадратен метър в Париж надхвърлиха 10 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още по темата: цениЕвростатимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
0
 
! Отговори
да преди 1 година
Това ви е схемата...Ниски заплати, високи цени на жилища и лихви към банките, за да ни приберете жълтите стотинки и да сме ви роби...Това е пирамидата...тези по върховете обират всичко, а за нас остават трохите...Предпочитате да си бутнете разрушените панелки, вместо да ги намалите и да имат хората домове и спокоен живот. ***! Ще умрете като всички, защото не сте вечни и не сте по-специални от останалите...Парите, които сте взели от всички няма да ви направят вечни...
204
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След банковите фалити всичко ще стане два лев
203
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средната цена на имот в Германия, включително допълнителните разходи, е около 500 000 долара. . . . . . . . . . . . . . . Защо пишете откровени лъжи? Цените в Европа са в евро или националната валута! 450 000 евро е цената на едно тристайно между 130-140 кв. м голямо жилище в източната част на Германия, което не е имот а жилище! Цените за последните 5-6 години се вдигнаха с 50% най малко! Идва отново 2008 година стягайте колана, а и заедно с това и обезценяването на валутата (100%-та инфлация)
202
3
 
17
 
! Отговори
Българка преди 2 години
МОЛЯ НЕ НИ ЛЪЖЕТЕ С ПАЗАРИ И ТЪРСЕНЕ И ДЕЦАТА В 5 КЛАС ЗНАЯТ ЩОМ ПО4НАТ ДА СЕ ПЕЧАТЪТ ПАРИ ОТ БАНКИТА ИДВА ИНФЛАЦИЯ ЦЕНИТЕ СЕ ВДИГАТ .. ИМОТИ ХРАНА РЕНТА..... ТАКА БОГАТИТЕ УВЕЛИЧАВАТ ЦЕНАТА НА НЕЩАТА КОИТО ПРИТЕЖАВАТ... А ПАРИТЕ СА ХАРТИЯ... НЕ ПАРИТЕ СА ВАЖНИ А КАКВО МОЖЕШ ДАСИ КУПИШ С ТЯХ... ЗАТОВА ХОРАТА ИНВЕСТИРАТ.. А НЕ СИ ДЪРЖЪТ ПАРИ В БАНКА..
201
1
 
9
 
! Отговори
Начи преди 2 години
каката какво зърно боднала, с цени на имоти ме занимавате тц тц ...
200
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега има хора с по 10-20 жилища, а други нямат къде да живеят ----///---- Това са глупо сти. Ако беше така, цените на жилищата и наемите щяха да падат, заради излишъка. Цените се вдигат, защото ЕЦБ печата необезпечени евра.
199
1
 
17
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Плащам си 400 лв за едностайно кокетно апартаментче и изобщо не ми пука за проблемите на имотният пазар.Доколкото знам не се раждаме с апартаменти , и никой не е замъкнал партушините на оня свят.Хайде по ведро и със здраве на всички.
198
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не растат цените на имотите, ами падат цените на валутите! Спрямо биткойна, имотите поевтиняват в пъти. С 15% са поевтинели само тази седмица, а още е вторник.
197
1
 
6
 
! Отговори
Хмммм преди 2 години
Били растяли,ми въхрос на покупателна възможност!Само дшто едно е имот в Германия,Франция,Нидерландия,Гърция,и друго в България
196
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
208, ми човекът дава пример с Испания, където цените пък падат.
195
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Германия в големите градове.апартамент под 300 000 евро няма.новото строителство започва от 480 000 нагоре.а къщите са на двойна цена.
194
3
 
11
 
! Отговори
Duchess of Cringe преди 2 години
За да се нахранят бедните и да се платят държавните кредити (взети от банки на гърбавия нос), ще се вземе отново от средната класа. Който като мен е работил и се е лишавал от много неща, години маред (без заеми от банка!), за да си купи нещо, отново ще е прецакан. Но това го надуших преди много време, така че си поживях на макс последните години. Вече да става каквото ще, през кат-ери-цата ми е.
193
6
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
До Край 189- Не разбра ли че статията не е за България? А е за други държави, където цените на жилища наистина растат по непазарен принцип. Върни се назад в коментарите и виж Икономист.Там е обястено. А че тази статия е тук да внуши и за цените в България е друг въпрос.
192
5
 
5
 
! Отговори
Дъното БГ преди 2 години
Абе във БГ ли растът цените на имотите :DБойко Толупа ли ви пише новините?
191
3
 
3
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Явно и шкаф да раздаде държавата на всеки от милионите нерегистрирани трайно безработни българи, пенсионери,работещи,учащи и тнт пак няма да може да си купи жилище
190
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко! Цените на имотите ще се срутят, като кулите близнаци на 11 септември в Щатите. Въпрос на време. Щом, почти ежедневно има статии по темата, значи са много зле с продажбите...
189
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е,к'во нема растат тия наще в Пандората ги изкупиха
188
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, но засега никой не го е приел това, защо ли? За второ, трето и тн жилище да се вдигат таксите и тогава нещата ще се нормализират. Богатите ще им неизгодно да купуват толкова, а сега има хора с по 10-20 жилища, а други нямат къде да живеят.
187
4
 
19
 
! Отговори
Харвард лови риба преди 2 години
Почтените с тяхната секта млади курсистчета, деца на богаташи ще оправят държавата. Защо ли така се бутат в политиката вместо да въртят успешен бизнес?! Петков защо не казва кои приятели си е назначил набързо в БРР - затова ли беше зора? И какво стана с великите инвестиции? Видяхме ги 20 годишните момченца дето му бяха съветници. НДСВ 2.
186
1
 
15
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Темата с имотите е като с ваксините....Дълговете на държавите трябва да ги изплатят техните граждани, с техните пари.... Събирането става-кой, колкото има, и по най-различни писти..