Фон дер Лайен: Диалогът между ЕС и Полша се влошава

Премиерът Матеуш Моравецки опроверга спекулациите, че Полша ще напусне ЕС
19 окт 2021 13:54, Ния Христова
67
Фон дер Лайен: Диалогът между ЕС и Полша се влошава
Снимка: БГНЕС
Полският премиер Матеуш Моравецки предложи да бъде създадена специална Камара в Съда на ЕС, която да включва съдии от конституционните съдилища на всички страни-членки. Министър-председателят каза това по време на реч пред Европейския парламент, която бе посветена на върховенството на закона в страната му, предаде БНР.
 
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че диалогът между ЕС и Полша се влошава. Негативно влияние е оказало и скорошното решение на полския конституционен съд, което постанови, че някои закони на Общността са в противоречие с конституцията на страната:
 
"Това решение поставя под въпрос основите на ЕС. То е пряко предизвикателство за единството на европейския правен ред. Само общ правен ред дава равни права, сигурност, взаимно доверие между страните-членки и следователно общи политики.  За първи път съд на една страна-членка намира, че договорите на ЕС са несъвместими с национална конституция".
 
Европейското право има върховенство над националното там, където страните-членки са делегирали правата си, подчерта полският премиер Матеуш Моравецки. 
 
"Това, което наблюдаваме сега, е пълзяща революция на европейското право чрез серия от присъди на Съда на ЕС", подчерта той и допълни, че отхвърля езика на заплахите и на свършения факт.
 
Моравецки определи тези действия като "изнудване на Полша" и опроверга твърденията, че се готви Полекзит. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
17
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
На този *** Фон СССР ми изглежда доста миловиден.
29
2
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Анонимен/24"Русия не прави пропаганда срещу Евросъветския съюз.............." - Русия НИКОГА не е била срещу ЕС държавите, но обратното е правило.СССР два пъти, даже при Сталин, предлага на Германия да се обедини и като Австрия продължи свободна и независима напред. НАТО и немският чер'вей и баща на немските чер'веи Конрад Аденауер и двата пъти отказваха.Варшавският договор нямаше нападателна ядрена доктрина. НАТО имаше.Факти.
28
4
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Поручик Ржевски/33"На нас ни трябва източен ЕС - Полша, Унгария, Румъния, България" - но агентите на ДС и *** им в сДС като желев и паси НЕ искаха България да бъде като другите централноевропейски държави и направиха всичко възможно да скъсат с тях и остане в руцете на БКП мафията.
27
2
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
"За първи път съд на една страна-членка намира, че договорите на ЕС са несъвместими с национална конституция"" - Лъже немската лицемерка!Миналата година немският конституционен съд обяви, че решение на европейските съдилища са противоконституционни!В момента тече процедура стартирана лично от това чу'чело на снимката, срещу Германия!България ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПИ Полша срещу диктатурата на Брюкселските психопати!
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диалогът го влошават от Брюксел, не от Полша. И защо, защото поляците, както и унгарците отказват да приемат еврогейскките ценности. Нали уж ЕС е демокрация, защо от Брюксел искат да наложат разбиранията си на всички???
25
1
 
15
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
На нас ни трябва източен ЕС - Полша, Унгария, Румъния, България.... И източна шенгенска зона.
24
2
 
5
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Не слушат тия ***, хер Флик - трябва да ги накажете. Бъдете строг но справедлив.
23
0
 
11
 
! Отговори
bravo преди 2 години
Моравецки определи тези действия като "изнудване на Полша" и опроверга твърденията, че се готви Полекзит.
22
0
 
15
 
! Отговори
АБС преди 2 години
Дано поляците се измъкнат от ЕС. Ние обаче не можем, защто по върховете у нас са само продажни елементи.
21
0
 
15
 
! Отговори
Диалог преди 2 години
никога не е имало....ЕК и ЕП непрекъснато се опитват да се налагат и да се бъркат в живота на хората...следвайки инструкциите на своите обучители и създатели САЩ..
20
0
 
38
 
! Отговори
... преди 2 години
Тая къде видя диалог? ЕС се опитва да нарежда на Полша. Браво на поляците, че не се дават. Това на ЕС с каква наглост си мислят, че ще го наричат диалог? Да заплашваш и да се налагаш без да зачиташ суверенитета на дадена държава не е диалог. Диалог щеше да е ако ЕС каже "мислим да правим нещо си, ти какво мислиш"? Не "изпълняваш или ще те бия през пръстите".
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Ха-ха, Премиера на Полша е авсолютно прав и това не могат да преглътнат англо саксонската олигархия. Великите сили, както се определят те след, още преди Първата световна война още не могат да се отърсят от синдрома "аз каквото кажа". Ясно е как се избират съдиите в Европайския съд и кой има превес - "по умните" но с различна ценностна система.
18
2
 
7
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
лятото по магистралата в голямата жега гледаш как немските коли отбиват. Що? Щото дигат температура. и ремонта на двигател е скъп. затова бмв-тата ги пращат тук в българия. пък ти ги хвали германците и ако искаш си завърти ***. току виж някой турчин(германец) те опердаши отзад. комплексар с бмв
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заставам зад Полша.
16
1
 
4
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
*** си ти. аз карам американска кола и за 15 год. съм направил ремонти за около 2К лева. това е! и в момента колата е перфектна. а твоето бмв гори яко бензин, гори масло и грее. е, не съм гъзе. и кво от това. не вися от сутрин до вечер по сервизите, нали?
15
2
 
8
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
купваш си старо бмв. цената му за старо пак е скъпо. почват се ремонти,подръжки. износени части. някаква лудост . а за тия пари може си купиш нова кола от друга марка, по-нисък клас. и ще караш много по-дълго време. проста математика е това. по-добре нов форд от колкото старо бмв. разбрахме ли се к_омп__лекс_ари с бмв-та и му_тр__еси с мерцедеси за 200К лева.
14
1
 
13
 
! Отговори
долу ЕС преди 2 години
очертава се тенденция, богатите и уредени държави да са извън ЕС с по високи пенсии заплти и еврин ток и газ... до 5 г това ще е правило! въпросът е ние в кой век ще хванем правилния вятър или все ще се влачим за шлифера на Хер Флик?
13
5
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Ами като нямаме пари за Ролс-ройси (немски), Бентрлита (немски), Беемвета (немски) и Мерцедеси (немски) ще си караме скапаните Шкоди (немски) и Сеати(немски). Баси нщастника си верно
12
0
 
24
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
ЕС стана велик и почнаха да налагат политиката на АНТИХРИСТ. Задължителна ваксинация. Замяна на семейните ценности. Замяна на християнството с безразборен с__е_кс, пе__до_фи_ли_я, пе__де__растия. абе бо__кл__уци от всякъде.
11
2
 
12
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Само хора, работеща в сектори с къртовска работа, без образование с нисък клас на добавена продуктова стойност може да хвалят германците. Всъщност Германия е на нивото на един кауфладнлидъл. това е. а, прехвалените им коли ги карат само хора с комплекси.