След „Досиетата Пандора“: Бабиш изгуби изборите в Чехия

Партията му става втора политическа сила
10 окт 2021 10:05,
22
След „Досиетата Пандора“: Бабиш изгуби изборите в Чехия
Снимка: БГНЕС

Партията на чешкият премиер Андрей Бабиш изгуби парламентарните избори в страната, които се проведоха на 8 и 9 октомври.

Победител на вота е опозиционният алианс „Заедно“, в който влизат Гражданската демократична партия, християндемократите и партията „Традиция, отговорност, просперитет 09“, сочат окончателните резултати след преброяването на 100% от бюлетините. Той е спечелил подкрепата на 27,79% от гласувалите.

Партията на Бабиш „Действие на недоволните граждани“ е на второ място с 27,12% от гласовете.

На трето място чешките избиратели поставиха лявоцентристката опозиционна коалиция на Пиратската партия и центристкото движение „Кметове и независими“, които спечелиха 15,62% от гласовете, предаде БГНЕС.
За първи път в историята на страната в парламента на Чехия не влиза комунистическата партия, за която са гласували едва 3,6% от избирателите и, съответно, не успя да преодолее необходимата 5-процентна бариера.

Разпределение на местата в Камарата на народните представители

Още по темата
В съответствие с изборните резултати, консервативна коалиция „Заедно” получава 72 места, ANO на Бабиш -71, Пирати и кметове -37 места, а евроскептиците от „Свобода и пряка демокрация“ (СПД) – 20.

Андрей Бабиш призна поражението си на изборите и поздрави своите опоненти, като подчерта, че въпреки това неговото движение остава най-силната партия, която не е спечелила заради Прага. „Прага не понася Бабиш“, подчерта той.

Избирателната активност в Чехия беше 65,43 %, а изборите се проведоха на фона на скандала около разкритията на „Досиетата Пандора“, от които изплува името на премиера Андрей Бабиш. Той е обвинен, че е инвестирал над 20 милиона долара в офшорни компании, за да купи 16 имота във Франция. В интервю за чешка телевизия Бабиш призна, но заяви, че това се е случило преди да влезе в политиката.

Часове преди обявяването на окончателните резултати ANO водеше убедително с 31%, но в късните часове, след преброяването на гласовете от големите градове, настъпи обрат и начело излезе съюзът „Заедно“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прага не е гласувала за Бабиш. Нормално. Там има най-много гейове. Същото важи и за Будапеща, Варшава, София, Берлин, Лондон и т. н. В столиците е съсредоточена най-упадъчната част от населението на една държава.
10
1
 
5
 
! Отговори
Почтени милиардере преди 2 години
Явно тактиката с гоненето на руските дипломати не свърши достатъчно работа. В същото време, не можеш да изгониш повече дипломати от дадена неприятелска страна, отколкото твоята страна има в неприятелската страна. По-важното обаче е в това, че с такива действия не можеш да накараш мислещите граждани на една страна да забравят, че вместо да пазят кацата с държавния мед, ортаците на Бабиш във властта са топели от меда в нея не с пръсти, а с мечешки лапи.
9
1
 
7
 
! Отговори
Бг преди 2 години
Този Бабиш нали е милиардер!!!Защо е нужно един милиардер да се стиска, и крие чрез разни офшорни зони а не си харчи парите свободно и щастливо! Странно.
8
5
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
Тая до него сигурно е булката...? Жените са способни на всичко , братче ! Тоя хем е дърт , хем грозен ! Вдига го с кило Виагра ! Цяла нощ пърди в леглото и става по 5 пъти до тоалетната ! Не си заслужава , дами !
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът стана такъв че трябва да избираш измежду две чуми джендеризъм или мутрокрация!!Поне един политик няма ли по света който да обещае ограничение и на двете чуми едновременно?
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Бабиш така се унесе във властта , че забрави от къде тръгна. Подкрепи го ЕС , а после забрави
5
3
 
3
 
! Отговори
Помним всичко преди 2 години
До Анонимен 3 На себе си КАК ще изпълнят присъдата? Щото единият се САМООПРЕДЕЛИ като християн-социалист (има интервю в нета), а другият още къта червената партийна БКП книжка...Може да потрябва, знае ли човек?
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ни сравнявайте с нормалните държави! При нас политиците точно ние ги направихме мултимилиардери с мълчанието си и страха и отново ще има гласуващи за тях. За това Чехия от бивша соц.държава е на светлинни години от нас и предпочитано място от българите за работа.....
3
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Чехите хубаво го издокараха това червено корумпе!!!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая с ботокса и сбръчкания врат що пак я показвате? Не е типичната чехкиня.
1
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ЦЯЛА ЕВРОПА РЕЖАТ КОМУНИСТИ И ПРОРУСКИ АГЕНТИ.